logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywanie audycji radiowej online na komputerze lub smartfonie - porady i wskazówki

Noelia 20 Maj 2023 15:28 4914 8
REKLAMA
  • #1 20588055
    Noelia
    Poziom 6  
    Ocena: 6
    Czy ma ktoś sposób lub radę jak można zapisać tudzież nagrać na komputerze ( lub ewentualnie smartfonie) lecącą na żywo w radio internetowym audycję ? Nie zawsze można odsłuchać coś w trakcie trwania programu, a z chęcią chciałabym później ja odsłuchać. Poproszę o wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 20588105
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Aplikacja "RadioSure" posiada możliwość nagrywania w czasie rzeczywistym, jest darmowa, prosta (używam) :)
  • REKLAMA
  • #3 20588109
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2562
    Problem stary jak świat.
    Na Winampie była wtyczka Streamripper.
    Do Rhythmboxa dawno temu też była wtyczka o tej samej nazwie lub podobnej.
    We VLC masz przycisk nagrywania, tyle że nie działa ona w trybie automatycznym (nagrywa jeden plik).
  • REKLAMA
  • #4 20588129
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1442
    Od lat używam darmowego programu Audacity do nagrywania audycji radiowych na PC.
  • #5 21139941
    djrobson
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Sposób jest bardzo prosty, a z pomocą przychodzi tu system LINUX i komenda wget. Tzw. podcasty (strasznie nie lubię tej nazwy) dla patronów (którym jestem) owszem są, ale plik to plik. Podam tutaj konkretny przykład z radia Nowy Świat i 357, bo kilka audycji z tych rozgłośni sobie nagrywam, żeby mieć po prostu plik MP3 lub AAC na dysku:

wget https://stream.rcs.revma.com/ye5kghkgcm0uv -O `date +"%d.%m.%Y_Kaczkowski_%H:%M"`

albo:

wget https://stream.rcs.revma.com/p67ubp4yy1zuv -O `date +"%d.%m.%Y_Wojciech_Mann_%H:%M"`

Kończę nagrywanie kombinacją CTRL+C i gotowe. 2 godziny audycji to powiedzmy 115MB przy bitrate 128. Można by to pewnie zautomatyzować cronem, także zapraszam do dyskusji.
  • #6 21140224
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2562
    Kiedyś Opera 12 nagrała mi stream radia internetowego, zamiast zapisać adres pliku. To wynikało z błędu obsługi plików przy zapisie (stara niewspierana przeglądarka), ale to w ogóle ciekawe że w ogóle w taki sposób zapisało. Potem się dziwiłem że włączam stację internetową, a tam ciągle to samo leci. Informacje o nazwie utworu lub stacji radiowej były wyświetlane poprawnie. Przy przy pobieraniu narzędziem curl/wget nie ma problemów z tym że plik nie jest „ściągnięty w całości”? Wiem że w przypadku niektórych plików mp4, mov lub webm jest z tym problem — muszą być ściągnięte w całości, kiedy plik jest niepełny to nie można go odtworzyć.
  • REKLAMA
  • #7 21140235
    djrobson
    Poziom 12  
    BANANvanDYK napisał:
    Przy przy pobieraniu narzędziem curl/wget nie ma problemów z tym że plik nie jest „ściągnięty w całości”?

W przypadku tych dwóch w/w radii nie, dane "schodzą" tutaj małymi paczkami, a wget to "skleja" w całość aż mu nie przerwiemy. No i nie traci to zupełnie na jakości dźwięku, zapisują się tutaj przecież dane.
  • #8 21391021
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2546
    To jeszcze trzeba podać jak znaleźć źródło dźwięku zdatne dla wget i curl.
  • #9 21473356
    djrobson
    Poziom 12  
    Niestety, często dana rozgłośnia nie udostępnia linku, bo ich "firmowy" player wyświetla reklamy, więc różnie z tymi linkami bywa. O ile nie ma go na stronie stacji, to często jest w innym miejscu w sieci. Czasami też z pomocą Firefoxa korzystałem z funkcji "pokaż źródło strony" i tu szukałem linka. Tak samo można zrobić z opcją "zbadaj", w sekcji sieć widać, co pobiera stream.

Podsumowanie tematu

✨ Do nagrywania audycji radiowych online na komputerze lub smartfonie można wykorzystać różne narzędzia i metody. Popularne są aplikacje takie jak RadioSure, oferująca nagrywanie w czasie rzeczywistym i prostą obsługę. Na komputerach z systemem Windows można użyć programu Audacity do rejestracji dźwięku. W przypadku odtwarzaczy multimedialnych, Winamp posiadał wtyczkę Streamripper do nagrywania strumieni, podobnie jak Rhythmbox. VLC umożliwia ręczne nagrywanie, jednak bez automatyzacji. Na systemach Linux można zastosować komendę wget do pobierania strumieni audio bez utraty jakości, co pozwala na zapis plików MP3 lub AAC. Nagrywanie kończy się przerwaniem procesu (np. CTRL+C). Znalezienie bezpośredniego linku do strumienia bywa utrudnione, gdyż niektóre stacje stosują własne odtwarzacze z reklamami. W takich przypadkach pomocne są narzędzia deweloperskie przeglądarek (np. Firefox) do analizy źródła strony i monitorowania ruchu sieciowego w celu wykrycia adresu streamu. Metody te pozwalają na późniejsze odsłuchanie audycji, nawet jeśli nie można ich słuchać na żywo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA