logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sinn7 Datmic.3 - podłączenie do komputera bez przedwzmacniacza, przejściówki

UndercoV 16 Cze 2015 01:14 1170 23
REKLAMA
  • #1 14774860
    UndercoV
    Poziom 8  
    Witam
    Posiadam mikrofon z tematu, i chciałbym go podłączyć do komputera bez przedwzmacniacza. Czy z przejściówką na jack 3.5mm będzie to jakoś działało na xonarze dx? Jeżeli tak, gdzie znajdę dość dobrej jakości przejściówki w dobrej cenie?

Pozdrawiam
    Maciej
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14774992
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    Bez przedwzmacniacza, podłączony do wejścia mikrofonowego, jeszcze "jakoś" zadziała, ale bez zasilania już nie. Krótko - sam kabelek nic nie załatwi.
  • #3 14776287
    UndercoV
    Poziom 8  
    Wydaje mi się że xonar może w ten sposób działać, jak nie to najwyżej zaopatrzę się w interfejs gitara + mikrofon :/
  • #4 14776298
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 828
    xonar nie daje Phantom (standard profesjonalny na linii symetrycznej, +48V) tylko Bias (konsumencki, niesymetryczny 5V). Spora różnica standardów i nie ruszy bez dodatkowego zasilacza. Jeżeli myślisz o interfejsie to idź tym tropem. TYlko patrz żeby miał Phantom, bo te tańsze tego nie mają.
    Lub jak jesteś zadowolony z jakości nagrać xonara możesz zainwestować w sam przedwzmacniacz mikrofonowy z zasilaniem, np w budżetowy Art TubeMP, albo coś lepszego.
  • #5 14776309
    UndercoV
    Poziom 8  
    Kolega kupił miditech audiolink 1 albo 2 i on miał to zasilanie. Akurat wtedy, gdy mu go podlinkowałem nie potrzebowałem nic takiego, a był dosłownie za grosze (jakieś 150 zł) i jest w stanie idealnym, a szukałbym właśnie z wejściem jack i xlr

http://www.ceneo.pl/4525325
    ten

Ten ART Tube MP wygląda w porządku, ale wersja studio jest 20-30 zł droższa, to chyba warto dopłacić? Straszna szkoda, że nie ma używanych sztuk bo mam mocno ograniczony budżet, ale jeśli to konieczne...
  • REKLAMA
  • #6 14776800
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Jak patrzysz za interfejsem to za takim który ma 24 bity. I najlepiej 96kHz, a to już budżet ponad 400zł.
    Wersja Studio ma limiter i podbarwianie dźwięku. Przydaje się szczególnie limiter.
  • REKLAMA
  • #7 14776852
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Ten ART kosztuje jakieś 200... IMO nie warto podłączać mikrofonu do tego typu dźwiękowej karty, ani poziomy, ani brzmienie, ani latencja, ani nic... Jak badziewny przedwzmacniacz, to brzmienie badziewne, jak jakiś lepszy, to niewiele lepsze, a cena wyższa, w cenie interfejsu lub wyżej. Jakikolwiek interfejs jest dużo lepszym rozwiązaniem.
  • #8 14777922
    UndercoV
    Poziom 8  
    nagrywamy.com napisał:
    Ten ART kosztuje jakieś 200... IMO nie warto podłączać mikrofonu do tego typu dźwiękowej karty, ani poziomy, ani brzmienie, ani latencja, ani nic... Jak badziewny przedwzmacniacz, to brzmienie badziewne, jak jakiś lepszy, to niewiele lepsze, a cena wyższa, w cenie interfejsu lub wyżej. Jakikolwiek interfejs jest dużo lepszym rozwiązaniem.

Pożyczyłem tego miditecha od kolegi, jutro powinien przyjść mikrofon. Zobaczymy jak się sprawuje.
  • REKLAMA
  • #9 14778247
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Tylko ten miditech audiolink ma 16bit/48kHz. Czyli typowy standard konsumencki. Jest duża różnica pomiędzy 16 a 24 bity, zwłaszcza w nagrywaniu.

@nagrywamy.com asus serii xonar to całkiem przyzwoite karty. Mają niezłe parametry najczęściej 192kHz/24bit, niskie thd, niezłe przetworniki Cirrus-Logic np CS5361, dedykowane sterowniki ASIO. Lepiej to zagra niż typowy PCM2904 na którym są budowane karty muzyczne pokroju Miditecha. Dla tego ja uważam że w tym przypadku jednak warto. Fakt nie jest to karta z segmentu studyjnego, ale jeżeli autor tematu ją już posiada to spokojnie można ją wykorzystać.
    A co do poziomów to i tak najczęściej sygnał audio jest wprowadzany do przetworników A/D na poziomie 5Vp-p, czyli i tak jest mocno obniżany w stosunku do tego co się przesyła poza przetwornikami. Przy preampie z regulowanym poziomem wyjściowym nie będzie problemu z dopasowaniem poziomów.

TubeMP może nie jest szczytem osiągnięć w preampach ale w swojej kategorii cenowej nieźle się broni. Zwłaszcza po wymianie lampy na jakąś lepszą, choćby najtańszego JJ'a, i małym tuningu w postaci wymiany opampów TL072 na lepsze. Choćby NE5532 czy już na wypasie coś z Burr-browna.
  • #10 14778551
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Może i przyzwoite. Minijacki, , brak gałek (głośność), ciche wyjście słuchawkowe, brak direct monitoringu (chyba, że jakoś w sterownikach, nie wiem). Ty sobie poradzisz, ja sobie poradzę... Tymczasem ta karta i przedwzmacniacz razem kosztują prawie tyle, co jakiś interfejs. IMO w takich zastosowaniach najważniejsza jest wygoda i łatwość użytkowania - w przypadku interfejsu podłączamy i działa, tu potrzebny jest dodatkowy kabelek, odpowiednie ustawienie poziomów (wcale nie takie proste), tu nie kontaktuje, tam przerywa... Można, ale polecam jednak all-in-one ;)
    Kwestia 16/24 przy poziomach nagrań, jakie stosują hiphopowcy, nie ma żadnego znaczenia ;)
    ART fajny jest, mam taki stary półrackowy przedwzmacniacz z kompresorem - może czystość i przezroczystość to nie, ale do basu bardzo dobrze ;)
  • #11 14778626
    UndercoV
    Poziom 8  
    adambyw napisał:
    Tylko ten miditech audiolink ma 16bit/48kHz. Czyli typowy standard konsumencki. Jest duża różnica pomiędzy 16 a 24 bity, zwłaszcza w nagrywaniu.

@nagrywamy.com asus serii xonar to całkiem przyzwoite karty. Mają niezłe parametry najczęściej 192kHz/24bit, niskie thd, niezłe przetworniki Cirrus-Logic np CS5361, dedykowane sterowniki ASIO. Lepiej to zagra niż typowy PCM2904 na którym są budowane karty muzyczne pokroju Miditecha. Dla tego ja uważam że w tym przypadku jednak warto. Fakt nie jest to karta z segmentu studyjnego, ale jeżeli autor tematu ją już posiada to spokojnie można ją wykorzystać.
    A co do poziomów to i tak najczęściej sygnał audio jest wprowadzany do przetworników A/D na poziomie 5Vp-p, czyli i tak jest mocno obniżany w stosunku do tego co się przesyła poza przetwornikami. Przy preampie z regulowanym poziomem wyjściowym nie będzie problemu z dopasowaniem poziomów.

TubeMP może nie jest szczytem osiągnięć w preampach ale w swojej kategorii cenowej nieźle się broni. Zwłaszcza po wymianie lampy na jakąś lepszą, choćby najtańszego JJ'a, i małym tuningu w postaci wymiany opampów TL072 na lepsze. Choćby NE5532 czy już na wypasie coś z Burr-browna.

192KHz/24bit się zgadza. No cóż, skoro tak sądzisz to raczej wybiorę tego art tubemp.

nagrywamy.com napisał:
    Może i przyzwoite. Minijacki, , brak gałek (głośność), ciche wyjście słuchawkowe, brak direct monitoringu (chyba, że jakoś w sterownikach, nie wiem). Ty sobie poradzisz, ja sobie poradzę... Tymczasem ta karta i przedwzmacniacz razem kosztują prawie tyle, co jakiś interfejs. IMO w takich zastosowaniach najważniejsza jest wygoda i łatwość użytkowania - w przypadku interfejsu podłączamy i działa, tu potrzebny jest dodatkowy kabelek, odpowiednie ustawienie poziomów (wcale nie takie proste), tu nie kontaktuje, tam przerywa... Można, ale polecam jednak all-in-one ;)
    Kwestia 16/24 przy poziomach nagrań, jakie stosują hiphopowcy, nie ma żadnego znaczenia ;)
    ART fajny jest, mam taki stary półrackowy przedwzmacniacz z kompresorem - może czystość i przezroczystość to nie, ale do basu bardzo dobrze ;)

Kabelek i ustawienie poziomów to nie problem, a skoro interfejs będzie nagrywał w gorszej jakości, to podłączenie kabelków i ustawienie poziomów w niczym mi nie przeszkadza.
  • #12 14780119
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Kabelek i ustawienie poziomów to początek problemów ;)
    Fraza "zależy mi na jakości" otwiera mi nóż w kieszeni - jakość w sensie rozdzielczości, stosunku S/N i pasa to nawet nie wierzchołek góry lodowej. Z drugiej strony każdy musi przez to przejść...
  • #13 14780811
    UndercoV
    Poziom 8  
    nagrywamy.com napisał:
    Kabelek i ustawienie poziomów to początek problemów ;)
    Fraza "zależy mi na jakości" otwiera mi nóż w kieszeni - jakość w sensie rozdzielczości, stosunku S/N i pasa to nawet nie wierzchołek góry lodowej. Z drugiej strony każdy musi przez to przejść...

Sprawdziłem dzisiaj ten interfejs, i jeżeli chcę nagrywać bez szumów muszę to robić w 16KHz, jednak na tej częstotliwości próbkowania dźwięk jest "średniej" jakości, nie znajdę taniego interfejsu o wysokich możliwościach, a chciałbym wykorzystać jednak tę swoją dźwiękówkę.
  • #14 14780824
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    UndercoV napisał:
    jeżeli chcę nagrywać bez szumów muszę to robić w 16KHz

Hmmm... na pewno? Napisz coś więcej, jaki program (mam nadzieję, że nie CEP), jakie ustawienia, i czy na pewno 16kHz? ;)
  • #15 14780827
    UndercoV
    Poziom 8  
    nagrywamy.com napisał:
    UndercoV napisał:
    jeżeli chcę nagrywać bez szumów muszę to robić w 16KHz

Hmmm... na pewno? Napisz coś więcej, jaki program (mam nadzieję, że nie CEP), jakie ustawienia, i czy na pewno 16kHz? ;)

Testuję ten interfejs w audacity.

Dodano po 7 [minuty]:

https://soundcloud.com/undercov/szum
    Tak to wygląda na 44100Hz

Dodano po 2 [minuty]:

Już nie wiem, na 16000 po prostu jest to samo tylko w znacznie mniejszym natężeniu

Dodano po 2 [minuty]:

Rozumiem, że jeżeli kupię mikser/przedwzmacniacz to podłączam z wyjścia słuchawkowego pod moją kartę?
  • #16 14781107
    adambyw
    Moderator Akustyka
    To jest szum pochodzący z zasilacza komputera. Nie zależy on o częstotliwości próbkowania. Na 16kHz słychać go mniej bo taka częstotliwość próbkowania bardzo słabo przenosi wysokie częstotliwości, a te zakłócenia są właśnie w wysokim paśmie. Często jest trudny do wyeliminowania, i nieraz pomaga np wymiana zasilacza na jakiś porządny. Niekiedy generuje się w samym mikrofonie, gdy jego wyjście nie jest w pełni symetryczne.

UndercoV napisał:
    mikser/przedwzmacniacz to podłączam z wyjścia słuchawkowego pod moją kartę?

Podłącz wyjście liniowe przedwzmacniacza do wejścia liniowego w karcie muzycznej. Podaj dokładnie model tego xonora.
    Wyjście słuchawkowe czasami ma wzmacniacz który wprowadzi Ci niepotrzebnie dodatkowe szumy.
  • #17 14781438
    UndercoV
    Poziom 8  
    adambyw napisał:
    To jest szum pochodzący z zasilacza komputera. Nie zależy on o częstotliwości próbkowania. Na 16kHz słychać go mniej bo taka częstotliwość próbkowania bardzo słabo przenosi wysokie częstotliwości, a te zakłócenia są właśnie w wysokim paśmie. Często jest trudny do wyeliminowania, i nieraz pomaga np wymiana zasilacza na jakiś porządny. Niekiedy generuje się w samym mikrofonie, gdy jego wyjście nie jest w pełni symetryczne.

UndercoV napisał:
    mikser/przedwzmacniacz to podłączam z wyjścia słuchawkowego pod moją kartę?

Podłącz wyjście liniowe przedwzmacniacza do wejścia liniowego w karcie muzycznej. Podaj dokładnie model tego xonora.
    Wyjście słuchawkowe czasami ma wzmacniacz który wprowadzi Ci niepotrzebnie dodatkowe szumy.

Xonar DX, żeby usunąć te szumy muszę jak najbardziej oddalić interfejs od zasilacza? Chociaż powiem zaskoczyłeś mnie, bo słyszałem że to dość dobry zasilacz (thermaltake 530 se mod bronze)
    https://www.asus.com/pl/Essence_HiFi_Audio/Xonar_DX/
  • #18 14781548
    adambyw
    Moderator Akustyka
    To do Xonora podłączasz preamp do górnego gniazda - Line In.

Z tym szumem jest sprawa bardziej złożona, i na jego występowanie może mieć wiele czynników i rozwiązań projektantów, dla tego nie ma jednoznacznej odpowiedzi jak go wyeliminować. Kiedyś podłączałem jeden mikrofon do preampu na USB i szumiał niemiłosiernie. Zmieniłem na inny mikrofon tej samej marki i była cisza. Najczęściej w sprzętach które są zasilane razem z komputerem występują takie problemy. W zaawansowanych sprzętach najczęściej sekcja audio i sekcja cyfrowa posiada osobny zasilacz.
    Tutaj szum cyfrowy który występuje w linii zasilania przenosi się na tor audio. Nie znam jednoznacznej odpowiedzi na jego wyeliminowanie.
    Czy komputer masz uziemiony?
  • #19 14781867
    UndercoV
    Poziom 8  
    adambyw napisał:
    To do Xonora podłączasz preamp do górnego gniazda - Line In.

Z tym szumem jest sprawa bardziej złożona, i na jego występowanie może mieć wiele czynników i rozwiązań projektantów, dla tego nie ma jednoznacznej odpowiedzi jak go wyeliminować. Kiedyś podłączałem jeden mikrofon do preampu na USB i szumiał niemiłosiernie. Zmieniłem na inny mikrofon tej samej marki i była cisza. Najczęściej w sprzętach które są zasilane razem z komputerem występują takie problemy. W zaawansowanych sprzętach najczęściej sekcja audio i sekcja cyfrowa posiada osobny zasilacz.
    Tutaj szum cyfrowy który występuje w linii zasilania przenosi się na tor audio. Nie znam jednoznacznej odpowiedzi na jego wyeliminowanie.
    Czy komputer masz uziemiony?

Uziemiony

Dodano po 14 [minuty]:

A co myślicie o behringerze xenyx 302/502? Mam okazję tanio to kupić, wiem że behringery nie słyną z żywotności, ale to nie jest nic profesjonalnego, chcę tylko żeby działało na przyzwoitym poziomie.
  • #20 14781929
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ta sama jakość, i przypuszczalnie ta sama kostka co w miditechu.
    Będziesz miał w nich problem z odsłuchem podkładu puszczanego na mikser. Bo żeby odsłuchiwać jednocześnie mikrofon i podkład musisz puścić oba na sumę, a przetwornik A/D ściąga sygnał z sumy. Czyli nagrywasz mikrofon oraz podkład naraz.
    Jako podstawowy interfejs do nagrań odradzam.
  • #21 14781936
    nagrywamy.com
    Poziom 31  
    Nie. 302 ma niskie napięcie fantoma, większość mikroofnów pojemnościowych z nim nie działa.
  • #22 14781941
    UndercoV
    Poziom 8  
    Proponujecie wobec tego coś używanego do max 130-140 zł?
  • #23 14781956
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Podwój budżet do 300-350zł żeby w ogóle zacząć rozmowę o interfejsach audio z preampem mikrofonowym i phantom.
  • #24 14781959
    UndercoV
    Poziom 8  
    adambyw napisał:
    Podwój budżet do 300-350zł żeby w ogóle zacząć rozmowę o interfejsach audio z preampem mikrofonowym i phantom.

Potrzebuję najprostszego preampa bez interfejsu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada mikrofon Sinn7 Datmic.3 i chce go podłączyć do komputera bez użycia przedwzmacniacza. W odpowiedziach podkreślono, że mikrofon nie zadziała poprawnie bez zasilania, a standardowe kable jack 3.5mm nie wystarczą. Zamiast tego, zaleca się użycie interfejsu audio z zasilaniem Phantom (+48V) lub przedwzmacniacza, takiego jak ART TubeMP, który jest dostępny w przystępnej cenie. Użytkownicy zwrócili uwagę na różnice w jakości nagrania między interfejsami o 16 bitach a 24 bitach oraz na problemy z szumami, które mogą wynikać z zasilania komputera. Wskazano również na konieczność odpowiedniego podłączenia i ustawienia poziomów sygnału, aby uzyskać lepszą jakość dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA