logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hitachi 50HAK5750 - artefakty na ekranie, uszkodzona matryca/taśma? Naprawa opłacalna?

lasockikamil 16 Maj 2023 19:50 1533 2
REKLAMA
  • #1 20582938
    lasockikamil
    Poziom 1  
    Witam, z dnia na dzień wystąpił problem z matrycą (?). Przez chwilę obraz jest "normalny' (widać tylko poziome delikatne kreski których wcześniej nie było), następnie takie artefakty, obraz jest nieczytelny i tak w kółko. Tv nie był uszkodzony mechanicznie. Co może być problemem, opłaca się naprawiać?
    Hitachi 50HAK5750 - artefakty na ekranie, uszkodzona matryca/taśma? Naprawa opłacalna?
  • REKLAMA
  • #2 20723429
    abitronik
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam. Mam ten sam problem. Po odłączeniu prawej taśmy (patrząc na tył) między t-con a matryca połowa robi się czarna, a druga działa prawidłowo. Po zamianie, lewa taśma jest odpięta, a prawa podłączona, obraz po prawej stronie się trzęsie, a lewa jest oczywiście czarna. Podejrzewam uszkodzenie matrycy, ale mogę się mylić. Może istnieje jakiś sposób na naprawę tej usterki lub obejście, np. kosztem gorszej rozdzielczości.
  • #3 21731133
    abitronik
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Matryca uszkodzona — dla własnej frajdy zaklejam sygnały CKV i niektóre matryce wracają do życia. Czasem wystarczy jeden pin — trzeba próbować. Hitachi 50″ — robiłem dwa, obydwa zadziałały bez zarzutu.
REKLAMA