logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SC61E7 Eco Wave - odkurzacz nie załącza się i nie jest to wina włącznika i silnika

el_beton 14 Maj 2023 19:34 777 6
REKLAMA
  • #1 20580080
    el_beton
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Witam.
    Mam problem z włączaniem odkurzacza Samsung Eco Wave Model SC61E7.
    Problem pojawił się podczas dłuższej pracy odkurzacz się wyłączył i nie chce się włączyć. W odkurzaczu jest płytka, którą dodałem w załączniku
    Samsung SC61E7 Eco Wave - odkurzacz nie załącza się i nie jest to wina włącznika i silnika Samsung SC61E7 Eco Wave - odkurzacz nie załącza się i nie jest to wina włącznika i silnika
    Podłączyłem wtyczkę silnika i zasilania z pominięciem płytki odkurzacz działa tzn. silnik jest ok. Wychodzi więc, że problem jest na płytce. Włącznik na płytce jest sprawny bo sprawdziłem. Objaw przy próbie włączania jest taki, że jak się kilka razy wciśnie wyłącznik to silnik na ułamek sekundy się załącza. Który z tych elementów na tej płytce może być niesprawny dając takie objawy?
    Silnik i włącznik są OK.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20580525
    MDD
    Poziom 31  
    Ocena: 540
    Tr 11. Triak
  • REKLAMA
  • #3 20580541
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3800
    Może jednak najpierw sprawdź jednak ten kondensator C1 czyli 330nk 275V~(330nF) obok włącznika Link :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20580799
    TAAG
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Jak w czasie długiej pracy się wyłączył to też stawiam na Triaka, ale od dołu min. te 2 piny to bym przelutował.
    Zaznaczyłem na czerwono.

Samsung SC61E7 Eco Wave - odkurzacz nie załącza się i nie jest to wina włącznika i silnika
  • Pomocny post
    #6 20581590
    MDD
    Poziom 31  
    Ocena: 540
    Wpisz sprawdzenie triaka. To nie będzie adekwatne że nie jest uszkodzony. Wymień ok.9 zł.
  • REKLAMA
  • #7 20582696
    el_beton
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Pomogła wymiana triaka co prawda nie było w elektronicznym identycznego tylko zamiennik ale wszystko działa jak należy - koszt 5,40zł. Kondensator okazał się sprawny i trzyma swoją pojemność.

A jeszcze nasunęło mi się takie pytanie: płytka w tym Samsungu ma jeszcze sporo nie wlutowanych elementów i nawet ma miejsce na scalaka 18 pinowego, cóż za dodatkowe magiczne funkcje mógłby skrywać taki odkurzacz z pełnym obsadzeniem elementami elektronicznymi tejże płytki ??

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z odkurzaczem Samsung Eco Wave Model SC61E7, który nie włącza się po dłuższym użytkowaniu. Po sprawdzeniu silnika i włącznika, które okazały się sprawne, zidentyfikowano, że problem leży na płytce elektronicznej. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie triaka oraz kondensatora C1 (330nF 275V). Po wymianie triaka, odkurzacz zaczął działać poprawnie, a kondensator okazał się sprawny. Użytkownik zauważył również, że płytka ma miejsce na dodatkowe elementy, co rodzi pytania o potencjalne funkcje, które mogłyby być dodane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA