logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW E39 530d Touring (2001) - drgania nadwozia, kierownicy i głuche dudnienie (40-65 km, 95 km+)

rafall17174 01 Maj 2023 12:55 1608 2
REKLAMA
  • #1 20562246
    rafall17174
    Poziom 12  
    Ocena: 45
    Siema, piszę już z lekką desperacją bo nie wiem co robić, kupiłem niecały rok temu beemkę E39 touring z 3 litrowym dieslem, 2001 r, sprzęgniętym z manualną skrzynią, zawias z tyłu na sprężynach.
    Problem polega na drżeniu całego nadwozia, drżeniu kierownicy jak przy niewyważonych kołach oraz słyszalnym głuchym dudnieniu wewnątrz auta.
    Głuche dudnienie słychać tylko podczas jazdy 40-65 oraz powyżej 95 km/h.
    Kierownica drżeć zaczyna od 95 km/h.
    Całe nadwozie drży powyżej 100km/h.
    Objawy te są niezależne od wybranego biegu czy obrotów silnika.

Co było robione:
    1. Założony drugi komplet kół na felgach 16', sprawdzone, 2 szt prostowane, założone nowe opony - bez zmian
    2. Wyjęty i zregenerowany wał napędowy - nowy przegub, nowy łącznik elastyczny, nowa podpora, nowa tulejka centrująca, wyważenie dynamiczne - bez zmian.
    3. Nowe tarcze i klocki na przodzie stare krzywe i przegrzane textary - nowe ate - bez zmian.
    4. Wymiana tulei tylnego wózka - stare oryginały z 1 montażu 2 szt sprawne, 2 szt zerwane - wpadły nowe 4 szt. meyle - uwaga - lekka poprawa, jazda pewniejsza, drgania się nieco zmniejszyły, ale poprawa mała.
    5. Wymiana amorów oraz poduszek amora z przodu (wykazywały zużycie) - poprawa w prowadzeniu, drgania jak były tak są.
    6. Nowe półosie napędowe (stare miały luz kątowy i stukały) - bez zmian.

Samochód był w 3 warsztatach, ustawiona została geometria - wszystko w normie, sprawdzony zawias pod kątem luzów - luzów nie stwierdzono.
    Nie mam powoli siły do tego samochodu.
    Spotkał się ktoś z podobnym tematem?
    Jedyne co przychodzi mi na myśl to łożyska kół lub krzywa piasta, lecz koła nie mają luzu ani nie ma wycia zużytego łożyska.

Zapraszam do dyskusji
  • REKLAMA
  • #2 20562315
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 771
    Podnieś jedno tylne koło żabą i odpal i rozpędź do tej prędkości gdzie są drgania, potem opuść i podnieś drugie i tak samo, gdy się pojawią drgania to w tym kole szukaj problemu, najpierw zamień koła, a jak nie pomoże to zmień najprościej całe piasty.

Choć jak drży też kierownica to problem raczej z przodu, przednie koła można próbować rozpędzić np. silnikiem od pralki z jakimś gumowym kołem założonym na ośkę.
  • #3 20587654
    rafall17174
    Poziom 12  
    Ocena: 45
    Mały update, wpadły letnie koła na 17 calach, założone 2 nowe opony, wszystkie koła na nowo wyważone, są proste.
    Jest gorzej niż na 16 calowych zimówkach, kierownica drży znacznie bardziej, drgania nadwozia też są bardziej odczuwalne. Nakłania mnie to do sprawdzenia łożysk i piast.
REKLAMA