logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki hydrofor - Jaki hydrofor czy też pompę na działkę.

UL7855 13 Maj 2023 12:13 963 7
REKLAMA
  • #1 20578424
    UL7855
    Poziom 23  
    Ocena: 173
    Cześć, mam studnie nieużywaną z lustrem wody -6m. Głębokość wody 1.8m. Mam też stary bojler 140l.

Czy kupić ten minihodrofor z tych lidlowych 19l za 500 i użyć bojlera jak dodatkowy zbiornik

Czy też jakoś lepszą pompę zanurzeniowa, wrzucić do studni i wyłącznik ciśnieniowy plus ten bojler?
    Pompa w studni nie zapowietrza się, nie trzeba zaworow zwrotnych itd

Uklad do podlewania kwiatków, basenu. Ale jako że leży pod płotem ten bojler to żal go nie wykorzystać.
    Co radzicie laikowi?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20578457
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    Działka a działka. Zależy jak tam masz urządzone. Jeśli jest gdzie zabudować to hydrofor, jeśli tylko dorywczo to pompa na sznurku do studni.
    Ten bojler jak już leży pod płotem to niech dalej leży. Zrób sobie co najwyżej zbiornik na deszczówkę.
    Ja mam studnię o podobnych parametrach - może lustro wody trochę wyżej - i hydrofor 24l Omnigena WZ250 - ale w budynku. Też służy to tylko do ogródka, ładnych parę lat.
    Wody to w twojej studni nie za dużo, nie wiadomo jak szybko napływa. Kiedyś ze swojej napełniałem basen - taki 5m średnicy - i zapowietrzyłem pompę. Wody zbrakło w studni...
  • REKLAMA
  • #3 20578817
    UL7855
    Poziom 23  
    Ocena: 173
    Od studni 2m jest tzw kuchnia letnia. Bojler jest z 2016 r i w dobrym stanie pod płotem nie leży, to był taki skrót myślowy. Po prostu nieużywany leży. I hydrofor i bojler mogę zainstalować w tej kuchni.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20578843
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    Czyli lepiej zainwestować w hydrofor. On jest "wszystkomający":), czyli tylko rura do studni i rura do kranu. Oprócz kranu trzeba koniecznie zakupić kosz ssawny z zaworem zwrotnym do studni. Do studni rura 1-calowa, zresztą hydrofor ma podłączenia w takim rozmiarze. Taką instalację najlepiej wykonać z rur PP - tanio, robota łatwa i szybka.
    Bojler do niczego się nie przyda, najwyżej - tak jak pisałem - jako zbiornik grawitacyjny.
  • Pomocny post
    #5 20579176
    zdenek_zdenek
    Poziom 27  
    Ocena: 325
    Pompą zanurzeniową w studni nie uzyskasz ciśnienia także odpada. Najprościej tak jak napisano kupić prosty hydrofor (pompa + zbiornik + włącznik w jednym). Jeżeli będziesz potrzebował żeby żadziej się włączała pompa to zastosujesz dodatkowy zbiornik ciśnieniowy. Do podłączenia lepiej użyj rur PE, ze względu na łatwiejszy montaż. Rury PP wymagaja posiadania zgrzewarki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20579216
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 287
    np. https://allegro.pl/oferta/pompa-do-studni-wody-zanurzeniowa-nurek-glebinowa-13684175875 nie trza wody zrzucać na zimę i daje wystarczające ciśnienie.
    ps. kupiłem na bazarze i hula.
  • #7 21013474
    kk777
    Poziom 2  
    UL7855 napisał:
    Cześć, mam studnie nieużywaną z lustrem wody -6m. Głębokość wody 1.8m. Mam też stary bojler 140l.

Czy kupić ten minihodrofor z tych lidlowych 19l za 500 i użyć bojlera jak dodatkowy zbiornik

Czy też jakoś lepszą pompę zanurzeniowa, wrzucić do studni i wyłącznik ciśnieniowy plus ten bojler?
    Pompa w studni nie zapowietrza się, nie trzeba zaworow zwrotnych itd

Uklad do podlewania kwiatków, basenu. Ale jako że leży pod płotem ten bojler to żal go nie wykorzystać.
    Co radzicie laikowi?

Zależy jakie zużycie wody. Jeśli większe (1 osoba zużywa średnio 150 litrów/dzień) to malutki hydrofor będzie się często załączał / wyłączał, co szybko zużyje pozdespoły. Na rozruchu pompa zużywa kilka x więcej prądu, dlatego im mniejszy zbiornik tym większy rachunek za prąd.

Porządny hydrofor z cichą pompą:

https://aquatik.eu/hydrofor-pompa-ibo-mh1300-zbiornik-100-hydroforowy-mhi-p-92.html

lub

Pompa z wbudowanym falownikiem - łagodny rozruch na starciem, Zalety: oszczędność prądu, miejsca (zbiornik niepotrzebny) , niski hałas, ochronas przed suchobiegiem, zwarciami itd.

https://aquatik.eu/ibo-wzi-auto-900-pompa-z-wbudowanym-falownikiem-p-749.html

Moderowany przez gulson:

Podejrzenie ukrytej reklamy, 3 posty z reklamą tej samej strony.

• #8 21013584
    zdenek_zdenek
    Poziom 27  
    Ocena: 325
    Czy tylko mi ten odgrzany kotlet śmierdzi reklamą?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup hydroforu lub pompy zanurzeniowej do nawadniania działki, mając do dyspozycji studnię o głębokości lustra wody 6m i bojler 140l. W dyskusji podkreślono, że hydrofor jest bardziej uniwersalnym rozwiązaniem, które wymaga jedynie podłączenia do studni i kranu, a także zakupu kosza ssawnego z zaworem zwrotnym. Pompa zanurzeniowa nie zapewni odpowiedniego ciśnienia i może prowadzić do problemów z zapowietrzaniem. Użytkownicy sugerują również, że bojler można wykorzystać jako zbiornik grawitacyjny, ale nie jest konieczny. Wskazano na różne modele hydroforów oraz pomp, które mogą być odpowiednie do tego zastosowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA