Siemanko, ostatnio bratu wyskakiwał błąd 0x0000098 przy uruchamianiu kompa. Więc przełożyliśmy dysk SSD M.2, na którym był postawiony system, do mojego kompa, żeby zobaczyć, czy to wina samego dysku. Zdemontowałem więc adapter, na którym mam drugi dysk M.2, i zamontowałem dysk brata. Po uruchomieniu komputera była dziwna sytuacja, bo zamiast jego folderów były te, które były na moim dysku, ale nie wszystkie. Sformatowałem jego dysk, przełożyliśmy do jego komputera, zainstalowaliśmy Windows od nowa i normalnie się uruchomił. Ale do rzeczy: gdy ja zamontowałem z powrotem swój dysk, wcale nie pokazywał, ile ma zajętego miejsca, więc wszedłem w zarządzanie dyskami i widzę, że jest jako nieprzydzielona partycja, więc ją przydzieliłem. Dysk jest w formacie RAW zamiast NTFS. Przy próbie otworzenia go wyskakuje komunikat lokalizacja niedostępna; jest jedynie opcja formatu. Ale nie mogę go sformatować, bo mam tam ważne dokumenty i notatki. Macie jakiś pomysł, jak zmienić format z RAW na NTFS? Albo polećcie mi jakiś program, mogę go nawet kupić. Próbowałem już Recuva, DiskDrill, MiniTool Partition Wizard, 😕
Po wyjęciu i włożeniu dysku powstały teraz dwie partycje, wcześniej z dysku 1 TB (miałem do dyspozycji 931 GB). A jak powstał ten problem, to pokazywało mi w zarządzaniu dyskami 1,52 TB niewiadomo skąd. Jak dobrze rozumiem, żeby połączyć te dwie nieprzydzielone partycje razem, powinienem skasować te 100 MB między nimi, ale nie ma możliwości zrobienia tego.
Dodaję skan dysku CrystalDiskInfo i jak wyglądają partycje.
AI: Podaj proszę dokładny model i producenta tego Twojego dysku M.2 - może to pomoże dobrać odpowiednie narzędzia albo są znane jakieś typowe problemy z tym modelem.
Samsung SSD 970 EVO Plus 1 TB
AI: Na jakiej wersji Windowsa pracujesz u siebie? (np. Windows 10, 11, 64-bit/32-bit) - to może mieć znaczenie przy odzyskiwaniu danych i obsłudze partycji RAW.
Windows 10 Pro
Po wyjęciu i włożeniu dysku powstały teraz dwie partycje, wcześniej z dysku 1 TB (miałem do dyspozycji 931 GB). A jak powstał ten problem, to pokazywało mi w zarządzaniu dyskami 1,52 TB niewiadomo skąd. Jak dobrze rozumiem, żeby połączyć te dwie nieprzydzielone partycje razem, powinienem skasować te 100 MB między nimi, ale nie ma możliwości zrobienia tego.
Dodaję skan dysku CrystalDiskInfo i jak wyglądają partycje.
AI: Podaj proszę dokładny model i producenta tego Twojego dysku M.2 - może to pomoże dobrać odpowiednie narzędzia albo są znane jakieś typowe problemy z tym modelem.
Samsung SSD 970 EVO Plus 1 TB
AI: Na jakiej wersji Windowsa pracujesz u siebie? (np. Windows 10, 11, 64-bit/32-bit) - to może mieć znaczenie przy odzyskiwaniu danych i obsłudze partycji RAW.
Windows 10 Pro