logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panel słoneczny 555 W w kamperze z regulatorem Victron 100/50

ogpaulina 16 Maj 2023 15:13 618 4
  • #1 20582569
    ogpaulina
    Poziom 2  
    Witam. Chciałbym wymienić stary panel na inny panel słoneczny do kampera Hiku6 Mono PERC 530-555W, Vmp 41.9V pod VICTRON ENERGY REGULATOR Smart Solar MPPT 100/50. Czy muszę coś dokupywać jeszcze żeby mi to dobrze działało i lądowało baterie żelowe AGM 120ah x3 sztuki ? Prosze o radę Panel słoneczny 555 W w kamperze z regulatorem Victron 100/50 Panel słoneczny 555 W w kamperze z regulatorem Victron 100/50 Panel słoneczny 555 W w kamperze z regulatorem Victron 100/50 Panel słoneczny 555 W w kamperze z regulatorem Victron 100/50
  • #2 20582625
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 718
    ogpaulina napisał:
    Czy muszę coś dokupywać jeszcze żeby mi to dobrze działało i lądowało baterie żelowe AGM

No raczej nic więcej nie trzeba.

A swoją drogą ktoś wie dlaczego ten regulator jest tak drogi w porównaniu do regulatorów epever?
  • #3 20582745
    Deki Dekowski
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    michalPV napisał:
    A swoją drogą ktoś wie dlaczego ten regulator jest tak drogi w porównaniu do regulatorów epever?

Jedni powiedzą, że to mercedes wśród regulatorów, inni że to porządny sprzęt, inflacja, sezon na fotowoltaikę.
    A ja zauważyłem inną dziwną zależność: Od czasu jak się pojawiło paru Jutuberów promujących rozwiązania Victrona to i ceny poszły mocno do góry.
  • #4 20583575
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1129
    Deki Dekowski napisał:
    A ja zauważyłem inną dziwną zależność: Od czasu jak się pojawiło paru Jutuberów promujących rozwiązania Victrona to i ceny poszły mocno do góry.
    A Jutuberzy byli aktywni 10 lat temu? MiltiPlus 3000 był w Polsce po ponad 9tyś i mogę powiedzieć, że pojawiały się czasem oferty 6-7tyś więc raczej trzyma cenę. Victron celował swoją produkcję pod kątem jachtów a wiadomo to bogaci właściciele. Jak się zrobiła moda na PV to rozbudował ofertę dostosowując obecne produkty do rynku RV (pojazdów rekreacyjnych czyli kamperów i przyczep kempingowych) a także domowego PV w wersji wyspowej - zobacz foldery MltiPlus czy Quartro już podstawowym obrazkiem nie jest jacht ale współpraca z siecią, PV i Wind dająca funkcje UPS, wspomaganie sieci energią akumulatora czy pracz bez eksportu z PV do sieci (trzeba dodatkowy pomiar energii połączony z falownikiem). Samo wspomaganie sieci było od początku w MultiPlus bo pozwalało podłączyć jacht do zasilania z ograniczeniem np 10A i jak zużywamy mniej to ładują się akumulatory jak chwilowo włączymy większe obciążenie to 10A jest pobierane z brzegu a reszta z akumulatora. Podobne funkcje miało te 10 lat temu ze dwóch producentów i ich falowniki/ładowarki nie były specjalnie tańsze od MultiPlus.
    Dla czego MPPT tyle kosztuje - nie wiem.
    Epever (Tracer) miałem i spisywał się dobrze.

Wracając do pytania autora

Warto dać bezpiecznik między regulatorem a akumulatorem - taki 50-60A bo regulator teoretycznie może ładować 50A choć z tym panelem to raczej trudne a jeszcze na kamperze panel nie będzie prostopadły do promieni słońca chyba, że autor jedzie w rejon równikowy.
    Panel fizycznie nie da prądu większego niż prąd zwarciowy więc raczej nie trzeba bezpiecznika chyba, że jakieś zabezpieczenia przepięciowe/odgromowe ale w przyczepach raczej nie spotkałem.
  • #5 20584191
    ogpaulina
    Poziom 2  
    Dzięki wielkie za podpowiedź. Mieszkam we Włoszech także słoneczko dopisuje ☺️
REKLAMA