logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dodge Journey 2.0 CRD 2008 rok - podwyższona temperatura silnika

Organista 1234 08 Maj 2023 23:00 816 7
REKLAMA
  • #1 20572931
    Organista 1234
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie wszystkich. Samochód to Dodge Journey 2.0 CRD z 2008roku. Może opiszę moje obserwacje. Chodzi o wysoką tzn podwyższoną temperaturę silnika. Podjeżdżam parę km pod górkę z racji że mieszkam w górach z prędkością ok 100 km na godzinę temperatura rośnie do 100 stopni nawet nieraz 102 ponad połowę i na ELEmie tak pokazuje. Tak już jest od dwóch lat od kiedy go kupiłem. Byłem u mechanika mówił że to normalne. Wydaje mi się jednak że trochę jest za dużo. I tu moje spostrzeżenia wczoraj jadąc pod tą samą górkę po dojściu temperatury do 100 stopni wysiadłem z samochodu otwieram maskę i widzę wiatrak chodzi żona patrząc na ELEmie temperatura spadła o jakieś 2 stopnie. Więc mówię włącz klimatyzacje wiatrak dość mocno przyspieszył. I tutaj moje pytanie czy jest drugi bieg wentylatora? Powinno przecież spaść o 10 stopni. Czy czasem nie jest padnięty rezystor wentylatora? Mam zamiar wymienić na dniach chłodnice bo może też ona być przytkana i robi taka temperaturę. Proszę o jakieś wskazówki. Pozdrawiam wszystkich.
  • REKLAMA
  • #2 20573605
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20573710
    Organista 1234
    Poziom 6  
    Pytanie zasadnicze czy jest drugi bieg w tym wiatraku? Bo jeżeli jechał bym dłużej pod górę to pewny jestem ze podniosło by się jeszcze bardziej. A druga sprawa wiatrak powinien schłodzić silnik o około 10 stopni a tu tylko 2...
  • #4 20574637
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 20578568
    Organista 1234
    Poziom 6  
    Witam ponownie. Zmieniłem chłodnicę wczoraj. Była tragicznie napuchnięta ale raczej drożna. Niestety jadąc na próbę ta samą drogą pod górę, temperatura taka sama jak wcześniej 100, 102 stopni. Mechanik który to robił, swoją drogą mój bardzo dobry znajomy mówi że jest wszystko ok. Sprawdzał rezystor jest sprawny. Może ten typ tak ma...tzn działa na wysokiej temperaturze. Nie wiem czy jest drugi bieg. Druga sprawa jak jadę (czy też wcześniej) po równym temperatura utrzymuje się na 94stopni. Zastanawia mnie dlaczego od razu nie schłodzi go bardziej, dlaczego od razu nie ma szybszych obrotów wentylatora.....
  • #6 20581011
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 20581049
    Organista 1234
    Poziom 6  
    Z elema, na telefonie pokazuje 102, na wskaźniku też ponad połowę. Nie wiem może tak ma być... Może te auta taka wysoka temperature utrzymują....

Dodano po 4 [godziny] 31 [minuty]:

Witam serdecznie. Może zmiana biegów wentylatora? Żeby wpierw szybciej schłodzić silnik....? Nie wiem tylko czy da radę to zrobić na przykład na vagu..
  • #8 20596285
    Organista 1234
    Poziom 6  
    Chyba że zmiana pinów kabli przekaźnika wentylatora chłodnicy żeby ten szybszy bieg włączał się zamiast tego wolnego? Chyba że wtedy nie będzie działać wszystko tak jak trzeba ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu podwyższonej temperatury silnika w Dodge Journey 2.0 CRD z 2008 roku. Użytkownik zauważył, że temperatura silnika osiąga 100-102 stopnie Celsjusza podczas jazdy pod górę, co budzi jego wątpliwości, mimo że mechanik twierdzi, że to normalne. Użytkownik zastanawia się nad działaniem wentylatora chłodnicy, w tym możliwością istnienia drugiego biegu wentylatora oraz ewentualnym uszkodzeniem rezystora wentylatora. Po wymianie chłodnicy temperatura nie uległa poprawie, a użytkownik zauważa, że wentylator nie schładza silnika wystarczająco efektywnie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że temperatura może być w normie, a regulacja wentylatora może być bezstopniowa. Pojawiają się również pomysły na modyfikacje w systemie wentylacji, aby poprawić chłodzenie silnika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA