logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

E34 BMW - [E34] Drgania przy przyspieszaniu na 2 i 3 biegu

doge2 01 Sie 2014 22:38 11907 9
REKLAMA
  • #1 13844297
    doge2
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    itajcie, od roku zmagam się z drganiami, które powstają przy przyspieszaniu na 2 i 3 biegu.
    (od 25 do 50km/h)

-Wał był u specjalisty stwierdził ze nie wymaga wyważenia, krzyżaki super stan ale profilaktycznie wymieniłem podpory i gumowy tłumki drgań.
    -Mechanik stwierdził ze to wina skrzyni, skrzynię wymieniłem dałem nowe łożysko oporowe tak jaki i nowe poduszki...dalej drga.
    -Następnie "spec" stwierdził że to jednak wina półosi napędowych. Półosie kupiłem i wymieniłem, efekt jak wyżej.
    -Pojechałem do innego mechanika i opowiedziałem mu co i jak, stwierdził że to wina dyfra i wymienił dyfer - dalej drga.
    -Zmieniłem felgi z oponami dalej drga. :D
    Mam już dosyć...drga drga i drga! wywaliłem sporo kasy i już mnie to denerwuje..mam ochotę sprzedać to auto. Ktoś pomoże?
    Przeczytałem wiele tematów na temat drgań ale w żadnym nie znalazłem pomocy.
  • REKLAMA
  • #2 13845561
    Don de Leon
    Poziom 24  
    Ocena: 458
    Jak mocne są to drgania, drga bardziej pod tyłkiem czy czujesz to na kierownicy, jak hamujesz jest wibracja na samochodzie/kierownicy?
  • #3 13846167
    doge2
    Poziom 10  
    Witaj. Drgania czuć jedynie podczas przyspieszania na 2 i 3 biegu, podczas hamowania brak drgań, kierownica nie drga, wibracje przechodzą od początku tunelu wału do końca auta. Czuć nieprzyjemny basowy pomruk drgań. Dzisiaj zmieniłem poduszkę dyfra i koła ale to nic nie zmieniło.
  • REKLAMA
  • #4 13846818
    markslew
    Poziom 27  
    Ocena: 478
    Wydech sprawdź, czy nie obija o coś, czy tłumiki całe, bywa że tłumik w środku jest uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #5 13848676
    Don de Leon
    Poziom 24  
    A gumowy pierścionek centrujący w wale napędowym jak i łożysko prowadzące wałek sprzęgłowy w wale korbowym dobre/wymienione, krzyżaki nic a nic się nie przycinają? Wszystko tam w linii idzie?
  • #6 13848817
    doge2
    Poziom 10  
    Wydech jest nowy nic nie obija. Krzyżaki nie mają luzów i nie uderzają o podłogę. Podpory też są dobre jak wpomniałem wymieniłem skrzynie bo było podejrzenie że to skyrznia bije.

ten pierścionek oglądałem smarowałem grafitem i grzebałem w nim szukając luzów ale nic nie znalazłem

Don de Leon sprawdzałem wałek w taki sposób ze ręką go ruszałem i luzów nie było. Ktoś mi kiedyś mówił ze to może byc wina krzywej tarczy sprzęgła ale czy to możliwe?

ale jest jeszcze jedna sprawa i to dość istotna. W jaki sposób wał ma być złożony?! Tak jak na rysunku 1 http://realoem.com/bmw/diagrams/l/x/10.png
    czy tak jak na rys. 2 http://realoem.com/bmw/diagrams/m/b/9.png
    Chodzi mi o część nr 2 "Tarcza przegubowa" . Ja mam złożone tak jak na rys 2.
  • #7 13849578
    Don de Leon
    Poziom 24  
    Ja nie pytałem czy krzyżaki nie mają luzu tylko czy się nie przycinają. Co do tłumika to spróbuj przełożyć i zobaczysz u mnie go w ogóle nie ma i tragedii też nie ma, ale na moje oko powinien być przed łącznikiem elastycznym. Nie napisałeś jak łożysko prowadzące wałka sprzęgłowego. Co do krzywej tarczy to czułbyś to pod pedałem.Tam masz dwumas?
  • #8 13849968
    doge2
    Poziom 10  
    Co masz namsyli czy nie przycinają? Chodzi Ci o to czy mają luz i "przeskakują" podczas pracy? Jesli o to Ci chodzi to krzyżaki pracują płynnie. Łożysko prowadzące wałka nie mialo dużych luzów, ale co to musialo się dziać z tym autem żeby to łożysko rozwalić. Auto ma przejechane koło 350tyś bo nawet fotele i kiera niepowycierana.

Jest jednomas marki luk
  • REKLAMA
  • #9 13888952
    doge2
    Poziom 10  
    No i jak nikt nie wymyśli? Wał był wyważony jeszcze raz i wymieniłem wszystkie podpory na nowe febi. Wymieniłem również sworznie tylnej belki lemforder. Różnica w wibracjach minimalna... lecz nadal na 2 biegu trzesie budą. Panowie za te pieniądze co wsadziłem w usunięcie tych wibracji bym kupił drugą betę... Naprawdę nikt nie pomoże?....
  • #10 13891161
    Don de Leon
    Poziom 24  
    Powiem Ci tak, sam jeżdżę E34 520i i przy 95-98 km/h mam wibrację że mi zegarek rozpina. Wymieniałem wszystko po kolei, zrobiłem łożyska główne na wałkach skrzyni (oryginał) jak i mocowania mostu (oryginał) wszystko na Lemforderze (Febi to wg. mnie ścierwo). Jak rozpinało tak rozpina i w d...e to mam - nie zakładam zegarka.
    A tak serio to jeżeli tam wszystko w linii idzie, poduchy i mocowania nowe, silnik równo ciągnie i wały proste to masz nie lada zagadkę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik E34 BMW zgłasza problem z drganiami podczas przyspieszania na 2 i 3 biegu w zakresie prędkości 25-50 km/h. Pomimo wymiany wielu komponentów, takich jak wał, skrzynia biegów, półosie, dyferencjał, felgi i opony, drgania nadal występują. Użytkownik podkreśla, że drgania są odczuwalne jako basowy pomruk, a nie wibracje w kierownicy. W odpowiedziach sugerowane są różne możliwe przyczyny, w tym uszkodzenia wydechu, problemy z łożyskiem prowadzącym wałka sprzęgłowego oraz krzywą tarczę sprzęgła. Użytkownik poszukuje dalszej pomocy w rozwiązaniu problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA