logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyczyścić laser w napędzie CD-ROM LG 52X Max? Raz czyta, raz nie.

Jabeko 10 Wrz 2003 20:41 1498 6
REKLAMA
  • #1 322402
    Jabeko
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Witam i pytam jak wyczyścić laser w napędzie cd rom.
    Mój LG 52X Max zachowuje się tak jakby był brudny laser.Raz czyta a raz nie.Potrafi wieszać kompa.A może jest coś o czym nie wiem?
    I jaszcze zauważyłem jakby on głośniej chodził
  • REKLAMA
  • #2 322463
    mooha
    Poziom 12  
    Ja biorę wacik nasączony w alkocholu i czyszczę soczewke w napędzie. W ten sposób udało mi się uratować kilka napędów. Trzeba tylko uwarzać żeby "alkochol" nie był za mocny bo może zmatowić soczewkę i wszystko szlag trafi.Morzesz też sprubować wyregulować laser małym potęciometrem który przewarznie znajduje w okolicy gniazda taśmy którą wpina się do "głowicy" napędu.Pamiętaj że wszystkie te zabiegi wiąrzą się z rozkręceniem napędu a to powoduję utratę gwarancji :(

P.S. Sorry za literówki i błędy :D
  • REKLAMA
  • #3 322478
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Jak jest na gw. to nie ma na co czekac.
    Temat juz byl na forum -> szukaj
    Bylo tam opisanych wiele sposobow i koment. do nich
  • REKLAMA
  • #4 322863
    Golota
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Takie operacje wyknuj sie na otwartym sercu napedu :) . Birzemy denaturat ( zaden alkochol - matowinie soczeki ) nastempnie bierzemu wacik do czyszczenia uszu nasaczamy w denaturacie i delkatni przemywamy soczewke. Proponuje nie obic zadnych regulacji potenciometrami bot o nic nie da ja jest ustawiont to tak ma dzialc. Przewaznie zabig ten ratuje nasz kieszen z opresji wydania funduszy na nowy cdrom. Muj naped ASUS mal juz 7 razy operazje na laserze ( tylko czyszczenie ) i smiga jak nowy.

Pozdrowionka
  • REKLAMA
  • #5 323404
    Jabeko
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Dzięki wszystkim Po wykonaniu kompieli tego cd poinformuje o wynikach.
    A było jecszcze coś z magnesami.Może ktoś coś o tym wie??.
  • #6 323500
    Golota
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Tylko jak bedziesz czyscil to nie wcisnij zamocno soczewki do srodka bo wtedy to juz bedzie po frytkach i naped do wymiany. Delkatnie !!! soczewka moze sie tylko delkatnie ugiasc. Po wyczyszczeni radze poczekac jakies +-5min zeby denaturat odparowal zlozyc i do przodu :):):)

Kuracja odpowiednia pacjent zyje :):):)
  • #7 323569
    mooha
    Poziom 12  
    Chciał bym zauważyć ,że "DENATURAT" to też alkochol

Podsumowanie tematu

✨ Problem z napędem CD-ROM LG 52X Max objawia się niestabilnym odczytem płyt oraz głośniejszą pracą urządzenia, co może wskazywać na zabrudzoną soczewkę lasera. Zalecane jest czyszczenie soczewki za pomocą wacika nasączonego denaturatem (alkoholem), przy czym należy zachować ostrożność, aby nie uszkodzić delikatnej soczewki przez zbyt mocne dociskanie. Po czyszczeniu warto odczekać kilka minut na odparowanie alkoholu przed ponownym złożeniem napędu. Regulacja potencjometrem lasera jest zazwyczaj niezalecana, gdyż fabryczne ustawienia powinny być optymalne. Czyszczenie lasera jest skuteczną metodą przedłużającą żywotność napędu i zapobiegającą konieczności jego wymiany. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o magnesach, jednak bez szczegółowych instrukcji dotyczących ich roli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA