logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akumulator w stanie spoczynku oddaje za dużo prądu

CiD_79 23 Lis 2005 19:15 26828 14
  • #1 2019309
    CiD_79
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.

Samochód Mazda 323F 1.6 rocznik '92, gaz. Problem zauważyłem, gdy po krótkim czasie używania, rozładował mi się nowy akumulator. Ładowanie jest w porządku 14,4V. W stanie spoczynku z akumulatora był pobierany prąd 1,2A, zacząłem odłączać bezpieczniki. Okazało się, że po odłączeniu bezpiecznika odpowiedzialnego za światło wewnątrz samochodu i za alarm pobór spadł do 18mA. Ale to i tak chyba jest za dużo, więc odłączałem kolejne. Ale nawet po odłączeniu wszystkich bezpieczników pobór prądu był nadal na poziomie 18mA. Zaznaczam, że odłączałem tylko te bezpieczniki w kabinie pojazdu, bo widziałem też jakieś pod maską (tych na razie nie ruszałem). I teraz mam pytanie, gdzie szukać tego uciekającego prądu i jak zniwelować tak wielki pobór prądu przy włączonym bezpieczniku od świateł wewnętrznych i alarmu?

Pozdrawiam
    Damian
  • #2 2019441
    sharic
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Odłącz teraz sam alarm ,1.2A to bardzo duuużo! a 18 mA jest do przyjęcia .
  • #3 2019448
    ADI_Si
    Poziom 19  
    Ocena: 83
    18 mA to pobor w sam raz . a ten wiekszy pobor sprawdz wszystkie lampki gasna (bagaznik, wnetrze )
    Pozdrawiam
  • #4 2019731
    JAFO
    Poziom 25  
    Ocena: 152
    To jest 15W i tego szukaj.

Akumulator w stanie spoczynku nie pobiera, lecz oddaje.
    To tak na marginesie.
  • #6 2021044
    CiD_79
    Poziom 11  
    Witam.

Czyli 18mA to normalny pobór (czy oddawanie :) nawet jak mam odłączone wszystkie bezpieczniki (te w kabinie przypominam)? Alarmu niestety nie potrafię odłączyć, bo nie znam się na tym, próbowałem odłączyć bezpieczniki alarmu, ale i tak zaraz po odpaleniu samochód gaśnie, czyli odcinany jest dopływ paliwa. Sprawdzałem wszystkie lampki wewnątrz i w bagażniku też, wszystkie gasną. Lampki podświetlającej lusterko nie posiadam.

pozdrawiam
    Damian
  • #7 2021196
    AAnnddrrzzeejj
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Witam.Te 18 mA to prąd który pobiera dioda świecąca autoalarmu.
    Pozdrawiam.Andrzej.
  • #8 2021753
    CiD_79
    Poziom 11  
    Witam.

Chyba raczej nie dioda, bo odłączyłem bezpiecznik od świateł wewnątrz samochodu i ona nie świeci :(

Pozdrawiam
    Damian
  • #9 2023169
    JAFO
    Poziom 25  
    Ocena: 152
    Jeśli naprawdę nic już nie ma podłączonego a boisz się o autko, to musisz wypinać przewody z tablicy bezpieczników i sprawdzać po kolei, kiedy zginie upływ. przewody wyciągaj pojedynczo ale tylko z pól, gdzie jest napięcie.
    Musisz znaleźć alarm i sprawdzić, ile w stanie czuwania pobiera prądu.
    Dopuszczalna granica upływu instalacji (słaba izolacja) to 50mA.
  • #10 2023886
    enauto
    Poziom 29  
    Ocena: 380
    Wymontuj radio, jeżeli pobór prądu spadnie zanieś je do naprawy.
    Pozdrawiam
  • #11 2031614
    wirtualny3
    Poziom 12  
    Witam mam podobne pytanie .fiat uno 1.4 + lpg .alarm.radio pobor pradu z akum.to ok. 240 mA.czy to normalne ?.
  • #12 2067931
    cichy1984
    Poziom 14  
    Ocena: 82
    Może głupie pytanie zadam ale mam problem z rozładowywaniem akumulatora w bmw 325tds i nie moge zmierzyc poboru prądu. jak wy to robicie bo mi miernik pokazuje 00.00. podłaczam go pod odłaczona kleme i biegum akumulatora, czy to dobry pomysł??????

jesli nie to pordzcie jak to zrobic lepeij, może miernik padniety na funkcji amperomierza.

Samochód nie chce odpalac po 3 dniach postoju.
  • #13 2068600
    janek68
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Pobór prądu w granicach do wartości 0,25 A to norma, jeśli auto posiada komputer, podtrzymanie pamięci, upływność instalacji, radio po wydłubaniu panela przechodzi w stan "czuwania" pobiera do 10 mA, wszystkie obwody będące pod napięciem zasilające odbiór pojemnościowy i indukcyjny,czujniki alarmu itp. Mogę zaproponować test upływności izolacji przewodów instalacji, wymagany mA wskazówkowy, pomiaru dokonujemy przy normalnej pogodzie, bez opadów, słońce - dokonujemy pomiaru, teraz myjnia samochodowa i pomiar, jeśli różnica pomiarów jest większa niż 20 do 30% to w instalacji wysępują słabe punkty izolacji.
    Miłego babrania.
  • #14 2068835
    cichy1984
    Poziom 14  
    Ocena: 82
    pobór pradu wynosi 0,12A okazało sie ze to wina radia jak je odłączyłem to pobór spadł do 0.03A, o kolejne 0.01 spadł jak odłaczyłem bezpiecznik od kompa, zegarka, alarmu.

Co lepsze okazało sie ze mam suchy akumulator, mysle ze jest to spowodowane tym ze mam za mały akumulator bo jest tylko 65Ah a z tego co słyszałem to powinien byc 82Ah i go wygotoywuje.

Dolałem wody i zostawiłem na noc pod prostownikeim zobaczymy czy cos z tego akumulatora jeszcze bedzie.

Czy takie dłuższe używanie akumulatora suchego jest bardzo szkodliwe??
  • #15 2072816
    janek68
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Po dużym uzupełnieniu wody w aku należy ładować go minimalnym prądem, ok.24h następnie sprawdzić w celach gęstość elektrolitu, bardzo często się zdarza że płyty ulegają odkształceniu i zwarko w celi gotowe. oże tym razem będzie ok.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Mazda 323F 1.6 z 1992 roku pojawił się problem nadmiernego poboru prądu z akumulatora w stanie spoczynku, wynoszącego 1,2 A, co prowadziło do szybkiego rozładowania nowego akumulatora. Po odłączeniu bezpiecznika odpowiedzialnego za światło wewnętrzne i alarm, pobór spadł do około 18 mA, co jest wartością akceptowalną i typową dla stanu czuwania instalacji elektrycznej. Wskazano, że alarm i podświetlenie wnętrza mogą być głównymi źródłami nadmiernego poboru prądu. Zalecane jest dokładne sprawdzenie instalacji, w tym odłączanie poszczególnych przewodów z tablicy bezpieczników, aby zlokalizować źródło upływu prądu. Wskazano, że dopuszczalny upływ prądu w instalacji to około 50 mA. Dodatkowo, radio i komputer pokładowy mogą generować pobór rzędu kilkudziesięciu mA. W przypadku akumulatora suchego, konieczne jest uzupełnienie elektrolitu i ładowanie minimalnym prądem przez około 24 godziny, a następnie kontrola gęstości elektrolitu. Wskazano, że zbyt mała pojemność akumulatora (np. 65 Ah zamiast zalecanych 82 Ah) może powodować jego szybkie rozładowanie. Pomiar poboru prądu powinien być wykonywany amperomierzem włączonym szeregowo między odłączoną klemą akumulatora a przewodem, przy wyłączonym zapłonie i wszystkich odbiornikach wyłączonych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA