logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki kocioł gazowy do domu 130m2: Vaillant ecoTEC 15CS1-5 czy Termet Crystal II Plus?

17rafal 11 Maj 2025 23:42 816 16
  • #1 21546588
    17rafal
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam, na wstępie muszę chyba prosić o przeniesienie tematu do Systemy Grzewcze Użytkowy.

Co do tematu, to chciałbym się poradzić co do wyboru kotła gazowego. Postaram się podać jak najwięcej informacji oraz mam dwie wstępne propozycje.

Chodzi o piec w domu około 130 m², na dole ogrzewanie podłogowe, na górze grzejniki oraz jedna podłogówka w łazience na RTL. Łazienka na dole około 6 m od kotłowni, na górze nad nią. Kuchnia około 8 m od kotłowni. Dom ocieplony 20 cm styropianem, na jakiejś stronie policzyłem współczynnik przenikania ciepła 34,9 kWh/m² (o ile to w ogóle potrzebne). Wyjście spalin przez ścianę.

Dwa problemy to: jaka moc pieca oraz czy piec jednofunkcyjny z zasobnikiem, czy dwufunkcyjny. Wczoraj poczytałem tutaj o dwufunkcyjnym z małym zasobnikiem.

Pierwszy pomysł, to piec dwufunkcyjny, ale słyszałem, że lepszy będzie jednofunkcyjny z zasobnikiem – brak problemów przy jednoczesnym użytkowaniu np. kuchni i łazienki. Czy tak faktycznie jest?

Jak już zasobnik, to jaki duży? Rodzina 2+1.

Co do kotłów to dostałem sugestie, żeby sprawdzić Vaillanta oraz Termeta, wybrałem:

- ecoTEC plus VC 15CS/1-5
    - ECOCONDENS CRYSTAL II PLUS

Pewnie do tego dojdzie chęć posiadania jakiejś opcji sterowania zdalnie, czy też elektronicznych termostatów w grzejnikach na górze. Tak, żeby wszystko mogło chodzić niezależnie – o ile to dobre rozumowanie.

Do tego chodzą mi po głowie panele solarne na grzanie wody w okresie letnim, ale to z czasem po zapoznaniu się z opłacalnością tego rozwiązania.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, podpowiedzi.
  • #2 21546737
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2599
    Interesuje Cię mieć zrobione dobrze czy po prostu tylko mieć i mieć problemy?

Nie wchodź w kotły dwufunkcyjne z wbudowanym zasobnikiem, bo są trudniejsze, a przez to droższe w serwisowaniu.
    Albo kocioł dwufunkcyjny bez zasobnika lub dwufunkcyjny z zasobnikiem warstwowym zewnętrznym, albo jednofunkcyjny z zasobnikiem.

Największą głupotę jaką zrobiłeś to mieszany ukłąd grzewczy: podłogówki + grzejniki. Trzeba było robić wszędzie podłogówki i wtedy nie miał byś problemów.
    Aby obecny układ pracował prawidłowo to potrzebne jest: kocioł -> sprzęgło hydrauliczne -> zestawy popmowe (sama pompa do grzejników oraz pompa z mieszaczem do podłogówki). Do tego sterownik pogodowy mieszacza.

Gdybyś zrobił ukłąd jednolity tzn. wszędzie podłogówki lub wszędzie grzejniki to mógłbyś całość zasilić wprost z kotła, bez tych wszystkich, dodatkowych rzeczy jak sprzęgło, mieszacz, dodatokowy sterownik pogodowy mieszacza.

Jeżeli chodzi o kocioł to osobiście polecam kotły firmy Intergas, które są sprzedawane w polsce pod markami Thermagen lub ACV Kompakt. Kotły te cechują się pondprzeciętną trwałością i niezawodnością. Tu na Elektrodzie jest dużo napisane na temat tych kotłów. Najmniejszy kocioł ma 18kW.
    Jeżeli chodzi o zasobniki to polecam zasobniki ACV typu zbiornik w zbiorniku. Jeżeli kupisz taki zasobnik to dla Waszej rodziny wystarczy zasobnik 100-130 litrów.
  • Pomocny post
    #3 21546739
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3650
    Odnośnie wyboru marki kotła - kieruj się dostępnością serwisu w okolicy
  • #4 21546845
    17rafal
    Poziom 9  
    Plumpi napisał:

Największą głupotę, jaką zrobiłeś, to mieszany układ grzewczy: podłogówki i grzejniki. Trzeba było robić wszędzie podłogówki i wtedy nie miałbyś problemów.
    Aby obecny układ pracował prawidłowo, to potrzebne jest: kocioł -> sprzęgło hydrauliczne -> zestawy pompowe (sama pompa do grzejników oraz pompa z mieszaczem do podłogówki). Do tego sterownik pogodowy mieszacza.

Gdybyś zrobił układ jednolity, tzn. wszędzie podłogówki lub wszędzie grzejniki, to mógłbyś całość zasilić wprost z kotła, bez tych wszystkich dodatkowych rzeczy jak sprzęgło, mieszacz, dodatkowy sterownik pogodowy mieszacza.

Jeżeli chodzi o kocioł, to osobiście polecam kotły firmy Intergas, które są sprzedawane w Polsce pod markami Thermagen lub ACV Kompakt. Kotły te cechują się ponadprzeciętną trwałością i niezawodnością. Tu na Elektrodzie jest dużo napisane na temat tych kotłów. Najmniejszy kocioł ma 18 kW.
    Jeżeli chodzi o zasobniki, to polecam zasobniki ACV typu zbiornik w zbiorniku. Jeżeli kupisz taki zasobnik, to dla Waszej rodziny wystarczy zasobnik 100–130 litrów.

Co do systemu mieszanego, to dom zastałem z grzejnikami, robiłem rozbudowę parteru i dodałem podłogówkę. Wolałbym tylko podłogówkę, ale nie chcę już góry ruszać.

Jeżeli chodzi o te piece, to nie oglądałem, zerknę. Pytanie o moc tego pieca, czy taki najmniejszy, jaki jest dostępny, będzie ok?

Zasobnik mam jeden od ojca, dzisiaj sprawdziłem i jest to ACV TSA 1CO 150.
  • #5 21546959
    Plumpi
    Najmniejsze to 18kW. Będzie, aż za duży.
    Zasobnik, który masz to zasobnik emaliowany z wężownicą. Wszystko zależy ile ma lat i w jakim jest stanie. Zasobniki wężownicowe są mniej wydajne niż typu zbiornik w zbiorniku. 150 litrów z wężownicą to tak na styk dla 3-osobowej rodziny.

Ale jak napisał kolega wyżej, co do wyboru kotła to najlepiej kierować się dostępem serwisantów na danym terenie.
  • #6 21547269
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    17rafal napisał:
    Co do systemu mieszanego, to dom zastałem z grzejnikami, robiłem rozbudowę parteru i dodałem podłogówkę.

Tzn. ile jest tej podłogówki - ile m2 - ile pętli - jak wpięta podłogówka w instalację CO - czy wspólne piony (rury zasilanie + powrót) dla całego ogrzewania czy osobne piony na dół (tylko podłogówka) i osobne na górę (grzejniki) - jakie rozdzielacze (jeśli są) - czy to nowa instalacja, czy już pracowała?
  • #7 21548625
    17rafal
    Poziom 9  
    ls_77 napisał:
    17rafal napisał:
    Co do systemu mieszanego, to dom zastałem z grzejnikami, robiłem rozbudowę parteru i dodałem podłogówkę.

Tzn. ile jest tej podłogówki - ile m² - ile pętli - jak wpięta podłogówka w instalację CO - czy wspólne piony (rury zasilanie i powrót) dla całego ogrzewania czy osobne piony na dół (tylko podłogówka) i osobne na górę (grzejniki) - jakie rozdzielacze (jeśli są) - czy to nowa instalacja, czy już pracowała?

Podłogówka jest na dole, będzie kładziona nowa, około 80 m². Na górze jest obecnie instalacja z grzejnikami, jest jakiś rozdzielacz, do którego ma być dociągnięte nowe zasilanie.

Co do serwisu, to z ACV, to mam u siebie w mieście dwie firmy, Vaillant czy Termeta jeszcze więcej.
  • #8 21548960
    ls_77
    Poziom 38  
    Co do Vaillanta
    Kocioł ecoTEC plus VC 15CS/1-5 to bardzo dobra opcja - szczególnie do nowej instalacji. Niemniej jednak trzeba pamiętać o kilku podstawowych kwestiach. W takim układzie jak u ciebie (łączonym) grzejniki + podłogówka niezbędne jest zastosowanie sprzęgła hydraulicznego i dwóch osobnych grup pompowych: pierwsza tzw. bezpośrednia na grzejniki i druga ze zmieszaniem z zaworem 3-drogowym z siłownikiem na podłogówkę, do tego do kotła niezbędny jest regulator pogodowy (VRC720) i moduł rozszerzający automatykę do obsługi obiegów grzewczych: jako podstawowy powinien być VR71 (obsługuje max do 3 obiegów), ale niekiedy wystarczy VR70 który jest trochę tańszy (obsługuje 1 bezpośredni i 1 ze zmieszaniem) ale gdybyś chciał dołożyć do tego układu automatyki dodatkowe zdalne sterowanie drugim obiegiem grzewczym (VR92) to musisz zastosować VR71 bo on ma zasilacz szyny EBUS, a VR70 tego zasilacza nie ma i wtedy dwa sterowniki (VRC720 i VR92) mogą nie działać bo za niskie napięcie na szynie danych.

Nie znam automatyki innych producentów i nie znam ich możliwości sterowania, ale automatyka Vaillanta pozwala na bardzo dużo i w pełni steruje płynnie (nie tylko załącz/wyłącz gdzie dla podłogówki się to nie sprawdza ze względu na bardzo dużą bezwładność) parametrami każdego obiegu osobno.

Do tego kotła dołożył bym tylko zasobnik CWU minimum 120L ale optimum to 150L, ale jakiegoś polskiego producenta, ponieważ zasobniki Vaillanta nie mają możliwości podłączenia grzałki elektrycznej (a polskie posiadają taką możliwość) np. do wykorzystania fotowoltaiki teraz czy w przyszłości.

Sprzęgła i grupy pompowe też nie muszą być jakieś topowe - jest tego pełno w internecie: tańsze, droższe, jako pojedyncze elementy i jako gotowce w skrzynkach metalowych lub w otulinie z pianki.

Jak coś chcesz więcej to pisz.
  • #9 21553261
    17rafal
    Poziom 9  
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Jak to jest z dobieraniem mocy pieca? Wyżej padło, że 18 kW będzie aż za duży, w Vaillant mamy 15, ale czytałem info od hydraulika starej daty, że powinienem liczyć moc pieca plus moc na podgrzewanie wody, czyli moc na CO x 2.

Nie ma tu fanów Termeta, czy akurat do mnie nie trafili?
  • #10 21553264
    ls_77
    Poziom 38  
    Moc 15kW wystarczy

Termet nie ma tak rozbudowanej automatyki.
  • #11 21553284
    17rafal
    Poziom 9  
    Co do automatyki, to sam nie wiem, co chciałbym tam mieć. Może się okazać, że nie będę potrzebował czegoś rozbudowanego. Sterownik na dole do podłogówki i na górze w sypialniach jakieś opcje, które będą w stanie uruchomić piec bez grzania dołu – elektroniczne termostaty? Sterowanie z aplikacji – dzisiaj myślę, że to nie jest niezbędne, ale mamy takie czasy, że za kilka lat będę żałował, że cofałem się z technologią.
  • Pomocny post
    #12 21553332
    panzewsi
    Poziom 24  
    Ocena: 159
    17rafal napisał:
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Jak to jest z dobieraniem mocy pieca? Wyżej padło, że 18 kW będzie aż za duży, w Vaillant mamy 15, ale czytałem + info od hydraulika starej daty, że powinienem liczyć moc pieca plus moc na podgrzewanie wody, czyli moc na CO x2.

Nie ma tu fanów termeta, czy akurat do mnie nie trafili?

Fanem niczym nie jestem, ale mam 2 Termety, z czego jeden ok. dziesięcioletni Gold i osobiście mogę go polecić. W moim Goldzie komora spalania jest chyba jakaś francuska z nierdzewki, zawór gazowy podobno taki sam jak w Buderusie (tak mi powiedział serwisant, którego poprosiłem o regulację), pompa wody modulowana Wilo, a elektronika jest polska Tester. Generalnie działa to wszystko bezproblemowo, tylko raz na rok trzeba rozebrać komorę spalania, wyczyścić ją i oczyścić elektrody oraz palnik. Wymieniałem w nim siłownik zaworu wymiennika bo przeciekał i w pewnym momencie miałem problemy z błędem e13 - nie widział płomienia i co chwilę się wyłączał, czyszczenie elektrod pomagało na chwilę. Po dwóch tygodniach zmagań mnie olśniło i dokładnie oczyściłem palnik - jest on drugą częścią elektrody i pokrywa się warstwą, która utrudnia przepływ prądu jonizacji i cała filozofia.
    Termet ma duży zakres modulacji mocy - od około chyba 11% mocy znamionowej i na ten parametr trzeba mocno zwracać uwagę przy zakupie kotla. Jak nie ma dużego mrozu, do do utrzymania temperatury w Twoim domu przypuszczam że wystarczy ok. 2-3-4 kW mocy grzewczej, do ogrzania bojlera pewnie też coś koło tego (chyba, że przepływowe podgrzewanie wody - to wtedy potrzeba ponad 20 kW), w związku z tym chodzi o to, żeby kocioł pracował jak najdłużej bez wyłączania i tu przydaje się jak najmniejszą moc minimalna. Co do automatyki to potrzebny jest czujnik pogodowy i ewentualnie OpenTherm, ale to chyba ma teraz większość kotłów.
    Ja u siebie mam stare instalacje z różnymi grzejnikami i różnymi rurami. Udało się to ogarnąć i wysterować przy pomocy zwykłych zaworów termostatycznych, a z automatyki to w ramach testów kupiłem za sto zł jakiś termostat pokojowy na Tuya, który rozłącza kocioł po osiągnięciu zadanej temperatury (można tym sterować przez aplikację) i tak już zostało, bo się sprawdza.
    Jakby ktoś miał inne zdanie, to opisuję swój przypadek i to co się u mnie sprawdziło.
  • #13 21555156
    ls_77
    Poziom 38  
    Kolega wyżej bardzo dobrze opisuje działanie kotła (każdego bez względu na firmę) przy pracy na grzejniki które mają bardzo małą bezwładność i sterowanie załącz/wyłącz się sprawdza. Ale co w przypadku gdy mamy podłogówkę połączoną z grzejnikami? Załącz/wyłącz w przypadku podlogowki to dyskomfort.
    Może ktoś opiszę jak zachowuje się automatyka Termeta w przypadku kotła obsługującego dwa osobne obiegi grzewcze.
  • #14 21555288
    Plumpi
    ls_77 napisał:
    Kolega wyżej bardzo dobrze opisuje działanie kotła (każdego bez względu na firmę) przy pracy na grzejniki które mają bardzo małą bezwładność i sterowanie załącz/wyłącz się sprawdza. Ale co w przypadku gdy mamy podłogówkę połączoną z grzejnikami? Załącz/wyłącz w przypadku podlogowki to dyskomfort.
    Może ktoś opiszę jak zachowuje się automatyka Termeta w przypadku kotła obsługującego dwa osobne obiegi grzewcze.

Spisuje się normalne. Grzeje wtedy, kiedy ma grzać czyli, kiedy jest zapotrzebowanie na ciepło i z taką temperaturą jaka jest potrzebna dla obiegu o wyższej temperaturze (grzejniki).
    Kiedy nie ma zapotrzebowania na ciepło z obiegu grzejnikowego, wtedy kocioł grzeje z temperaturą taką jaką potrzebują podłogówki.
    Ale, żeby tak się działo to musi być zrobiony odpowiedni układ grzewczy i odpowiednie sterowanie. Czyli sprzęgło hydrauliczne, dwa zestawy pompowe jeden bez mieszacza dla grzejników, a drugi z mieszaczem dla podłogówek. Potrzebny jest też odpowiedni sterownik, który skomunikuje się z kotłem cyfrowo po OpenThermie, będzie sterował pracą pomp oraz mieszacza. Będzie grzał wg tzw. krzywej grzewczej pogodowej, a do tego będzie jeszcze współpracował z regulatorami pokojowymi.
  • Pomocny post
    #15 21556249
    ls_77
    Poziom 38  
    Czyli to samo co Vaillant ze swoją automatyką.
  • Pomocny post
    #16 21556370
    Plumpi
    ls_77 napisał:
    Czyli to samo co Vaillant ze swoją automatyką.

Ale taniej.
  • #17 21592183
    17rafal
    Poziom 9  
    Padło na Termeta, dzięki za wskazówki rozwiązania układu grzejniki–podłogówka.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru kotła gazowego do domu o powierzchni około 130 m² z instalacją mieszaną: ogrzewanie podłogowe na parterze (ok. 80 m²) i grzejniki na piętrze. Poruszono kwestie doboru mocy kotła, rodzaju (jednofunkcyjny z zasobnikiem czy dwufunkcyjny), a także automatyki i sterowania układem grzewczym. Zalecane jest stosowanie kotła o mocy około 15-18 kW, przy czym 18 kW może być zbyt duże. W przypadku układu mieszanego konieczne jest zastosowanie sprzęgła hydraulicznego, dwóch grup pompowych (bez mieszacza dla grzejników i z mieszaczem dla podłogówki) oraz regulatora pogodowego i odpowiedniej automatyki (np. sterowniki Vaillant VRC720, VR70, VR71 lub systemy kompatybilne z OpenTherm). Kotły dwufunkcyjne z wbudowanym zasobnikiem są mniej polecane ze względu na trudności serwisowe. W dyskusji rekomendowano kotły Vaillant ecoTEC plus VC 15CS/1-5 oraz Termet Crystal II Plus, przy czym Termet oferuje prostszą, ale skuteczną automatykę i szeroki zakres modulacji mocy. Wybór marki powinien uwzględniać dostępność serwisu lokalnego. Zasobnik ACV TSA 1CO 150 o pojemności 150 l jest wystarczający dla 3-osobowej rodziny, choć zasobniki z wężownicą są mniej wydajne niż zbiorniki typu "zbiornik w zbiorniku". Ostatecznie autor zdecydował się na Termet, doceniając wskazówki dotyczące układu grzejnik–podłogówka i prostotę automatyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA