logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dwie taśmy LED sterowane włącznikiem schodowym+krzyżowy wraz ze sterowaniem Wi-Fi on/off + RGBW

kopackikrzysztof 15 Maj 2023 12:16 714 6
  • #1 20580882
    kopackikrzysztof
    Poziom 2  
    Cześć,
    Chciałbym zainstalować w swoim domu dwie taśmy LED RGBW oddalone od siebie o około 10m (obie taśmy mają mieć długość około 5m). Całość powinna być sterowana oświetleniem schodowym + krzyżowy (3 włączniki). Poza sterowaniem mechanicznym włącznikami chciałbym umożliwić zarządzanie taśmami przez Wi-Fi - włączanie/wyłączanie/ściemnianie/zmiana kolorów.

Jestem świeżakiem w tych tematach i nie potrafię dobrać konfiguracji urządzeń aby stworzyć taki schemat.
    Czy mógłby mi ktoś doradzić jak powinna wyglądać tego typu instalacja i jakie urządzenia poza włącznikami powinienem zakupić? Chciałbym aby LED-y były na 2 osobnych zasilaczach tak aby nie było opóźnienia w uruchomieniu taśm, oraz żeby zarządzanie przez Wi-Fi obsługiwało obie taśmy "na raz".
    Domyślam się, że do włączania/wyłączania wystarczy przekaźnik Wi-Fi zainstalowany w puszce np. włącznika krzyżowego (z tego włącznika planuję doprowadzić fazę do zasilacza bo jest najbliżej), tylko co dalej?
    Dziękuję za wszelką pomoc.
  • #2 20581556
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2101
    kopackikrzysztof napisał:
    Domyślam się, że do włączania/wyłączania wystarczy przekaźnik Wi-Fi zainstalowany w puszce np. włącznika krzyżowego (z tego włącznika planuję doprowadzić fazę do zasilacza bo jest najbliżej), tylko co dalej?

Chyba źle myślisz. Przy typowym układzie łączników schodowych, faza jest podawana na jeden krańcowy schodowy, a odbiornik na drugi krańcowy. Wstawienie czegokolwiek pomiędzy nimi nie ma sensu (oczywiście pomijając łącznik krzyżowy)
  • #3 20582289
    kopackikrzysztof
    Poziom 2  
    Cześć, dzięki za odpowiedź.
    Mógłbyś mi podpowiedzieć jak finalnie powinien wyglądać układ spełniający moje oczekiwania?
  • #4 20582517
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 849
    Możesz np. skorzystać z systemu TUYA
    Dwie taśmy LED sterowane włącznikiem schodowym+krzyżowy wraz ze sterowaniem Wi-Fi on/off + RGBW
    Ten schemat znalazłem pod hasłem: "DOPUSZKOWY WŁĄCZNIK PRZEKAŹNIK WiFi Smart TUYA 16A"
    Jedna z wersji przedstawia wyłączniki schodowe (oczywiście wył krzyżowy możesz wstawić między te dwa skrajne schodowe)

Można też wykorzystać przekaźnik bistabilny (oczywiście z funkcją WiFi). Wtedy wyłączniki muszą być monostabilne (dzwonkowe), a każde ich naciśnięcie włączy labo wyłączy światło.
  • #5 20582806
    kopackikrzysztof
    Poziom 2  
    Dzięki,

Ten etap rozumiem tylko dalej zaczynają się schody... nie mam pojęcia gdzie w tym układzie umieścić zasilacz i sterownik RGBW ze ściemniaczem. Sterownik musi mieć stałe zasilanie ze względu na podłączenie do WiFi, ale zasilacz do LEDów już stałego zasilania nie potrzebuje. Dodatkowo z tego co mi wiadomo, sterownik RGBW WiFi powinien być 'za' zasilaczem.
  • #6 20583412
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 849
    kopackikrzysztof napisał:
    nie mam pojęcia gdzie w tym układzie umieścić zasilacz i sterownik RGBW ze ściemniaczem

W takim razie, może takie rozwiązanie:

Pozostałe dwa przyciski trzeba podłączyć równolegle do tego zaznaczonego na obrazku.

Rysunek pochodzi z aukcji: "Sterownik LED WiFi wLightBox RGBW+CCT BleBox SMART"
    Sprzedawca zapewnia że:
    "Główne cechy kontrolera wLightbox RGB+CCT LedBruk
    steruj kolorem i jasnością oświetlenia LED RGB+CCT/ RGB /RGBW/białym, zmieniaj barwę CT (CCT, CW/WW)
    również z dowolnego miejsca na Świecie;
    możesz sterować jednocześnie wieloma urządzeniami;
    symulacja obecności odstraszy intruzów gdy nie ma Cię w domu;
    włącz/wyłącz oświetlenie zarówno z aplikacji jak i z przycisku ściennego;
    sterowanie wszystkimi źródłami światła od tasm LED po skomplikowane oprawy RGB+CCT
    "

UWAGA:
    Trzeba by dopytać sprzedawcę, czy przycisk z rysunku jest monostabilny (dzwonkowy) czy bistabilny (wyłącznik). Sądzę, że monostabilny, ale różne cuda można znaleźć w internecie.
    Podobne możliwości ma sterownik ZAMELA SLW-01
    Pewnie i inni producenci mają podobne rozwiązania.
    Ja szukałem pod hasłem: sterownik rgb wifi z wyłacznikiem
  • #7 20583453
    kopackikrzysztof
    Poziom 2  
    Oo mega, wielkie dzięki, jest to baza od której wyjdę i spróbuję opracować ze znajomym elektrykiem instalacje pod moje potrzeby.
    Jak się uporam z całością i przetestuję działanie to wrzucę tu układ - może ktoś w przyszłości będzie miał podobny problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować dwie taśmy LED RGBW w swoim domu, które mają być sterowane zarówno mechanicznie przez włączniki schodowe i krzyżowe, jak i zdalnie przez Wi-Fi. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące konfiguracji układu, w tym umiejscowienia zasilaczy i sterowników. Proponowane rozwiązania obejmują użycie systemu TUYA oraz sterownika LED WiFi wLightBox RGBW+CCT, który umożliwia zdalne sterowanie jasnością i kolorem taśm LED. Użytkownik zamierza skonsultować się z elektrykiem w celu opracowania instalacji zgodnej z jego potrzebami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA