logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kosa Parkside PPFSA-40-Li-B2: awaria elektroniki akumulatora, sprawdzanie funkcji i reklamacja

HashMap 20 Maj 2023 17:54 3114 4
  • #1 20588192
    HashMap
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Kosa Parkside PPFSA-40-Li-B2: awaria elektroniki akumulatora, sprawdzanie funkcji i reklamacja
    Witam. Nowo zakupiona kosa PPFSA-40-li-b2 parkside z lidla, na dwa aku, spowodowała problem na elektronice baterii, na załączony na obrazku. W drugim aku, przegrzana ta sama blaszka/bezpiecznik, ale nadal działa. W aku z tą przepaloną blaszkę zmostkowałem ją kawałkiem folii aluminiowej, tylko by sprawdzić, czy kosa nadal działa, ale została od razu przepalona przy próbie włożenia aku do urządzenia. Ten czarny nalot pojawił się wcześniej, nie od folii. Styki w kosie nie pokazują zwarcia przy pomiarze miernikiem. Wcześniej te akumulatory bez problemu zasilały piłę łańcuchową
    I tutaj padają moje pytania:
    1. Czy jest jakiś sposób by sprawdzić, czy kosa działa, ale bez narażania nowego aku na awarię? Nie wiem, czy próba włożenia nowego aku nie skończy się podobnie.
    2. Czy ten akumulator z przegrzaną blaszką nie popsuje się od zmiany jej oporu z powodu przegrzania?
    3. W jaki sposób reklamować tę kosę? Pani przy kasie powiedziała, że nie podlega gwarancji, bo jest z przeceny, ale wygląda mi to na niezgodne z prawem?
  • #2 20588215
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 931
    HashMap napisał:
    3. W jaki sposób reklamować tę kosę? Pani przy kasie powiedziała, że nie podlega gwarancji, bo jest z przeceny, ale wygląda mi to na niezgodne z prawem?

No właśnie dobrze, że to napisałeś, bo tak sobie czytam, czytam.
    I już miałem napisać. Przecież kosa jest
    HashMap napisał:
    Nowo zakupiona

A że z przeceny to nie szkodzi, bo każdy towar zakupiony, tak że ten z przeceny podlega gwarancji.
    HashMap napisał:
    ale wygląda mi to na niezgodne z prawem

I tu masz rację, i to w dodatku bez znaku zapytania.
  • #3 20588257
    HashMap
    Poziom 11  
    Problem w tym, że nie wiem na 100%, czy jest popsuta. Chociaż ten eksperyment z blaszką by na to wskazywał. Kosę używałem jakieś 10 minut do momentu aż nóż zatrzymał się gwałtowanie na jakiejś kępie i uwalił aku.
  • Pomocny post
    #4 20596032
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5347
    HashMap napisał:
    Pani przy kasie powiedziała, że nie podlega gwarancji, bo jest z przeceny, ale wygląda mi to na niezgodne z prawem?

Należy pamiętać, że nawet przeceniony towar można reklamować - chyba, że przecena spowodowana była wadą, o której zostaliśmy uprzedzeni i świadomie kupiliśmy niepełnowartościowy towar.
    Zresztą w takiej sytuacji też przysługuje nam prawo do skorzystania z rękojmi.
    HashMap napisał:
    W jaki sposób reklamować tę kosę?

https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacja/niezgodnosc/
  • #5 20612745
    HashMap
    Poziom 11  
    Poszła z reklamacji na serwis.
REKLAMA