logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kupiłem interfejs M-Audio Duo - brak dźwięku z mikrofonu Genesis Radium 350 XLR

DeNki 18 Maj 2023 11:55 1266 12
REKLAMA
  • #1 20585240
    DeNki
    Poziom 6  
    Witam. Problem polega na tym, iż kupiłem interfejs m-audio duo. Podłączyłem mikrofon Genesis radium 350 XLR, jego kabel to XLR- jack 3,5 kupiłem przejściówkę 3,5jack do 6,3 jack. podłączam do złącza Combo. Z tyłu USB podpinam pod komputer, pobrałem sterowniki i zainstalowałem. odpalam odsłuch z widnows i słyszę tylko szumy, podkręcam input na poziom 10. i wtedy dopiero zaświeca się dioda na zielono, lecz mikrofon nie daje dźwięku, słyszę tylko szumy. I przy włączonym Phantomie i przy wyłączonym i przy mieszaniu w przyciskach, nic nie słychać. Jakieś podpowiedzi ? Czy problem że to jest duo a ja podłączam tylko jeden input i samo usb jest problemem ?
  • REKLAMA
  • #2 20586782
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Generalnie mikrofon ma być podłączony do przedwzmacniacza mikrofonowego interfejsu a ten jest tylko na gnisździe XLR gniazda combo. Gniazdo jack to wejście liniowe do którego podłącza się instrumenty odtwarzacze i inne urządzenia na wyjściu których jest sygnał liniowy. Ponadto na wejściach liniowych (jack) zasilanie phantom nie działa. Działa wyłącznie na wejściach XLR.

Problem może być z podłączeniem tego mikrofonu, bo jest to mikrofom reklamowany jako typowy do streamingu, więc do podłączenia bezpośrednio do wejścia mikrofonowego jack 3,5mm laptopa/komputera z którego otrzymuje zasilanie BIAS (5V) potrzebne do jego działania a takie zasilanie jest potrzebne do prawidłowego działania mikrofonów z kapsułami elektretowymi.
    I tu jest problem, bo interfejs podaje na wejście XLR zasilanie (oczywiście po jego włączeniu przełącznikiem) phantom (+48V) do zasilania mikrofonów pojemnościowych, więc o sporo większym napięciu jakie jest potrzebne do pracy mikrofonu elektretowego.
    W wielu opisach tego mikrofonu wyczytałem iż jest to mikrofon pojemnościowy, więc najlepiej było by skonsultować się ze sprzedawcą/dystrybutorem, czy to jest faktycznie mikrofon pojemnościowy do pracy którego można zastosować zasilanie phantom + 48V, czy też jest mikrofonem typowo elektretowym, który może pracować wyłącznie z zasilaniem BIAS 5V.
    Jeśli ta druga opcja, trza będzie użyć adaptera Phantom - BIAS, poczytaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3695869.html

Pozdrawiam.
  • #3 20587758
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    @DjMapet właściwie wyczerpał temat.

To masz mikrofon do wpięcia w kartę muzyczną komputera, tak piszą w instrukcji. Były podobne wątki na forum, z podobnymi mikrofonami. Jedne działały z phantomem, a inne działały bardzo krótko, to idąc tym tropem nie polecam łączyć tego konsumenckiego mikrofonu to interfejsu o standardzie profesjonalnym.

Sugeruję wymianę mikrofonu na, heh chciałem powiedzieć ze złączem XLR, ale na taki z segmrntu pro, a nie konsumenckiego. A akcesoria z tego przydadzą Ci się do nowego.

Dodano po 5 [minuty]:

Z resztą jak zobaczysz ceny przejściówek, np profesjonalne rode VXLR+ (130zł) czy bardzo budżetowe Boya 35C-XLR PRO (70zł), to szybko możesz dojść do podobnego wniosku.

Dodano po 8 [minuty]:

I jeszcze trzecia kwestia, w tym mikrofonie jest dość długi kabel, jest niesymetryczny i dodatkowo spolaryzowany zasilaniem, przez co staje się kondensatorem. Podczas ruchu kabla wytwarzają się minimalne zmiany jego pojemności, co przekłada się na cichy szelest w dźwięku. W mniejszym lub większym stopniu dotyczy to wszystkich mikrofonów miniaturowych, krawatówek, instrumentalnych na klipsie czy nagłownych, w słuchawkach. Są też podatne na zakłócenia za zasilaczy, telefonów itp.
    O ile tu będziesz używał stacjonarnie to efekt mikrofonowania kabla nie będzie dokuczał. Ale mimo wszystko jak już masz interfejs...
  • REKLAMA
  • #4 20587813
    DjMapet
    Poziom 43  
    Nawiązując jeszcze do tego co napisałem wyżej:
    DjMapet napisał:
    najlepiej było by skonsultować się ze sprzedawcą/dystrybutorem, czy to jest faktycznie mikrofon pojemnościowy do pracy którego można zastosować zasilanie phantom + 48V, czy też jest mikrofonem typowo elektretowym, który może pracować wyłącznie z zasilaniem BIAS 5V.

... okaże się że mikrofon nie może pracować z zasilaniem phantom +48V, lub sam dystrybutor nie będzie miał pojęcia o co chodzi, można zastosować adapter Saramonic C-XLR (są w wielu sklepach jak i na Allegro), który obniża napięcie 48V do 5V i za jego pośrednictwem wpiąć mikrofon do interfejsu.

Oczywiście można (a raczej najlepiej) kupić mikrofon pojemnościowy PRO - taki w którego opisie/specyfikacji widnieje, że ma być używany z zasilaniem phantom +48V.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 20776790
    kowalskiw99
    Poziom 3  
    Hej, idąc za Twoją radą kupiłem do mojego Radium Genesisa 300 XLR przejściówkę Saramonic C-XLR i po podłączeniu do interfejsu (Focusrite Scarlett 2i4) i włączeniu zasilania phantom 48V, odbierany jest jedynie szum z mikrofonu. Wiesz co można z tym zrobić?
  • #6 20777181
    DjMapet
    Poziom 43  
    Sprawdź czy mikrofon w ogóle działa, czyli wepnij go bezpośrednio do karty dźwiękowej komputera, oczywiście wyłącznie do wejścia mikrofonowego.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 20777366
    kowalskiw99
    Poziom 3  
    Tak zrobiłem, wszystko grało jak należy. Czy to może mieć związek np ze zbyt wysoką impedancją? Ten mikrofon ma 2200 Ohm.
  • #8 20783254
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Ocena: 108
    Przejściówka z 3,5mm na XLR bez niczego w środku jak ten saramonic po włączeniu fantoma prawdopodobnie usmażyła mikrofon...
  • #9 20783266
    kowalskiw99
    Poziom 3  
    Z tego co wiem ta przejściówka konwertuje napięcie z 48V do 3-5V, po to z resztą ją zakupiłem, więc raczej nie powinna go usmażyć, tym bardziej, że po przepięciu mikrofonu z powrotem bezpośrednio do kompa wszystko działa poprawnie.

Problem jest tylko z użyciem go z interfejsem, zastanawiam się czy to może być kwestia jakiegoś zwarcia na stykach w przejściówce, złego napięcia, czy zbyt wysokiej impedancji mikrofonu.
  • #10 20783857
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Ocena: 108
    kowalskiw99 napisał:
    Z tego co wiem ta przejściówka konwertuje napięcie z 48V do 3-5V, po to z resztą ją zakupiłem, więc raczej nie powinna go usmażyć, tym bardziej, że po przepięciu mikrofonu z powrotem bezpośrednio do kompa wszystko działa poprawnie.

To dobrze, mikrofon wytrzymał.

https://saramonicusa.com/c-xlr-3-5mm-female-t...r-professional-cameras-mixers-recorders-more/

nigdzie tam nie ma ani słowa o fantomie i zasilaniu, wręcz przeciwnie:
    "Designed for use with battery-powered, active and dynamic microphones, or wireless receivers"
    Mam coś podobnego, tylko druciki w środku. Możesz sprawdzić swój, raczej da się rozkręcić.
  • #11 20783884
    kowalskiw99
    Poziom 3  
    Kupiłem dzisiaj kabel XLR-XLR i podłączyłem mikrofon jak zwykły pojemnościowy, z zapiętym zasilaniem fantomowym (stwierdziłem, że w najgorszym wypadku go usmaży i kupię legitny studyjny).

Od kilku godzin wszystko działa tak poprawnie, także zakładam, że mikrofon pewnie jest dostosowany do różnych napięć, bo działa zarówno wpięty w gniazdo jack od kompa, jak i tym połączeniem XLR-XLR z Focusritem Scarlett 2i4 i zapiętym fantomem.
  • #12 20784202
    DjMapet
    Poziom 43  
    nagrywamy.com napisał:
    https://saramonicusa.com/c-xlr-3-5mm-female-trs-to-xlr-male-audio-adapter-for-professional-cameras-mixers-recorders-more/

nigdzie tam nie ma ani słowa o fantomie i zasilaniu,

Fakt, ale są dwa rodzaje tych adapterów i w tym jest:
    https://saramonicusa.com/c-xlr-3-5mm-female-t...verter-for-pro-cameras-mixers-recorders-more/

@kowalskiw99 widocznie ten adapter który kupiłeś to tylko przejśćiówka.

kowalskiw99 napisał:
    Kupiłem dzisiaj kabel XLR-XLR i podłączyłem mikrofon jak zwykły pojemnościowy, z zapiętym zasilaniem fantomowym (stwierdziłem, że w najgorszym wypadku go usmaży i kupię legitny studyjny).

Trza mieć nadzieję że się to sprawdzi na długo, bo tak jak pisał wcześniej @adambyw zdarzało się że mikrofony elektretowe normalnie działały z 48V a i też padały.
    A może jest tam faktycznie wkładka pojemnościowa?
    W praktycznie wszystkich opisach niby stoi "mikrofon pojemnościowy", choć spotkałem też w niektórych przypadkach opis: "mikrofon dynamiczny". :-)

Pozdrawiam.
  • #13 20784683
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    DjMapet napisał:
    A może jest tam faktycznie wkładka pojemnościowa?

Pojemnościowa - elektretowa, na 99% tak.
    Typowa pojemnościowa - marna szansa, skoro chodzi na zasilaniu z komputera. Wkładki pojemnościowe wymagają wyższego napięcia polaryzacji niż masz w BIAS. Na Biasie pracują tylko elektrety bo tam masz tylko od 1,5-5V.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z interfejsem M-Audio Duo, który nie odbiera dźwięku z mikrofonu Genesis Radium 350 XLR. Po podłączeniu mikrofonu przez przejściówkę XLR-jack 3,5 mm do złącza Combo, użytkownik słyszy jedynie szumy, mimo włączenia zasilania phantom. Odpowiedzi wskazują, że mikrofon powinien być podłączony do przedwzmacniacza mikrofonowego interfejsu, a nie do wejścia liniowego. Problem może wynikać z niekompatybilności mikrofonu elektretowego z zasilaniem phantom (+48V) oraz z użycia niewłaściwej przejściówki. Sugerowane rozwiązania obejmują zakup mikrofonu pojemnościowego PRO lub zastosowanie adaptera Saramonic C-XLR, który obniża napięcie do 5V. Użytkownicy podkreślają, że mikrofon działa poprawnie przy podłączeniu bezpośrednio do karty dźwiękowej komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA