Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamogpaulina napisał:Czy muszę coś dokupywać jeszcze żeby mi to dobrze działało i lądowało baterie żelowe AGM
michalPV napisał:A swoją drogą ktoś wie dlaczego ten regulator jest tak drogi w porównaniu do regulatorów epever?
Deki Dekowski napisał:A Jutuberzy byli aktywni 10 lat temu? MiltiPlus 3000 był w Polsce po ponad 9tyś i mogę powiedzieć, że pojawiały się czasem oferty 6-7tyś więc raczej trzyma cenę. Victron celował swoją produkcję pod kątem jachtów a wiadomo to bogaci właściciele. Jak się zrobiła moda na PV to rozbudował ofertę dostosowując obecne produkty do rynku RV (pojazdów rekreacyjnych czyli kamperów i przyczep kempingowych) a także domowego PV w wersji wyspowej - zobacz foldery MltiPlus czy Quartro już podstawowym obrazkiem nie jest jacht ale współpraca z siecią, PV i Wind dająca funkcje UPS, wspomaganie sieci energią akumulatora czy pracz bez eksportu z PV do sieci (trzeba dodatkowy pomiar energii połączony z falownikiem). Samo wspomaganie sieci było od początku w MultiPlus bo pozwalało podłączyć jacht do zasilania z ograniczeniem np 10A i jak zużywamy mniej to ładują się akumulatory jak chwilowo włączymy większe obciążenie to 10A jest pobierane z brzegu a reszta z akumulatora. Podobne funkcje miało te 10 lat temu ze dwóch producentów i ich falowniki/ładowarki nie były specjalnie tańsze od MultiPlus.A ja zauważyłem inną dziwną zależność: Od czasu jak się pojawiło paru Jutuberów promujących rozwiązania Victrona to i ceny poszły mocno do góry.