logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyczyścić laser w CD-ROM, gdy nie odczytuje płyt?

mlosse 09 Kwi 2003 17:17 6470 7
REKLAMA
  • #1 182336
    mlosse
    Poziom 13  
    Mam pytanie.
    Mój CDROM nie odczytuje niektórych płyt.
    Ktoś mi powiedział że może mieć zabrudzony laser.
    Podobno co jakiś czas trzeba wyczyścić laser w CD ROM.
    Czy to prawda?
    Jeśli tak to w jaki sposób?
    Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 182348
    Maniek8
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Cześć
    Można czyścić z zachowaniem ostrożności. Używa się do tego spirytusu izopropylowego (propanol) i bibuł do czyszczenia szkieł optycznych. Na samym początku należy przedmuchać delikatnie powietrzem, a następnie rogiem nasączonej spirytusem bibuły od środka soczewki ruchem okrężnym na zewnątrz oczyszczać powierzchnię. Należy zwracać uwagą aby nie zetrzeć powloki refleksyjnej. Ja w ten sposób czyszczę i wszystko jest ok.
  • REKLAMA
  • #3 182355
    misiek111
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Równie dobrze to może być wina samego lasera, a dokładniej jego czułości!
  • REKLAMA
  • #4 182367
    Pele
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Jeżeli masz CD-ROM LG to czyszczenie raczej nic nie da.
    Dobre napędy ale ich rzywotność pozostawia wiele do życzenia..
  • REKLAMA
  • #5 182397
    SPEAKERS_XP
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Maniek8 napisał:
    Cześć
    Można czyścić z zachowaniem ostrożności. Używa się do tego spirytusu izopropylowego (propanol) i bibuł do czyszczenia szkieł optycznych. Na samym początku należy przedmuchać delikatnie powietrzem, a następnie rogiem nasączonej spirytusem bibuły od środka soczewki ruchem okrężnym na zewnątrz oczyszczać powierzchnię. Należy zwracać uwagą aby nie zetrzeć powloki refleksyjnej. Ja w ten sposób czyszczę i wszystko jest ok.

Nie wszyscy pewnie potrafia czyscic w ten sposob - wiaze sie z otwarciem cdka(chociaz wg mnie tylko ten sposob daje wymierne efekty). Mozna do tego uzyc plyty czyszczacej(mozna dostac za ok 20zl) chociaz ja osobiscie nie preferuje tego sposobu. Co do napedow LG to musze powiedziec ze jezeli masz naped 52x to mu juz nic nie pomoze:(
  • #6 182481
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witam
    Osobiscie uzywam plynu AJAX do czyszczenia szkiel optycznych i sprerzonego powietrza ktory przedmochuje pryzmat sprobuj moze pomoze
    Pozdrowienia
  • #7 182671
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Nie czyście napędów powyżej x12 płytą czyszczącą bo tylko je do końca rozwalicie !!!!!!! Taka płyta jest pokryta włoskami i jeżeli taka np: 52 zacznie się rozpędzać z takim CD to rozwali laser i może uszkodzić jeszcze inne żeczy, wpadnie też pewnie w wibracje.
  • #8 182723
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    autor zadal pytanie w jaki sposob wyczyscic laser bylo na forum juz tego duzo bardzo duzo propozycja dla autora o uzycie przycisku szukaj temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Problem z odczytem płyt przez napęd CD-ROM może wynikać z zabrudzonego lasera lub jego obniżonej czułości. Czyszczenie lasera jest możliwe i zalecane, jednak wymaga ostrożności, aby nie uszkodzić powłoki refleksyjnej soczewki. Najskuteczniejszą metodą jest delikatne przedmuchiwanie powietrzem oraz czyszczenie soczewki bibułą nasączoną spirytusem izopropylowym (propanolem) ruchem okrężnym od środka na zewnątrz. Alternatywnie można użyć płyt czyszczących, jednak nie są one polecane do napędów o prędkości powyżej 12x, gdyż mogą uszkodzić laser i mechanikę napędu. Niektórzy stosują także płyny do czyszczenia optyki, np. AJAX, oraz sprężone powietrze do przedmuchiwania. W przypadku napędów marki LG, zwłaszcza modeli 52x, czyszczenie często nie przynosi efektu ze względu na ograniczoną żywotność lasera. W dyskusji podkreślono, że otwarcie napędu i ręczne czyszczenie soczewki daje najlepsze rezultaty, choć wymaga umiejętności i ostrożności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA