logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk SSD M.2 po przełożeniu widoczny jako RAW, brak dostępu do danych – jak odzyskać?

wojciechkowalewski89 31 Sty 2026 22:02 804 17
REKLAMA
  • #1 21825525
    wojciechkowalewski89
    Poziom 3  
    Siemanko, ostatnio bratu wyskakiwał błąd 0x0000098 przy uruchamianiu kompa. Więc przełożyliśmy dysk SSD M.2, na którym był postawiony system, do mojego kompa, żeby zobaczyć, czy to wina samego dysku. Zdemontowałem więc adapter, na którym mam drugi dysk M.2, i zamontowałem dysk brata. Po uruchomieniu komputera była dziwna sytuacja, bo zamiast jego folderów były te, które były na moim dysku, ale nie wszystkie. Sformatowałem jego dysk, przełożyliśmy do jego komputera, zainstalowaliśmy Windows od nowa i normalnie się uruchomił. Ale do rzeczy: gdy ja zamontowałem z powrotem swój dysk, wcale nie pokazywał, ile ma zajętego miejsca, więc wszedłem w zarządzanie dyskami i widzę, że jest jako nieprzydzielona partycja, więc ją przydzieliłem. Dysk jest w formacie RAW zamiast NTFS. Przy próbie otworzenia go wyskakuje komunikat lokalizacja niedostępna; jest jedynie opcja formatu. Ale nie mogę go sformatować, bo mam tam ważne dokumenty i notatki. Macie jakiś pomysł, jak zmienić format z RAW na NTFS? Albo polećcie mi jakiś program, mogę go nawet kupić. Próbowałem już Recuva, DiskDrill, MiniTool Partition Wizard, 😕

Po wyjęciu i włożeniu dysku powstały teraz dwie partycje, wcześniej z dysku 1 TB (miałem do dyspozycji 931 GB). A jak powstał ten problem, to pokazywało mi w zarządzaniu dyskami 1,52 TB niewiadomo skąd. Jak dobrze rozumiem, żeby połączyć te dwie nieprzydzielone partycje razem, powinienem skasować te 100 MB między nimi, ale nie ma możliwości zrobienia tego.
    Dodaję skan dysku CrystalDiskInfo i jak wyglądają partycje.

AI: Podaj proszę dokładny model i producenta tego Twojego dysku M.2 - może to pomoże dobrać odpowiednie narzędzia albo są znane jakieś typowe problemy z tym modelem.
    Samsung SSD 970 EVO Plus 1 TB
    AI: Na jakiej wersji Windowsa pracujesz u siebie? (np. Windows 10, 11, 64-bit/32-bit) - to może mieć znaczenie przy odzyskiwaniu danych i obsłudze partycji RAW.
    Windows 10 Pro
    Załączniki:
    • Dysk SSD M.2 po przełożeniu widoczny jako RAW, brak dostępu do danych – jak odzyskać? SCdyski.jpg (196.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dysk SSD M.2 po przełożeniu widoczny jako RAW, brak dostępu do danych – jak odzyskać? crystal.jpg (439.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21825570
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    wojciechkowalewski89 napisał:
    jest jako nieprzydzielona partycja, więc ją przydzieliłem. Dysk jest w formacie RAW

Jeśli dane są ważne to należy uważać na podejmowane działania. Proszę zamieścić screen z programu DMDE dla tego dysku by można było sprawdzić stan danych/dysku po działaniach.
  • #3 21825571
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    Ale nie mogę go sformatować, bo mam tam ważne dokumenty i notatki.

Jak dobrze rozumiem, żeby połączyć te dwie nieprzydzielone partycje razem, powinienem skasować te 100 MB między nimi,

Te dwie rzeczy wykluczają się wzajemnie.
    Po pierwsze powinieneś wyłączyć TRIM na aktualnie używanym systemie:
    Wiersz polecenia (CMD) z prawami Administratora a następnie wpisujemy polecenie fsutil behavior set DisableDeleteNotify 1 (dla systemu Windows 10/11).

Następnie powinieneś zabezpieczyć dysk wykonaniem obrazu, najlepiej na dysku CMR.
    Dopiero po tym można sprawdzić co się dokładnie stało i podjąć dalsze działania, czyli sprawdzić jak wygląda partycjonowanie i czy przypadkiem nie jest aktywny Bitlocker.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #4 21825644
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1575
    wyskakiwał błąd 0x0000098 przy uruchamianiu kompa
    prędzej 0xC0000098 -> STATUS_FILE_INVALID

dwie nieprzydzielone partycje
    nieprzydzielone (miejsce) ≠ partycje
    Wg obrazka masz 2 part.: pewnie na początku MSR i dalej ESP
    (DMDE rozjaśni)

Łukasz_W napisał:
    [...] fsutil behavior set DisableDeleteNotify 1 (dla systemu Windows 11) lub fsutil behavior set DisableDeleteNotify 0 (dla systemu Windows 10)
    dla W10 podałeś aby włączył TRIM (domyślne dla NTFS)
    https://learn.microsoft.com/en-us/windows-ser...ministration/windows-commands/fsutil-behavior
  • REKLAMA
  • #5 21825645
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 483
    Dra98 napisał:
    jest jako nieprzydzielona partycja, więc ją przydzieliłem. Dysk jest w formacie RAW

Jeśli dane są ważne to należy uważać na podejmowane działania.

Pamiętajcie, dane nie były ważne jeśli nie posiadały kopii ;)
  • #6 21825728
    Łukasz_W

WojtasJD napisał:
    dla W10 podałeś aby włączył TRIM (domyślne dla NTFS)

Masz rację, poprawiłem.
    Jeszcze sprawdziłem, ale w obu wersjach Windowsa polecenie działa tak samo (mylące są komunikaty wyświetlane po zatwierdzeniu).
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #7 21825754
    wojciechkowalewski89
    Poziom 3  
    Mam coś takiego po przeskanowaniu. Użyłem już komendy od Łukasza.
    Załączniki:
    • Dysk SSD M.2 po przełożeniu widoczny jako RAW, brak dostępu do danych – jak odzyskać? Skan 1.jpg (372.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 21825771
    wojciechkowalewski89
    Poziom 3  
    Jest wyłączona
  • #10 21825780
    Łukasz_W

Łukasz_W napisał:
    Następnie powinieneś zabezpieczyć dysk wykonaniem obrazu

Jeżeli to też zrobiłeś, możesz sprawdzić co jest na partycji NTFS (1TB).
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #11 21825783
    wojciechkowalewski89
    Poziom 3  
    >>21825780
    To znajduje się w volume, który jest w NTFS.
    A w formacie RAW widać, że też nie jest pusto - są zdjęcia projektów i ustawień maszyn, które miałem tam zapisane.
    Załączniki:
    • Dysk SSD M.2 po przełożeniu widoczny jako RAW, brak dostępu do danych – jak odzyskać? skan3.jpg (245.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dysk SSD M.2 po przełożeniu widoczny jako RAW, brak dostępu do danych – jak odzyskać? Skan2.jpg (114.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 21825789
    Łukasz_W

Jak wygląda zawartość tego dysku w podglądzie szesnastkowym (Edycja ->Tablica partycji | Tryb -> Heksadecymalny/Tekst)?
    Dysk zawiera jakieś dane czy zera?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #13 21825793
    wojciechkowalewski89
    Poziom 3  
    Proszę bardzo
    Załączniki:
    • Dysk SSD M.2 po przełożeniu widoczny jako RAW, brak dostępu do danych – jak odzyskać? skan5.jpg (243.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dysk SSD M.2 po przełożeniu widoczny jako RAW, brak dostępu do danych – jak odzyskać? skan4.jpg (376.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 21825799
    Łukasz_W

Chodziło o to, że najpierw miałeś wybrać opcję: Edycja ->Tablica partycji
    A potem przejść do: Tryb -> Heksadecymalny/Tekst
    I po tym sprawdź jak jest wypełniony dysk.

W wynikach raw masz stosunkowo niewiele plików (najwięcej o sygnaturze MP3), skanowałeś całą przestrzeń?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #15 21825832
    wojciechkowalewski89
    Poziom 3  
    Wybacz, za bardzo się pośpieszyłem. Oto edytor i tablica partycji.
    Tak, wybrałem pełne skanowanie.
    Załączniki:
    • Dysk SSD M.2 po przełożeniu widoczny jako RAW, brak dostępu do danych – jak odzyskać? Edycjapartycji.jpg (335.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 21825916
    Łukasz_W

Po zdalnym sprawdzeniu potwierdziło się wyzerowanie pierwszych około 220GB (prawdopodobnie TRIM).
    Pozostała część dysku zawiera dane bez zachowania struktury i wygląda na to, że spora ilość danych została nadpisana.

Wydaje mi się, chociaż trzeba byłoby potwierdzić taki scenariusz, że Windows 11 przy domyślnych ustawieniach zasilania nie wyłącza się, tylko głęboko usypia zapamiętując poprzednie ustawienia między innymi dysków/partycji.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #17 21826880
    kaleron

Ocena: 2322
    jest jako nieprzydzielona partycja, więc ją przydzieliłem.
    w kontekście, że
    mam tam ważne dokumenty i notatki.
    - to był błąd i każda kolejna operacja na tym dysku też była błędem.

Łukasz_W napisał:
    powinieneś zabezpieczyć dysk wykonaniem obrazu, najlepiej na dysku CMR.
    - zrobiłeś to? Bo widzę, że nadal pracujesz na pacjencie = ryzykujesz utratę kolejnych danych.

Łukasz_W napisał:
    że Windows 11 przy domyślnych ustawieniach zasilania nie wyłącza się, tylko głęboko usypia zapamiętując poprzednie ustawienia między innymi dysków/partycji.
    - podobny problem obserwowałem już wcześniej i przy Win 10. Tak - jest to prawdopodobne wyjaśnienie przyczyny awarii i tego, że
    była dziwna sytuacja, bo zamiast jego folderów były te, które były na moim dysku, ale nie wszystkie.
    Następnie, po sformatowaniu dysku brata, system zapamiętał, że partycja została sformatowana i po wymianie dysku, mógł uruchomić poleceniem TRIM kasowanie dysku Autora, zamiast dysku brata. Gdybyśmy jeszcze znali rozmiar i sposób partycjonowania dysku brata, być może moglibyśmy wyjaśnić to:
    wcześniej z dysku 1 TB (miałem do dyspozycji 931 GB). A jak powstał ten problem, to pokazywało mi w zarządzaniu dyskami 1,52 TB niewiadomo skąd.

Oczywiście kolejne operacje na tym dysku w ratowaniu danych nie pomogły.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #18 21832449
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 461
    Łukasz_W napisał:
    Wydaje mi się, chociaż trzeba byłoby potwierdzić taki scenariusz, że Windows 11 przy domyślnych ustawieniach zasilania nie wyłącza się, tylko głęboko usypia zapamiętując poprzednie ustawienia między innymi dysków/partycji.

Prawdopodobnie chodzi o funkcję szybkiego uruchamiania i usypiania dostępną w ustawieniach zasilania. Jeśli się z niej korzysta system Windows 11 zapisuje pewne dane na dysku, aby szybciej się uruchomić. Wówczas ingerencja w dane dysku np. z systemu Linux lub przełożenie dysku do innego komputera może być powodem uszkodzenia systemu Windows lub utraty danych. U mnie wyłączenie tej funkcji powoduje około dwukrotne wydłużenie czasu uruchamiania systemu Windows 11. Aby wyłączyć tą funkcję klikamy na odnośniku oznaczonym cyferką 1. Wówczas aktywna stanie się opcja wyłączenia szybkiego uruchamiania i znajdująca się poniżej opcja usypiania, która też domyślnie jest włączona.

Zrzut ekranu Windows: Opcje zasilania z podświetloną opcją „Włącz szybkie uruchamianie”

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku SSD M.2, który po przełożeniu do innego komputera i ponownym montażu w oryginalnym systemie jest widoczny jako partycja w formacie RAW zamiast NTFS, co uniemożliwia dostęp do danych. Przyczyną mogło być wyzerowanie pierwszych około 220 GB dysku, prawdopodobnie wskutek działania funkcji TRIM po sformatowaniu innego dysku i wymianie nośników między komputerami. Dysk zawiera dane, jednak struktura plików została częściowo nadpisana, co utrudnia odzyskanie. Zalecane jest wyłączenie funkcji TRIM w systemie Windows (polecenie fsutil behavior set DisableDeleteNotify 1) oraz wykonanie pełnego obrazu dysku na nośniku CMR przed dalszymi próbami odzysku. Sprawdzono również, że BitLocker jest wyłączony. Problem może być powiązany z funkcją szybkiego uruchamiania i usypiania w Windows 11, która zapisuje stan dysku i może powodować uszkodzenia przy przełożeniu dysku do innego systemu lub użyciu Linuxa. Wyłączenie szybkiego uruchamiania i usypiania w ustawieniach zasilania może zapobiec podobnym problemom. Do analizy stanu dysku użyto programu DMDE, który pokazał częściowe uszkodzenie struktury partycji i obecność plików o sygnaturach MP3 oraz innych danych. Dalsze operacje na dysku bez wykonania kopii zapasowej mogą prowadzić do utraty danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA