logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Unitra M 532 SD - Brak dźwięku przy podłączeniu do wzmacniacza, wskazówki na 0, czyszczenie styków

RobertG5791 07 Maj 2023 18:26 936 10
REKLAMA
  • #1 20571023
    RobertG5791
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witajcie,
    Kupiłem magnetofon M532SD. Sprzedajacy, sprawdzał sprzęt tylko na słuchawkach. Niestety przy podlaczenia do wzmacniacza dzwieku nie ma. Wskazniki tez na 0. Przeczysciłem styki, rownież ten dlugi przłącznik na plytce potraktowalem specyfikirm do potencjometrow. Nic sie nie zmieniło. Dotykajac nóżek głowicy rownież nic.
    Poradzicie, gdzie szukac problemu?
  • REKLAMA
  • #2 20571073
    etimark
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Nie ma dźwięku na słuchawkach czy na wyjściu gniazda ?
  • REKLAMA
  • #3 20571116
    RobertG5791
    Poziom 9  
    Nie ma dzwieku na wyjsciu z gniazda. Na wyjściu słuchawek nie sprawdzałem bo nie mam takiego Jacka.
    Na wskaznikach, tez sie nic nie dzieje.
  • REKLAMA
  • #4 20571183
    etimark
    Poziom 15  
    Przy odtwarzaniu wskaźniki nie działają, sygnał wyjściowy jest na jednym gnieździe, czy w czasie włączania zapisu jest trzask albo cokolwiek ?
  • #5 20571196
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 800
    Jeśli dobrze czytam schemat, to wzmacniacz podłączasz do wyjścia G1. Na pinach 3 i 5 będzie wyjście sygnału lewy i prawy.
    Unitra M 532 SD - Brak dźwięku przy podłączeniu do wzmacniacza, wskazówki na 0, czyszczenie styków
    Sprawdź, czy masz dobry kabel z wtyczką DIN (do wzmacniacza). Dotykając pinu 3 i 5 palcem powinieneś słyszeć mruczenie w głośnikach.
    Wskaźniki działają tylko przy nagrywaniu.

Sprawdź, czy na wyjściu słuchawkowym jest sygnał. "Nie mam takiego jacka" nie może być wymówką. Jeśli tego nie jesteś w stanie zrobić, to polecam oddanie magnetofonu do sprawdzenia/naprawy w ręce osoby obeznanej, bo niewiele więcej będzie można pomóc zdalnie.

Pełny schemat:
    Unitra M 532 SD - Brak dźwięku przy podłączeniu do wzmacniacza, wskazówki na 0, czyszczenie styków
  • REKLAMA
  • #6 20571199
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 363
    To nie jack tylko DIN słuchawkowy.
    Wzmacniacz podłączony do właściwego gniazda? Są dwa, wyjście jest tylko z gniazda oznaczonego mikrofon/radio .
    Kolega wyżej napisał jednocześnie ;)
  • #7 20571220
    etimark
    Poziom 15  
    Przy wciśnięciu zapisu powinny wyraźnie drgnąć wskaźniki, jeżeli tego nie ma stawiam na brak napięcia zasilającego 15V. Brak napięcia, uszkodzony zasilacz lub stabilizator, bezpiecznik ?
  • #8 20571299
    RobertG5791
    Poziom 9  
    >>20571183
    Tak, jak wlaczam zapis to wskazniki na chwile sie podnosza👍

Dodano po 6 [minuty]:

>>20571196
    Podlaczaja do wzmacniacza wtyczke właczalem chyba do G2. Sprawdze jeszcze raz👍. Myslalem, ze wskazniki dzialaja zawsze jak w kazdym magnetofonie😅
  • #9 20571342
    etimark
    Poziom 15  
    Sprawdź połączenie DIN ze wzmacniaczem tak jak pisał gps79, Przy prawidłowym zasilaniu wzmacniacza napięciowego magnetofonu i prawidłowym połączeniu ze wzmacniaczem musi być choćby szum kilku ostatnich stopni.
  • #10 20575395
    RobertG5791
    Poziom 9  
    Sprawdziłem podłączenia i wszystko jest ok👌 szkolny błąd, podłączałem pod G2. Oczywiście w przejściówce trochę zmienione oznaczenia, ale wszystko jest ok, zgodnie z tym co pisał gps79.
    Jeszcze raz dzięki za pomoc. 👍

Moderowany przez Mirek Z.:

Fatalną pisownię postu poprawiłem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z magnetofonem Unitra M 532 SD, który nie wydaje dźwięku przy podłączeniu do wzmacniacza, a wskaźniki sygnału są na poziomie 0. Po przeczyszczeniu styków i zastosowaniu specyfiku do potencjometrów, problem nie ustąpił. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie połączeń, w tym użycie odpowiedniego kabla DIN oraz podłączenie do właściwego gniazda G1. Wskazano również na możliwość braku napięcia zasilającego 15V jako potencjalną przyczynę problemu. Po dalszym sprawdzeniu, użytkownik odkrył, że podłączał do niewłaściwego gniazda G2, co było przyczyną braku dźwięku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA