logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sprawdzenie zestawu do instalacji LED lub inne sugestie

adrianoz 22 Lis 2021 19:38 510 8
REKLAMA
  • #1 19723902
    adrianoz
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Witam

Prośba o rade w następującej sprawie:
    W planie mam zrobienie ścianki z profili i płyty karton gips ozdobionej po boku dwoma taśmami LED. Życzę sobie, aby ten zestaw był sterowany zarówno pilotem jak i telefonem przez wifi. Taśmy mają mieć dwa razy po 270 cm pionowe pasy, mają działać równocześnie tak samo po wybraniu jakiegoś koloru itd. Chciałbym taśmę RGB z opcją światła białego.
    No i odwiedziłem już jeden punkt i wybrano mi taki zestaw. Proszą o sprawdzenie czy tak to powinno wyglądać. Mnie zastanawia dlaczego dwa zasilacze i sterowniki, a nie po jednym:
    6m TAŚMA LED PREMIUM RGBW+Zimna 5050 IP20 300diod

2x Zasilacz modułowy 12V 60W 5A IP20 SLIM

2x Kontroler, sterownik FUT038 do taśmy LED RGBW strefowy WiFi 2.4GHz 24A 288W

1x Pilot sterownika FUT096 taśm LED RGB/RGBW 4-strefy WiFi 2.4GHz

3x Profil NAWIERZCHNIOWY Typ A aluminiowy anodowany Biały 2mb do taśm led

3x Klosz do profili Typ A,B,C mleczny 2mb

Całość 440 zł. Czy to jest odpowiednia konfiguracja lub coś do zmiany na lepsze, może i tańsze, ale praktyczne rozwiązanie?

Dodano po 2 [godziny] 51 [minuty]:

Mój własny zestaw, który skomponowałem:

1. Taśma LED RGB+CCT 60 SMD 5050 IP20 12V 12mm 6m
    2. Zasilacz instalacyjny LED 150W 12V 12.5A IP20 slim

3. Pilot 4 strefowy do taśmy LED CCT RGB RGBW - RT10 BLACK series
    4. Uniwersalny odbiornik do taśmy LED 5 kanałowy 15.5A + sterowanie WiFi smartphone TUYA - WT5 BLACK series
    5. Profil aluminiowy do ledow

Cena za całość 497
  • REKLAMA
  • #2 19724647
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1321
    Dwa zasilacze i odbiorniki pewnie dlatego, że łatwiej jest poprowadzić między punktami cienki przewód 230V, niż gruby 6 żyłowy.
  • REKLAMA
  • #3 19724651
    adrianoz
    Poziom 21  
    Czyli w tym przypadku tej ściany rozwiązanie z jednym sterownikiem i zasilaczem tak jak w drugim zestawie odpada czy można? No, a co ze sterowaniem, będą pracować jednocześnie?
  • REKLAMA
  • #4 19724653
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Jak jesteś w stanie to wszystko podłączyć to czemu odpada?.
    Sklep taki zestaw ustalił, bo tak jest chyba bardziej optymalnie i wygodnie dla samego podłączenia.
    Czy oba odbiorniki będą pracować razem? Pewnie tak.
  • REKLAMA
  • #5 19724688
    adrianoz
    Poziom 21  
    Tak, mają pracować razem. Tylko jak sterować jak jednym skoro są dwa sterowniki?
  • #6 19724691
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Sterowniki? Nie wiem, skoro w sklepie stwierdzili że może tak być...
    Pocieszę Cię. Mam taki sterownik (bez wifi, samo radio) i najpierw zawieszał się i włączała się jakaś dyskoteka, teraz przestał działać zupełnie. (nie ma nawet miesiąca)
  • #7 19724713
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    adrianoz napisał:
    No, a co ze sterowaniem, będą pracować jednocześnie?

Pilota przypisujesz do obu sterowników i będzie je oba włączał jednocześnie.
    Jest to dość powszechnie stosowane rozwiązanie.
    Czy do tego sterownika jest dedykowana aplikacja na telefon?
  • #8 19724722
    adrianoz
    Poziom 21  
    No właśnie, a ten zestaw który sam skomponowałem ma taki sterownik z dedykowaną aplikacją tuya.
    Pytanie czy to wszystko razem będzie działać, ale policzyłem moce, zapas na zasilacz i wydaje się że tak. Kwestia podłączenia no i Waszych rad.

Dodano po 7 [godziny] 13 [minuty]:

Jeszcze usłyszałem takie coś - jeden zasilacz i kontroler tu nie przejdzie bo będzie trzeba zamykać obwód prowadząc kabel od czubka taśmy na górze aż do dołu do kontrolera. Co ciekawe żaden inny sklep tego nie powiedział, mówiąc że wystarczy po jednym 🤔
  • #9 19729038
    adrianoz
    Poziom 21  
    Ostatecznie wziąłem zwykłą taśmę RGB. Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować ściankę z taśmami LED RGBW, które mają być sterowane pilotem oraz przez aplikację na telefonie. Zestaw, który został zaproponowany, zawiera dwa zasilacze i dwa kontrolery, co budzi wątpliwości co do optymalności rozwiązania. Uczestnicy dyskusji sugerują, że dwa zasilacze mogą być korzystne dla łatwiejszego podłączenia, a oba kontrolery mogą działać jednocześnie, jeśli zostaną odpowiednio skonfigurowane. Użytkownik rozważa również, czy wybrany zestaw z kontrolerem Tuya będzie działał poprawnie. Ostatecznie zdecydował się na zwykłą taśmę RGB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA