logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk SSD - Bitlocker nie wyłącza się pomimo podania klucza

mPmis 02 Maj 2023 14:20 969 9
REKLAMA
  • #1 20563455
    mPmis
    Poziom 3  
    Dzień dobry,

Niespełna 3-letni SSD 512GB w laptopie uległ awarii, najprawdopodobniej błąd w sektorze MBR/GPT, bo system nie uruchamia się (czarny ekran). Dysk jest widoczny w BIOS, komputer wyświetla komunikat o statusie dysku "Bad", próba wejścia poprzez wiersz poleceń bezskuteczna: komunikat "Urządzenie nie istnieje".
    Polecenie Chkdsk nic nie dało - mam nawet wrażenie, że mogło pogorszyć sprawę, bo nie jestem pewny, czy czasem właśnie od tej chwili nie zaczęły się problemy z Bitlockerem.

W Windows na innym komputerze przystawka "Zarządzanie dyskami" widzi dysk jako dwie małe partycje (systemowa i odzyskiwanie danych) oraz partycję z danymi (jest jej rozmiar, ale brak identyfikacji systemu plików np. NTFS, FAT32). Wszystkie partycje mają status "zdrowa". Partycja z danymi jest zaszyfrowana Bitlockerem, klucz posiadam.

DMDE widzi dysk jako RAW, ale skanując nie jest w stanie zobaczyć jakichkolwiek plików - podejrzewam, że to przez szyfrowanie Bitlockera lub brak sektora MBR/GPT.

Generalnie doszedłem do wniosku, że muszę najpierw naprawić pierwszy sektor (MBR/GPT) za pomocą np. EaseUS.

Pytanie: Czy można to zrobić mając na dysku partycję zaszyfrowaną Bitlockerem? Czy nie spowoduje to braku możliwości odszyfrowania dysku?

Problem: W panelu sterowania próba wyłączenia Bitlockera zakończyła się niepowodzeniem. Po podaniu klucza komputer chwilę "odszyfrowywał" po czym status partycji w Panelu sterowania i Zarządzanie dyskami nie zmienił się. Ponowna próba wyłączenia Bitlockera kończy się komunikatem "Urządzenie nie jest gotowe".

Jakie kolejne czynności Koledzy by sugerowali w tej sytuacji?

Tak czy inaczej kopię posektorową zaraz będę robić (z włączonym Bitlockerem niestety).

Moim priorytetem jest odzyskanie danych.

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20563535
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 185
    Zaszyfrowana partycja/dysk będzie widoczna jako raw i to jest prawidłowe, mbr to najmniejszy problem, zrób kopie całego dysku, zamontuj obraz i próbuj otworzyć partycje zaszyfrowaną,
    Patrz w logi w windows albo odpalaj polecenia z konsoli.
    manage-bde
    repair-bde
  • #3 20563600
    mPmis
    Poziom 3  
    Dziękuję za odpowiedź, jestem w nowy w tych tematach i każde potwierdzenie kierunku myślenia czy obserwacji jest dla mnie cenne.

Update: Niestety, DMDE nie potrafi wykonać kopii ani całego dysku ("Urządzenie nie jest gotowe") ani samej zaszyfrowanej partycji (zgłasza błędy na kolejnych LBA i błąd 0x80310000 czyli zawartość zaszyfrowana Bitlockerem). Chyba że są jeszcze jakieś ważne parametry w DMDE, które mam źle ustawione/których nie widzę.

Pytanie: Czy problemu nie rozwiązałoby dodanie sektora MBR/GPT, tak aby komputer miał dostęp do pliku? Może wtedy dałoby się zdjąć Bitlockera?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20563635
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    Nie potrzebujesz rekordu rozruchowego aby dostać sie do danych
    Przed zrobieniem kopii posektorowej powinieneś wyłączyć w windowsie funkcje trim
    https://otako.pl/blog/dysk-ssd-trim-mozliwosci-odzyskania-danych/
    https://www.youtube.com/watch?v=ISpe_AQcnDc
    Zepsuty dysk wpięty do płyty głównej czy poprzez obudowe usb ?
    Jeśli nadal jest problem z wykonaniem kopii to możliwe są problemy z degradacja pamięci lub/i kontrolerem ale to myślę, że bardziej doświadczeni w odzysku danych tutaj się wypowiedzą
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 20563832
    mPmis
    Poziom 3  
    Wyłączyłem TRIM i rzeczywiście zaczął się prawidłowy odczyt, ale niestety po kilkuset MB wszystko "zawisło" i po jakimś czasie konieczne było wyłączenie "na twardo".

Tak samo nie udało się skopiować partycji. :(

Poza tym kolejny problem: komputer zaczyna "nie widzieć" dysku. Dysk cały czas jest wpięty w złącze M.2 na PC, na którym staram się go ratować. Tym niemniej raz już system go nie widział, potem, po sprawdzeniu, że dysk dobrze jest osadzony, i restarcie systemu ku mojemu zdziwieniu PC jeszcze przed planszą Windows zażądał klucza do Bitlockera: podałem, ale po kilkudziesięciu sekundach skończyło się na błędzie krytycznym i PC w ogóle przestał widzieć ten dysk nawet w BIOS. Wyjąłem dysk ze złącza i zastanawiam się, co dalej.

Dodano po 26 [minuty]:

Podłączyłem dysk z powrotem do laptopa i uruchomiłem Windows z rozruchowego USB -> Napraw -> Wiersz polecenia -> Bitlocker zażądał kodu -> podałem kod i w Wierszu polecenia przeszedłem na "d:" - laptop zobaczył dysk. Co więcej, "dir" spowodowało wyświetlenie listy katalogów, jednak po wejściu do <Users> i "dir" nie wyświetlił zawartości (komunikat File Not Found). Ten sam komunikat, kiedy spróbowałem wejść do katalogu Windows.

Czy to jednak oznacza, że Bitlocker zostaje zdjęty na laptopie a problemem jest już tylko odzyskanie z dysku "sponiewieranych" danych? Jak to rozumieć?
  • #6 20563998
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    Nie znamy stanu dysku, nawet jego modelu. Próbujesz nadal odzyskiwać dane na żywym dysku - tak się nie robi
    Tak jak pisałem problemy z odczytem zanikiem widocznosci mogą być m.in. spowodowane jego złym stanem, podłączeniem pod usb, a nie bezpośrednio do obudowy.
    Podaj model dysku i odczyt z Crystal Disk Info
    Ew. napisz bądź czekaj aż wypowie się tutaj kolega @kaleron
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20564012
    mPmis
    Poziom 3  
    UPDATE: Ponowne podłączenie wadliwego dysku do PC. W BIOS wykluczyłem wszystkie inne opcje rozruchu poza innym, zdrowym dyskiem. W efekcie PC nie prosi już o klucz Bitlockera przy starcie i widzi dysk.

Ponowna próba kopii posektorowej w DMDE zgodnie z instrukcjami z zalinkowanego filmu na youtube (m.in. kopia wsteczna). Niestety, bez zmian. Po pierwszych sektorach (<1%) pojawia się seryjnie problem WinError 433 (wybrano nieistniejące urządzenie) i program nieustannie pyta, co ma robić. Kiedy daję "Pomiń", natychmiast pyta o kolejny sektor. Jeśli zaznaczę "Zawsze pomijaj", wówczas hurtem pomija wszystko a liczba dobrych sektorów pozostaje niezmieniona (<1%).

Na pewno coś źle robię, ale nie wiem co.
  • Pomocny post
    #8 20564025
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2322
    mPmis napisał:
    najprawdopodobniej błąd w sektorze MBR/GPT, bo system nie uruchamia się
    - nieprawda - gdybyś miał rację, nie widziałbyś partycji. Zresztą pokaż je w hex-edytorze.
    mPmis napisał:
    komputer wyświetla komunikat o statusie dysku "Bad", próba wejścia poprzez wiersz poleceń bezskuteczna: komunikat "Urządzenie nie istnieje".
    to bardzo dobry powód, by wykonać kopię posektorową.
    mPmis napisał:
    Polecenie Chkdsk nic nie dało - mam nawet wrażenie, że mogło pogorszyć sprawę
    tu niestety prawdopodobnie masz rację, to był bardzo głupi pomysł, tym bardziej, że zrobiłeś to na SSD.
    mPmis napisał:
    na innym komputerze
    - tak właśnie powinieneś był to robić od początku - na innym komputerze i z wyłączonym TRIMem bo to przecież SSD.
    mPmis napisał:
    DMDE widzi dysk jako RAW, ale skanując nie jest w stanie zobaczyć jakichkolwiek plików - podejrzewam, że to przez szyfrowanie Bitlockera
    - tak
    mPmis napisał:
    brak sektora MBR/GPT.
    - zdecydowanie nie.
    mPmis napisał:
    muszę najpierw naprawić pierwszy sektor (MBR/GPT) za pomocą np. EaseUS.
    - w lepszym wariancie to niepotrzebna czynność, w gorszym - możesz w ten sposób zaszkodzić.
    mPmis napisał:
    Czy nie spowoduje to braku możliwości odszyfrowania dysku?
    - nie powinno, ale prawdopodobnie ten SSD się sypie i jakiekolwiek zapisy na nim mogą go ugrobić, a wtedy sam już nic nie zrobisz.
    mPmis napisał:
    próba wyłączenia Bitlockera zakończyła się niepowodzeniem.
    - podejmujesz kolejne działania w kierunku pogorszenia sytuacji.
    mPmis napisał:
    kopię posektorową zaraz będę robić
    - od tego trzeba było zacząć. Nawet jeśli nie w każdym przypadku jest ona niezbędna, zwłaszcza dla osób bez - to odpowiedniego doświadczenia w odzyskiwaniu danych jej wykonanie i dalsza praa na kopii powinno mieć rangę religijnego dogmatu. Zwróć uwagę, ile błędów popełniłeś na nośniku źródłowym, zanim ktokolwiek cokolwiek Ci doradził na forum.
    Brodi napisał:
    manage-bde
    repair-bde
    - to też zostaw na lepsze czasy, już po zabezpieczeniu zawartości.
    mPmis napisał:
    DMDE nie potrafi wykonać kopii ani całego dysku ("Urządzenie nie jest gotowe") ani samej zaszyfrowanej partycji (zgłasza błędy na kolejnych LBA i błąd 0x80310000 czyli zawartość zaszyfrowana Bitlockerem).
    próbuj wykonać kopię fragmentami korzystając z pliku dziennika, by uniknąć konieczności wykopiowywania tych samych fragmentów. Dla DMDE nie jest istotna zawartość dysku. Kopia posektorowa, jak sama nazwa wskazuje, kopiuje sektory abstrahując od tego, czy ich zawartość jest interpretowalna na poziomie logicznym.
    mPmis napisał:
    Czy problemu nie rozwiązałoby dodanie sektora MBR/GPT, tak aby komputer miał dostęp do pliku?
    Na pewno nie, przy czym samo uszkodzenie MBR/GPT jak na razie jest niczym niepotwierdzoną spekulacją. Mało tego - szereg objawów wskazuje, że akurat tam nie ma co szukać problemu.
    mPmis napisał:
    Tak samo nie udało się skopiować partycji
    spróbuj kopiować kolejne fragmenty, także posługując się kopią wsteczną. Nie wal głową w mur, a próbuj go obchodzić.
    mPmis napisał:
    komputer zaczyna "nie widzieć" dysku
    - przy opisanych objawach i podejmowanych dotychczas działaniach wcale mnie to nie dziwi.
    mPmis napisał:
    "dir" spowodowało wyświetlenie listy katalogów,
    - prawdopodobnie przeczytałeś indeks katalogu głównego nie ma się czym podniecać. Więcej chaotycznych działań i zapomnij o szansie na sukces. Albo wróć do kopii posektorowej i bądź konsekwentny w jej wykonywaniu. Jakiekolwiek dalsze czynności podejmuj na kopii, a najlepiej - na kopii kopii.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #9 20564086
    mPmis
    Poziom 3  
    >>20563998
    Jasne, zdaję sobie z tego sprawę. Dlatego też staram się zrobić tę kopię, ale bez skutku.

Crystal Disk Info widzi tylko zainicjowane dyski, a ten wadliwy pokazuje się teraz w Zarzadzaniu dyskami jako niezainicjowany. DMDE widzi go jako fizyczny dysk, ale nie jako partycję.

Tym niemniej chodzi o dysk SSD w formacie M.2, rozmiar 2280, 512 GB.
    Załączam zdjęcie etykiety dysku.

Cały czas przy testach podłączam go do złącza M.2 w obudowie PC lub do złącza M.2 w laptopie (nie przez USB).

Jeśli kolega @kaleron zechciałby rzucić okiem na problem, to byłoby oczywiście super.

Te dane muszę jakoś wyciągnąć, nawet jeśli jakaś część miałaby ulec utracie. Naiwny myślałem, że SSD "nówka" Intela będzie trzymać chociaż 5 lat (mam inne SSD starsze, które wciąż są niezawodne) i jeszcze nie zrobiłem kopii... :( Teraz mądry Polak po szkodzie.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
    Załączniki:
    • Dysk SSD - Bitlocker nie wyłącza się pomimo podania klucza dyskIntel.jpg (253.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 20564152
    mPmis
    Poziom 3  
    >>20564025
    Dziękuję za rzeczową odpowiedź.

Wobec tego nie pozostaje mi nic innego, jak dalej próbować zrobić tę kopię.

Ten błąd (443) w czasie kopiowania pokazuje, jak gdyby w trakcie robienia kopii PC tracił kontakt z dyskiem. Zresztą po wyłączeniu kopiowania ani DMDE ani PC już nie był w stanie zobaczyć tego dysku. Podejrzewam, że po ponownej przerwie znów dysk będzie "na chwilę" zdatny do pracy.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk SSD o pojemności 512GB w laptopie uległ awarii, co spowodowało problemy z uruchomieniem systemu oraz dostępem do danych zaszyfrowanych Bitlockerem. Użytkownik zauważył, że dysk jest widoczny w BIOS, ale system zgłasza status "Bad". Próby odzyskania danych za pomocą DMDE i polecenia Chkdsk nie przyniosły rezultatów, a dysk był widoczny jako RAW. Użytkownik próbował wyłączyć funkcję TRIM, co poprawiło odczyt, ale nadal występowały problemy z kopiowaniem danych. Wskazówki sugerowały wykonanie kopii posektorowej oraz sprawdzenie stanu dysku za pomocą Crystal Disk Info. Użytkownik podkreślał, że dysk SSD jest w formacie M.2, a jego stan może być krytyczny, co utrudnia dalsze działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA