logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kocioł dwufunkcyjny: Vaillant EcoTec VCW 32CS/1-5 czy Termet Silver Pro 35/40 na 60-95m2?

CQ11 05 Maj 2023 16:51 2235 12
REKLAMA
  • #1 20567831
    CQ11
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Hej
    Chciałem zaznaczyć na wstępie ,ze jestem laikiem w tym temacie.
    Wiem tyle ,że musze wymienić kocioł gazowy dwufunkcyjny .

Obecnie mieszkanie posiada 60m2 ,w ciągu dwóch- trzech lat powierzchnia wzrośnie do 95m2 . Ogrzewanie zwykłe grzejniki alu KFA

Interesuje mnie coś co będzie w miarę niezawodne . Wiadomo serwis co rok itd

Myślałem nad :
    - Vaillant EcoTec VCW 32CS/1-5
    - Termet SILVER PRO 35/40

A może coś innego ?

Dodam ,że mam poprowadzone przyłącze z starego kotła 60/100 z niedrzewki i chciałbym je móc wykorzystać

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20568847
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 588
    A po co az tak duża moc? Na powierzchnie domu - trochę dużo.
    A jeżeli chodzi o komfort cieplej wody - to raczej i tak będzie za mało na obsłużenie dwóch punktów poboru wody na raz.
    Mysle ze celuj tu w mniejsze moce.
  • #3 20569101
    CQ11
    Poziom 4  
    Dzięki, tak chodziło o komfort ciepłej wody , ale skoro za mało to musze to zaakceptować.

A co byś polecił? Szukam takie hondy civic wśród kotłów :-)

Może
    - Vaillant ecoTEC pro VCW 236/5-3 kW
    - Termet SILVER PRO 20/25
    - Immergas VICTRIX TERA 28 1
    - Viessmann VITODENS 050-W B0KA
  • REKLAMA
  • #4 20569176
    zales.vip
    Poziom 31  
    Jeżeli chcesz dwufunkcyjny a chcesz troszkę wiekszy komfort cieplej wody - może rozważ model INTEGRA z Termeta, a zamiast Vaillanta - z tej samej grupy - rozważ Saunier Duval Istotwin Condens lub Isofast Condens.
  • REKLAMA
  • #5 20569259
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2113
    Silver to bardzo dobry, prosty i tani w utrzymaniu kocioł kocioł, moc jak najmniejsza czyli 3,5-20kW. Integra też dobry pomysł, ale wymaga sporo więcej miejsca na montaż.
  • #6 20569331
    CQ11
    Poziom 4  
    Dzięki za odpowiedz, po przeanalizowaniu wymiarów , pozostanę przy tradycyjnych kotłach .

Co byś wybrał ? Może z coś z Saunier Duval ?

Termeta Silver bardzo mocno rozważam ,jest atrakcyjny cenowo , niestety nie wiem jak z serwisem i kosztami.

Obecnie zażynam Berette z 2007r i też nie narzekałem a miejscowi serwisanci odradzał...
  • REKLAMA
  • #7 20569344
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    CQ11 napisał:
    niestety nie wiem jak z serwisem i kosztami.

Silver jest tani w zakupie i w częściach. Serwisantów też jest sporo. Porównaj sobie ceny podstawowych elementów do silvera i do innych kotłów. Płyta do termeta 500 zł, elektroda zapłonowa 120 zł, uszczelka komory spalania 70 zł.
  • #8 20569425
    CQ11
    Poziom 4  
    andrzej lukaszewicz napisał:
    CQ11 napisał:
    niestety nie wiem jak z serwisem i kosztami.

Silver jest tani w zakupie i w częściach. Serwisantów też jest sporo. Porównaj sobie ceny podstawowych elementów do silvera i do innych kotłów. Płyta do termeta 500 zł, elektroda zapłonowa 120 zł, uszczelka komory spalania 70 zł.

Niby masz racje, ale gdy taki piec będzie się psuł co chwila to co mi po tym ,że części tanie...

Poczekam jeszcze na kilka opinii o innych markach/modelach , pod domem mam Vaillanta i Saunier Duval , wiem ,że są drodzy ale dobrzy,

W mojej okolicy konkretnego serwisana Beretty szukałem trzy lata.. i jest jeden ,który ma tyle roboty ,że głowa boli.

Wiem ,że termet ma dużo serwisantów w okolicy co nie koniecznie przełoży się na jakość usług...
  • #9 20569993
    zales.vip
    Poziom 31  
    Poprawnie zamontowany kocioł - każdej firmy, będzie miał mniejszą szanse na „popsucie się” niż nawet najlepszy kocioł a zamontowany byle jak.
    Niestety wiele usterek jest spowodowanych „czynnikiem ludzkim”.
    Począwszy od niedbałego montażu - np niepoprawnie zmontowany komin, źle podłączony prąd, czy użycie kiepskich materiałów, zbyt przewężonych rurek. Brak dobrych filtrów magnetycznych, pomieszanie różnych materiałów w instalacji, nie wyczyszczenie brudu z zaszlamionej instalacji przy montażu nowego kotła, itp…
    Czasem klient też „przyspiesza” awarie, np samodzielnie coś „poprawia”. Np naczyta sie „Elektrody” i zmienia parametry pracy kotła - nie wiedząc jaki wpływ mają one na życie kotła.
    Czasem lokalny zakład energetyczny „miga” zasilaniem w sieci - płyty (szczególnie te nowe) tego nie lubią. I to już sie prosi o DOBRY zasilacz UPS.
    Jak zadbasz o POPRAWNY montaż i nie będziesz samoczynnie „ulepszał” kotła w oparciu o wiedzę z internetu, zmniejszysz konieczność korzystania z serwisu…
    Pozdro.
  • #10 20570094
    CQ11
    Poziom 4  
    Dzięki za odpowiedz.
    W takim razie wezmę termeta ,chyba ,że ktoś coś konstruktywnego dopisze w ciągu dwóch tygodni na temat innej marki/modelu.

Co do poprawności montażu nie powinno być tak złe , wkład w kominie ma już swoje lata i nic się z tym nie dzieje - jeśli są wskazania do wymiany to wymienię.
    Instalacja wodna w miedzi ma dwa lata, przyłącza na sztywno będą robione z miedzi pod wytyczne z instrukcji kotła .
    Filtry , nie znam się ale poproszę o lepsze w hurtowni.

Na zasilacz UPS w łazience nie mam miejsca ... niestety. Aaaa no i samemu też nie kopie w ustawieniach jeśli sprzęt działa bezproblemowo.

Pozostaje przeczyszczenie starej instalacji , to raczej będę musiał sobie sam wykonać bo jakoś nie wierze ,że instalator takie coś zaproponuje.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #11 20570639
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    CQ11 napisał:
    Niby masz racje, ale gdy taki piec będzie się psuł co chwila to co mi po tym ,że części tanie...

Skąd takie założenie? Montuję te kotły od lat i serwisuję, sam mam taki do którego nie zajrzałem od ...6lat. ( tak, szewc bez butów chodzi).
    U mojej siostry 7 rok bez ŻADNEJ awarii, jeden przegląd- czyszczenie komory spalania.
    Oczywiście, że zdarzają się awarie , a najcześciej seryjnie montowane wadliwe komponenty ( problemy z pompami wilo- montowanymi w połowach kotłów innych producentów), były wadliwe elektrody zapłonowe, czyjniki temperatury ( honywell), te same problemy trapią i inne marki. Tylko po co przepłącać, to tylko urządzenie grzewcze, i tak do wymiany za 10-12 lat .
    Zapytaj o koszty np płyty głównej (na uszkodzenia po wyładowaniu atmosferycznym nie ma mocnych). Znajomy zapłącił 2 lata temu 2700 z wymianą w jakimś topowym modelu vaillanta. Wtedy silver 1-funkcyjny kosztował 3200.
  • #12 20571240
    CQ11
    Poziom 4  
    Mam jeszcze jedno pytanie , czym sie rózni zachwalany Silver od Ecocondens Gold Plus ?

No i czy mogę użyć obecnej instalacji kominowej 60/100 ? Czy musi byc dedyk z termeta
  • #13 20571880
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    CQ11 napisał:
    Mam jeszcze jedno pytanie , czym sie rózni zachwalany Silver od Ecocondens Gold Plus ?

Silver ma wymiennik główny jednorurowy, a gold wielorurowy połaczony równolegle. W brudnych instalacjach wymienniki wielorurowe zapychają się po kolei i nie ma możiwości ich wyczyszczenia. W goldach często kończyło sie wymianą na nowy wymiennik lub cały kocioł, w silverze nie spotkałem się z taką sytuacją.
    Inna jest płyta główna inny panel sterowania ( wg mnie silver jest bardziej intuicyjny, choć mniej atrakcyjny wzorniczo)

Dodano po 4 [minuty]:

CQ11 napisał:
    No i czy mogę użyć obecnej instalacji kominowej 60/100 ? Czy musi byc dedyk z termeta

Możesz, to standartowa średnica dla wielu kotłów, choć bez pewnych przeróbek sie nie obejdzie..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje dwufunkcyjnego kotła gazowego do mieszkania o powierzchni 60m2, z planami na rozbudowę do 95m2. Rozważa modele Vaillant EcoTec VCW 32CS/1-5 oraz Termet Silver Pro 35/40, jednak z uwagi na komfort ciepłej wody, sugerowane są mniejsze moce, takie jak Vaillant ecoTEC pro VCW 236/5-3 kW, Termet SILVER PRO 20/25, Immergas VICTRIX TERA 28 1 oraz Viessmann VITODENS 050-W B0KA. Użytkownik jest zainteresowany niezawodnością i dostępnością serwisu. W dyskusji podkreślono, że poprawny montaż jest kluczowy dla minimalizacji awarii. Użytkownik rozważa również różnice między modelami Silver a Ecocondens Gold Plus, w tym konstrukcję wymienników ciepła oraz możliwość wykorzystania istniejącej instalacji kominowej 60/100.
REKLAMA