logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa głośnika: Zniszczone gniazdo ładowania USB w układzie TC4056 - wpięcie przewodów na krótko

kitek2001 04 Maj 2023 19:02 642 4
REKLAMA
  • #1 20566652
    kitek2001
    Poziom 5  
    Ocena: 11
    Witam
    Dostałam głośnik od znajomego któremu rozwaliło się gniazdo ładowania, chciał wylutowac to sam i wlutowac ale jak widać na obrazkach lekko mu nie poszło. Teraz ja mam pytanie czy da się tutaj wpiąć przewody na "krótko" (plus i minus) żeby dało się tego używać tak jak wcześniej do ładowania?
    Scalak to TC4056
    Naprawa głośnika: Zniszczone gniazdo ładowania USB w układzie TC4056 - wpięcie przewodów na krótko
  • REKLAMA
  • #2 20566709
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Da się ale wymagana jest lutownica, trzeba wlutować dwa kable do płytki. Można kupić gniazdo mini USB na płytce i do tej płytki dolutować te kable no i masz gniazdo na kablu. Może nie wygląda pięknie ale będzie działać.
  • REKLAMA
  • #3 20567720
    kitek2001
    Poziom 5  
    Naprawa głośnika: Zniszczone gniazdo ładowania USB w układzie TC4056 - wpięcie przewodów na krótko Co do wyglądu to nie musi ani trochę, ale właśnie chodzi o to że średnio wiem do którego rezstora albo wejścia w scalaku się podpiąć.
    Z tego schematu wychodzi na to że do kondensatora C1 na płytce, czy to będzie prawidłowe wpięcie?
  • REKLAMA
  • #4 20567813
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    Zaznaczyłem kropką plus, minus pobierasz z tego największego pola miedzi. Naprawa głośnika: Zniszczone gniazdo ładowania USB w układzie TC4056 - wpięcie przewodów na krótko

Jak to zrobić? Weź bardzo ostry nożyk i w tym miejscu delikatnie skrob, tak aby zeskrobać tą zieloną farbę (soldermaska). Ujrzysz miedzianą ścieżkę i dalej nie skrob! Następnie nalej tam kropelkę cyny tak by ta odkryta ścieżka się nią zwilżyła i do tej ścieżki lutuj kabel + a minus to już chyba wiesz. Nie pomyl plusa z minusem bo głośnik się uszkodzi w sekundę tak że już nikt go nie uratuje.
  • #5 20567826
    kitek2001
    Poziom 5  
    Minusa przylutowałem do tego kwadratu to w takim wypadku przewody będą bardzo blisko Naprawa głośnika: Zniszczone gniazdo ładowania USB w układzie TC4056 - wpięcie przewodów na krótko

Okej zrobiłem tak jak mówiłeś radio działa i ładuje, dzięki za pomoc
REKLAMA