logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Passat B5 fl 1.8T - Diagnostyka - jak sprawdzić wtryskiwacze na VAG-COM

marecki1311 15 Maj 2023 09:19 4857 9
REKLAMA
  • #1 20580624
    marecki1311
    Poziom 3  
    Ocena: 54
    Witam wszystkich.
    Wczoraj zmieniając świece zauważyłem że denko na jednym z tłoków jest mokre (silnik był już prawie wystudzony) świece wyglądały dobrze może ta od mokrego troszkę ciemniejsza od reszty, ale minimalnie. Podejrzewam nieszczelny wtryskiwacz bądź uszczelniacze zaworowe, jeśli to był spływający olej to inna bajka, ale chciałbym sprawdzić wtryskiwacz czy nie popuszcza, moje pytanie brzmi: czy mogę sprawdzić pracę wtryskiwaczy na VAG-u? Jeśli tak to które bloki? Silnik benzyna 1.8T.
    Dodam że na biegu jałowym i podczas jazdy pracuje normalnie i równo, nie odczuwam żadnych szarpań czy drgań., jedynie ma taką przypadłość, że podczas rannego rozruchu zdarza się że lekko się "przydławi" zanim wskoczy na ssanie - ale to nie zawsze i przyczyną tego może być również co innego....
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20580672
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3349
    VAG COM niewiele ci powie. Jedynie ogólna korekta Lambda (krótkoteminowa i długoterminowa). Chałupniczo możesz wyjąc listwę i włączyć pompę paliwa czy nie cieknie z któregoś wtrysku i/lub wykręcić świece . Założyć buteleczki i nie ktoś inny kręci rozrusznikiem. Wtedy można wizualnie wstępnie ocenić czy rozpylenie jest równe bez kropli. Na upartego zakładając np. strzykawki na końcówki można złapać paliwo z poszczególnych (na raz) i ocenić czy przy małym wydatku nie sporych różnić w dawce.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20580762
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 20580914
    marecki1311
    Poziom 3  
    Tak też myślałem że vagiem tego nie sprawdzę, są bloki od spalania stukowego i cewek ale iście do wtrysków nie znalazłem. Co do korekt, to tak wiem że one by pokazały jakby przelewał, ale u mnie korekty są wzorowe od lat (krótkie pod obciążeniem pracują w zakresie regulacji ecu, a długie blisko zeru) nie widać żadnych nienormatywnych odchyleń które wskazywałyby na zbyt bogatą mieszankę. Zrobię jeszcze logi od cofania zapłonów, bo tak jak pisze johnny833 będzie to widać. Pozostaje mi sprawdzić ręcznie te wtryski, ale właśnie wykręciłem świece wsadziłem nosa do otworu i nie wyczułem zapachu benzyny, wsadziłem patyczek do uszu na przedłużce i osad na patyczku wygląda raczej na tłusty, więc to chyba jednak olej tak jak zasugerował johnny833, Może jeszcze pobawię się w tę chałupniczą procedurę sprawdzenia wtrysków którą zasugerował sigwa18 bo w programie nie ma tej opcji, ani testera nie posiadam.
    Dzięki Panowie za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #5 20585800
    marecki1311
    Poziom 3  
    Zrobiłem logi na spalanie stukowe, zapłonów nie cofa same zera czyli wtryskiczanie są ok, wygląda na to że to uszczelniacze zaworowe puszczają olej, ale póki co nie mam zamiaru nic z tym robić dopóki zasłona dymna nie będzie się za mną ciągnąć, a konsumpcja oleju jest na poziomie 1.5l między wymianami więc nie jest źle.
  • #6 20585848
    zenekmartens
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    Auto jest na LPG?
    Jaki zapach spalin? Czuć olejem?
  • #7 20585916
    marecki1311
    Poziom 3  
    Tak jest LPG, podczas jazdy to nie wiem bo musiałbym biec za samochodem:) a jak chodzi na postoju to czuć tylko ciepłą parę wodną, oleju w ogóle nie czuć, jedynie co to przy porannym rozruchu widać jakby jasny dymek z rury przez krótką chwilę jak zejdzie z ssania to zanika, ale to może być również para, ranki są jeszcze chłodne - ciężko jest określić ten kolor aby jednoznacznie wskazać na dym spalonego oleju, efektu siwego dymu jak z traktora nie ma, zapach też taki jakiś dla mnie trudny do określenia, tym bardziej że od tygodnia mam nowy katalizator i to bardziej jego czuć - ten charakterystyczne zapach.
    1.5l oleju na 10 tys gdzieś znika, wycieków brak, jest suchy jak nówka, więc na pewno go sobie spala, dolot jest trochę zaolejony ale nie tak że z niego kapie, pierścienie też może trochę puszczają, ale przez uszczelniacze zaworowe na bank coś tam kapie bo jedno denko tłoka było mokre. Kompresja jest git między 12 a 13 bar.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20585925
    zenekmartens
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    Jeśli denko jest mokre na rozgrzanym silniku to raczej nie benzyna.
  • #9 20585932
    marecki1311
    Poziom 3  
    zenekmartens napisał:
    Jeśli denko jest mokre na rozgrzanym silniku to raczej nie benzyna.

Wtedy silnik był ledwo ciepły prawie wystudzony do zera, więc to na bank olej, tym bardziej wskazywałby na to czarny na nim nagar.
  • #10 20588141
    marecki1311
    Poziom 3  
    To co chciałem wiedzieć to już wiem, dzięki za odpowiedzi temat można zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył mokre denko tłoka w silniku 1.8T Passata B5 FL podczas wymiany świec, co sugeruje problem z wtryskiwaczem lub uszczelniaczami zaworowymi. W odpowiedziach zasugerowano, że VAG-COM nie dostarczy szczegółowych informacji o wtryskiwaczach, ale można przeprowadzić testy manualne, takie jak sprawdzenie szczelności wtryskiwaczy poprzez wizualną ocenę rozpylenia paliwa. Użytkownik potwierdził, że korekty wtrysku są w normie, a po analizie stanu silnika podejrzewa, że problemem mogą być uszczelniacze zaworowe, ponieważ nie wykryto zapachu benzyny, a kompresja jest w normie. Użytkownik planuje dalsze testy, ale na razie nie zamierza podejmować działań naprawczych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA