logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie zwrotnice wybrać do przebudowy Altus 140 z głośnikami Alton 110?

glurak 23 Lis 2005 17:16 1832 4
REKLAMA
  • #1 2018923
    glurak
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witam wszystkich.
    Do rzeczy... kupilem jakis czas temu Altusy 140 bez glosnikow srednio i wysokotonowych. Potem pewien koles rozwalil mi niskotonowe, wiec mam skrzynki i zwrotnice. Do tego mam Altony 110, ktore graja jakotako, ale wyglad jest koszmarny... te plastikowe ramki i czerwone obwodki... wiec wpadlem na pomysl by przelozyc glosniki do Altusow. Teraz sie zaczyna, co lepiej zastosowac: orginalna zwrotnice z Altusow, orginalna z Altonow czy je zmodyfikowac. Sklaniam sie do modyfikacji, tylko co pozmieniac by bylo jak najlepiej ? Aha, tydzien temu kupilem niezidentyfikowane zwrotnice Tonsila, trojdrozne, z cewka do gdn na rdzeniu ferrytowym i zabezpieczeniem wysokotonowego bezpiecznikiem elektronicznym, maja mozliwosc bi-wiringu. Podejrzewam ze pochodza z Altus 300, ale czy ktos moze to potwierdzic ?
  • REKLAMA
  • #2 2018989
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2020918
    glurak
    Poziom 25  
    No tak, wczoraj chcialem rozkrecic Altona by przelozyc glosniki do Altusa, niestety pianka glosnika sredniotonoergo przykleila sie do ramki i zaczela sie rozpadac. Czy istnieje jakis sposob by ja wzmocnic ? Pozatym znalazlem jeszcze nieuzywane glosniki w piwnicy, kopolki gdn 16/30 i DYH-1220, ktore pierwotnie chcialem zainstalowac w Altusach... moze lepiej powrocic do tej idei ? Uzylbym GDN 16 jako srednitonowych, do tego kopolki i DYH-1220 jako niskotonowy... nalezaloby cala zwrotnice zbudowac od nowa. No i DYH chcialem zabudowac w Altonach, bo on ma czerwony resor.
    Załączniki:
    • DYH-1220.pdf (142.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2021774
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2021947
    glurak
    Poziom 25  
    Ten gdn przenosi wg. specyfikacji do 5000 Hz, wyzej dam kopolke niekoniecznie tonsilowska. Co do glosnikow, gdybym mial mozliwosc ich zakupu za te ceny lub mozliwosc zakupu samych zawieszen, to bym sie nie wahal. Niestety w Polsce bede najwczesniej za kilka miesiecy :-(
REKLAMA