logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ukrywanie kolumn/wierszy w Excelu w zależności od zaznaczonego CheckBoxa i wartości komórki

Wkps1975 12 Maj 2023 22:35 369 1
REKLAMA
  • #1 20577970
    Wkps1975
    Poziom 4  
    Ocena: 7
    Witam
    Mam takie zapytanie w arkuszu jest utworzona baza pracowników z podziałem na działy. Czy jest możliwość ukrywania odpowiednich kolumn w zależności od zaznaczonego czekboksa i wartości w komórce. Chodzi o to że jak zaznaczę czeka umieszczanego w komórce d8, będą widoczne tylko kolumny Q, AD, AQ i tak dalej. Zrobiłem to ręcznie ale jest to po pierwsze czasochłonne i i nie sprawdzi się kiedy dojdą następne osoby, może można to zrobić dynamicznie żeby arkusz sam sprawdzał ile jest kolumn spełniających ten warunek i pozostałe ukrywał. Taka sam sytuacja dotyczy wierszy. Dołączam plik z swoją dłubaniną ręczną, która spełni moje oczekiwania ale zmian ilości pracowników lub ilości wierszy zawsze będzie wymagało ręcznej korekty w kodach, w wierszach działy zawsze będą rozdzielone jednym pustym wierszem.
    Z góry dziękuje za pomoc.
    Załączniki:
    • TEST1.zip (302.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20581939
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Propozycja dla wierszy (podstawa to nazwa wiersza np DZIAŁ1 i ta sama nazwa [caption] checkboksa.
    Zrozumiesz czy tłumaczyć na czym polega?

Kod: VB.net
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Ta samą zasadę możesz zastosować dla kolumn.
    Załączniki:
    • TEST1.zip (291.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA