Witam serdecznie wszystkich. Samochód to Dodge Journey 2.0 CRD z 2008roku. Może opiszę moje obserwacje. Chodzi o wysoką tzn podwyższoną temperaturę silnika. Podjeżdżam parę km pod górkę z racji że mieszkam w górach z prędkością ok 100 km na godzinę temperatura rośnie do 100 stopni nawet nieraz 102 ponad połowę i na ELEmie tak pokazuje. Tak już jest od dwóch lat od kiedy go kupiłem. Byłem u mechanika mówił że to normalne. Wydaje mi się jednak że trochę jest za dużo. I tu moje spostrzeżenia wczoraj jadąc pod tą samą górkę po dojściu temperatury do 100 stopni wysiadłem z samochodu otwieram maskę i widzę wiatrak chodzi żona patrząc na ELEmie temperatura spadła o jakieś 2 stopnie. Więc mówię włącz klimatyzacje wiatrak dość mocno przyspieszył. I tutaj moje pytanie czy jest drugi bieg wentylatora? Powinno przecież spaść o 10 stopni. Czy czasem nie jest padnięty rezystor wentylatora? Mam zamiar wymienić na dniach chłodnice bo może też ona być przytkana i robi taka temperaturę. Proszę o jakieś wskazówki. Pozdrawiam wszystkich.