logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kocioł dwufunkcyjny z zamkniętą komorą: Vaillant, Immergas czy Termet do 110m2?

powers7 29 Sty 2013 18:19 10272 12
REKLAMA
  • #1 11859574
    powers7
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam!!!!!
    Od dłuższego Czasu użytkuje kocioł gazowy Vaillant VCW-24-10 Ponad 19 lat ale niestety muszę go wymienić na nowy.Chciałbym kupić piec dwufunkcyjny(mieszkanie około 110m2 na pietrze domku )z zamkniętą komorą spalania lub kondensacyjny.Zastanawiam sie nad Vaillantem, Immergasem lub Termetem Jaki piec bedzie najlepszym rozwiązaniem w rozsądnej cenie. Dużo przeglądałem informacji w necie. Mam już mętlik w głowie.Może ktoś mi pomoże i coś podpowie.
    Pozdrawiam wszystkich
  • REKLAMA
  • #2 11859640
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1260
    Z serwisem u ciebie kłopotów nie będzie, więc każdy wybór bedzie dobry. Ja osobiście zawęził bym do Vaillanta i Termeta. Eksploatacyjnie, w perspektywie, ten drugi będzie tańszy.
  • REKLAMA
  • #3 11860199
    powers7
    Poziom 10  
    Termeta??? Jakos "nie obiła" mi sie o uszy ta firma. Czy ona ma lepsze kotły niż immergas???Bo z tego co slyszałem to immergas tez nie ma drogich kotłów i jakościowo nie są złe.Tak słyszałem A czy to prawda...????Trochę do Immergasa zniechęca mnie to ,iż jest to Italia.A jaki model kotła tak zeby był porównywalny z Vaillantem??
  • #4 11860356
    serwisant73
    powers7 napisał:
    Zastanawiam sie nad Vaillantem, Immergasem lub Termetem

Chyba jednak obiło ci się... Co do modelu, napisz jaki metraż. Wtedy bedzie mozna zaproponowac cos konkretnego. Twój stary kocioł miał 24 kW, więc sugerujac się tym można rozpatrzyc np. Ecocondens Crystal.
  • #5 11860867
    powers7
    Poziom 10  
    Mój metraż to 110 m2
  • REKLAMA
  • #7 11861587
    mirrzo

Ocena: 2609
    irus.m napisał:
    Ceny niedużo większe, ale półka jakości inna.

Jakość czego? Zawór gazu - ten sam, wymiennik - ten sam, pompa - ta sama, automatyka - również
    Inna naklejka i cena ("niedużo większa")
    Konto firmowe:
    EURO-DOM
    Krótka, Elbląg, 82-300
  • #8 11861880
    serwisant73
    irus.m napisał:
    Bliższe info. http://milewski-co.pl/

Kolego, takie praktyki podpadają już pod regulamin. To autoreklama a na to potrzeba zgody administratora. Z moich informacji wynika, że jej od Oponeo nie dostałeś...
  • #9 11861965
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2810
    mirrzo napisał:
    irus.m napisał:
    Ceny niedużo większe, ale półka jakości inna.

Jakość czego? Zawór gazu - ten sam, wymiennik - ten sam, pompa - ta sama, automatyka - również
    Inna naklejka i cena ("niedużo większa")

"cena ("niedużo większa")" jest eufemizmem...

Serwisant, który uruchamiał mój kocioł wspomniał, że Vailant i Immergass to prawie ta sama zawartość skrzynki. Jedyną różnicę stanowi pompa (Vilo w Vailancie i Grundfoss w Immergass'ie). Kolega zajmuje się serwisem pomp Vilo i ... ma co robić.

A naklejkę zawsze możesz sobie zamówić w firmie zajmującej się małą poligrafią. :D
  • #10 11862064
    grzesiek234
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 539
    Jesteś z Krakowa to podjedź sobie np. na ul. kamionka 6, tam jest centrum serwisowe Vaillanta i jego tańszego odpowiednika Saunier Duval. Weź prospekty kotłów z tych firm i porównaj z Italią :) Tak czy tak niemiecki produkt wygra. No ale i tak ostatnie słowo i decyzję sam podejmiesz. Jak sie zdecydujesz który kocioł kupisz to napisz.
  • REKLAMA
  • #11 11862349
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2810
    Z tą "niemieckością" to różnie bywa.... Jak jest to polska "niemieckość" to OK. Jak turecka czy inna "skośna" to już gorzej.
    Z kotłami zaczyna być jak z samochodami. Są składane z klocków kilku producentów OEM: DELPHI, BOSCH, VALEO itp dla samochodów. Nie znam producentów wymienników, czy zaworów gazowych do kotłów, ale pewnie ich liczba jest mocno ograniczona jak producentów pomp obiegowych.
    Tak więc nie prowadź tu marketingu i nie ściemniaj o niemieckości, bo ani ona nie jest niemiecka ani sami Niemcy nie są tymi, którzy byli wcześniej i u nich też główne skrzypce grają księgowi a nie inżynierowie...
  • #12 11875762
    jancusster
    Poziom 10  
    Zdecydowałem się na kocioł Immergas MINI EOLO 24 3 E dwufunkcyjny.Jak będzie się sprawował?Nie wiem? Myślę ,że zda egzamin.Przedze wszystkim zdecydowały tutaj koszty. Vaillant jest za drogi.U mnie w tej chwili wisi jeszcze Vaillant który ma juz ponad 18 lat.Trochę mi żal rozstawać się z ta firma ale... Myslę ,że zmaina wyjdzie na dobre
  • #13 11876410
    serwisant73
    I oby tak było. Grunt to optymizm...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje nowego kotła gazowego dwufunkcyjnego do mieszkania o powierzchni 110 m², zastanawiając się nad markami Vaillant, Immergas i Termet. Po 19 latach użytkowania kotła Vaillant VCW-24-10, rozważa różne opcje, biorąc pod uwagę koszty i jakość. Uczestnicy dyskusji sugerują, że zarówno Vaillant, jak i Immergas mają podobne komponenty, a Termet może być tańszą alternatywą. W końcu użytkownik decyduje się na kocioł Immergas MINI EOLO 24 3 E, kierując się kosztami, mimo sentymentu do Vaillanta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA