logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Alternator w Router Sport 50s - Przerobienie skutera z 139QMB posiadający prądnicę na alternator

szczepulek 09 Maj 2023 20:53 1122 4
REKLAMA
  • #1 20573920
    szczepulek
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Witam. Jestem w trakcie przerobienia Router Sport 50s 50cc 4T.
    Zamontowałem LEDy zamiast żarówek z włóknem/żarnikiem i w końcu coś widać przed skuterem. Lep problem pojawił się na niskich obrotach bo prądnica bezpośrednio z cewek na żarówki daje napięcie które przerywa i z diody robi się stroboskop.
    Zakupiłem stator 12 cewek 3 fazowy do kompletu regulator 3 fazowy i moduł CDI na napięcie DC.
    Więc chcę mieć alternator zamiast prądnicy.
    Najbliższy schemat Instal. Elek. dla mojego routera to Router City 50 gdzie z statora idzie napięcie do Regulatora 4 kablowego. Ja mam teraz Regulator 6 przewodowy, 3 żółte idą do statora. Zielony na masę, czerwony do plusa na akumulator bezpośrednio ?

Jest też w instalacji z City50 rezystor w instalacji. Jeśli jedzie się na wyłączonych światłach to rezystor ten rozprasza energię zamiast żarówki. Czy w instalacji z alternatorem też jest potrzebny ? Alternator w Router Sport 50s - Przerobienie skutera z 139QMB posiadający prądnicę na alternator Alternator w Router Sport 50s - Przerobienie skutera z 139QMB posiadający prądnicę na alternator Alternator w Router Sport 50s - Przerobienie skutera z 139QMB posiadający prądnicę na alternator Alternator w Router Sport 50s - Przerobienie skutera z 139QMB posiadający prądnicę na alternator
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20574154
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1149
    Zakładając "alternator" regulator mimo wszystko będzie nadwyżkę "energii" zwierał do masy. Tak zostało to zaprojektowane.
    W przypadku oryginalnej instalacji rezystor służy do obciążania cewki/regulatora, aby nie było skoków napięć.
  • REKLAMA
  • #3 20575205
    szczepulek
    Poziom 12  
    No więc tak. Czyli ten rezystor zostawiam. Przykręciłem go do ramy przez dodatkowy radiator..
    Co do podłączenia w całość Statora, Regulatora z CDI i resztą instalacji zrobiłem odręczny schemat. Jeśli coś jest nie tak to proszę o sugestie..
    Jest to schemat dla Statora 12 cewkowego 3 przewody z cewek (3 fazy) i 2 z impulsatora (masa/sygnał).
    W takiej konfiguracji mam możliwość odpalenia silnika tylko jeśli jest podłączony akumulator jeśli dobrze rozumiem
    Alternator w Router Sport 50s - Przerobienie skutera z 139QMB posiadający prądnicę na alternator Alternator w Router Sport 50s - Przerobienie skutera z 139QMB posiadający prądnicę na alternator

Mam jeszcze stator 11 cewkowy z jedną większą cewką
    I idącym z niej kablem czerwono-czarnym i masowym zielonym. Rozumiem że ta cewka by miała zasilać CDI bezpośrednio i wtedy można odpalić na kopniaka bez Akumulatora, ale musiał bym jeszcze ten stator odmasowić. I wtedy użyć też CDI na przemienny AC, bo w tej chwili już zakupiłem i zamontowałem CDI DC.

Alternator w Router Sport 50s - Przerobienie skutera z 139QMB posiadający prądnicę na alternator
  • REKLAMA
  • #4 20579562
    szczepulek
    Poziom 12  

Udało się przerobić instalację na alternator :) jeszcze muszę dopasować regulator bo obecny przy wysokich obrotach na wyjściu daje 16V momentami. Alternator w Router Sport 50s - Przerobienie skutera z 139QMB posiadający prądnicę na alternator
    Światła świecą jednostajnie bez migania. Czyli zamierzony efekt zrealizowany :)
    Po przekręceniu stacyjki pobór prądu z akumulatora jest rzędu 4A. Jest to spowodowane przede wszystkim tym że przy wył. światłach obwód oświetlenia idzie przez Rezystor cersmiczny kilkuohmowy. Którego zadaniem było/jest oddanie energii z prądnicy/alternatora (nadwyżki)
    Zamówiłem AVR wyłącznik świateł. I dopiero po zapaleniu będzie otwierało obieg dla tego rezystora lub żarówek. Uniknę sytuacji że akumlator jeśli będzie niedoładowany straci moc przed wyzwoleniem rozrusznika
  • #5 20579605
    szczepulek
    Poziom 12  
    Wykonana nowa wiązka 3 kabli bezpośrednio podciągniętych do regulatora przy kierownicy z statora. Poprzednie okablowanie ze statora pozostawione. Użyte zostały przewody "G" zielony dla podpięcia do masy impulsatora. Oraz "W" biały kabel do którego podpiąłem od str kierownicy plus po stacyjce a od str silnika wpiąłem się kablem Czarno Czerwonym o ile dobrze pamiętam, zasilającym moduł CDI.
    W celu zmniejszenia napięcia za regulatorem 3 fazowym.. wyprowadzenie z niego podaję na 'stary' regulator 4 pin prądnicy. Który reguluje napięcie do bezpiecznego poziomu.
REKLAMA