logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przejściówka 24 na 16 pinów zasilanie płyty głównej ATX potrzebny schemat jak zrobić przejściówkę

bulaboys22 21 Maj 2023 19:46 3582 17
REKLAMA
  • #1 20589485
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Ocena: 55
    Potrzebuję stworzyć przejściówkę do podłączenia płyty głównej z zasilaczem, ze standardowego zasilacza 24 piny na 16 pinów.
    Komputer to TFX fujitsu esprimo e420
    Jedyną gotową do zakupu przejściówkę udało mi się znaleźć na allegro w cenie 99zł.
    Co uważam za dużą kwotę.
    Czy istnieje jakichś schemat dla laika żeby połączyć takie dwa gniazda.

Dodam że podejrzewam że zasilacz spalił się i nie wiem jak go sprawdzić.
    Komputer się po prostu nie uruchamia.
    Wczoraj został poprawnie wyłączony i umarł. Dlatego chcę wykorzystać obudowę starego komputera z zasilaczem standardowym 24 piny.
  • REKLAMA
  • #2 20589786
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8238
    bulaboys22 napisał:
    Potrzebuję stworzyć przejściówkę do podłączenia płyty głównej z zasilaczem, ze standardowego zasilacza 24 piny na 16 pinów.

Witaj. Sprawdź patrząc na okablowanie starego zasilacza, czy taki pinout wygląda OK.

Przejściówka 24 na 16 pinów zasilanie płyty głównej ATX potrzebny schemat jak zrobić przejściówkę

bulaboys22 napisał:
    Jedyną gotową do zakupu przejściówkę udało mi się znaleźć na allegro w cenie 99zł.
    Co uważam za dużą kwotę.

Jak podliczysz sobie wtyczki, przewody i przetwornicę podwyższającą napięcie o rozsądnej wydajności, do tego dodasz swój czas - to to 99 złotych przestaje się wydawać absurdalną kwotą.

bulaboys22 napisał:
    Dodam że podejżewam że zasilacz spalił się i nie wiem jak go sprawdzić.

Odłącz przewód zasilający 16 pin od płyty głównej. Między masą (GND) a 11V-AUX zmierz obecność napięcia (jak zasilacz będzie podłączony do sieci zasilającej). Powinno być 11V. Zewrzyj przewód SP-OFF we wtyczce z dowolnym GND - zasilacz powinien ruszyć, sprawdź napięcie na liniach 12V mierząc między nimi a masą (GND).

bulaboys22 napisał:
    Komputer się po prostu nie uruchamia.

Może to być zasilacz, może to być płyta główna.
  • REKLAMA
  • #3 20589798
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Ok, wszystko ładnie brzmi.
    Tylko z kąd mam wiedzieć gdzie,ie w moim zasilaczu są piny GND I SP OFF.
    Nie posiadam miernika i na aukcji tej przejściówki na aledrogo nie zauważyłem żeby na obwodzie była jakaś przetwornica?

https://allegro.pl/oferta/adapter-przejsciowka-atx-fujitsu-z-24pin-na-16pin-12737694904

Zwykły zwój kabli z wtyczkami.

https://allegrolokalnie.pl/oferta/przejsciowka-adapter-atx-24pin-16-pin-fujitsu
    Takie oryginalne adaptery już wymarły, albo ciężko jest znaleźć.
    I oby to był zasilacz a nie płyta główna.
    Jak to sprawdzić pomocy

Dodam że podejrzewam zasilacz ,ponieważ był mocno katowany mimo swojej małej mocy 250W
    Zasilał kartę graficzną jak i dużo urządzeń zewnętrznych.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20589815
    michalek1988
    Poziom 26  
    Ocena: 181
    Możesz znaleźć opis złącz i na tej podstawie stwierdzisz który pin za co odpowiada. Bez miernika, możesz potwierdzić lub wykluczyć zasilacz, podmieniając go. By podmienić na taki szerzej dostępny potrzebujesz adapter. Możesz go samodzielnie zlutować, jeśli poznasz wyprowadzenia Twojej aktualnej wtyczki, oraz połączysz je z wyprowadzeniami nowego zasilacza. Zaznaczam, że musisz to zrobić poprawnie, ponieważ możesz uszkodzić i zasilacz i płytę główną wraz z podzespołami, no i stracisz gwarancję na zasilacz. Kolorami się nie sugeruj. Nie mając nic, jesteś w stanie tylko sprawdzić, czy zasilacz się załączy bez obciążenia, ale taki "test", nie pomoże Ci w dalszej diagnostyce, ponieważ zakładając iż się uruchomi, to nadal nie wiesz, jak zachowa się pod obciążeniem, czy na złączu 12V masz 12V, czy 10V, czy pozostałe napięcia są obecne etc. Gdyby się nie uruchomił, to albo zwierasz nie te piny, co trzeba albo zasilacz jest wadliwy, być może był przeciążony i się uszkodził, lub też zadziałały zabezpieczenia i przestał funkcjonować. Na odległość trudniej Ci pomóc.
  • Pomocny post
    #5 20589981
    pl_chris
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Nie wiem czy jest sens kombinować z przejściówką skoro oryginalne zasilacze można kupić na portalu aukcyjnym już od 30zł plus przesyłka. Niedawno kupowałem model DPS 250 który chyba jest w Twoim komputerze. Poza tym sprawdź jeszcze baterie na płycie. Komputery Fujitsu potrafią dziwnie się zachowywać jeśli napięcie na baterii jest zaniżone.
  • #6 20590198
    dt1
    Admin grupy komputery
    bulaboys22 napisał:
    Tylko z kąd mam wiedzieć gdzie,ie w moim zasilaczu są piny GND I SP OFF.

Z obrazka, który Ci podesłałem w mojej poprzedniej odpowiedzi.

bulaboys22 napisał:
    Nie posiadam miernika i na aukcji tej przejściówki na aledrogo nie zauważyłem żeby na obwodzie była jakaś przetwornica?
    https://allegro.pl/oferta/adapter-przejsciowka-atx-fujitsu-z-24pin-na-16pin-12737694904
    Zwykły zwój kabli z wtyczkami.

Przyjrzyj się dobrze, rozjaśnię Ci trochę...
    Przejściówka 24 na 16 pinów zasilanie płyty głównej ATX potrzebny schemat jak zrobić przejściówkę
    Biorąc pod uwagę, że Fujitsu wymaga zasilania stand-by 11V, a zasilacze ATX mają napięcie stand-by 5V, przetwornica jest niezbędna.

bulaboys22 napisał:
    I oby to był zasilacz a nie płyta główna.
    Jak to sprawdzić pomocy

Już napisałem. Jak nie masz nawet miernika to jak chcesz to sprawdzić? Oddaj zasilacz do serwisu albo kup miernik za 20 złotych, byle jaki z pomiarem napięcia DC w zakresie 20V starczy, a to dostatecznie dobrze najtańsza chińszczyzna zrobi.

bulaboys22 napisał:
    Dodam że podejrzewam zasilacz ,ponieważ był mocno katowany mimo swojej małej mocy 250W
    Zasilał kartę graficzną jak i dużo urządzeń zewnętrznych.

Jaką kartę zasilał?
  • #7 20590506
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Gigabyte gtx1650 lp ddr6
    Skoro zasilacz się spalił o ile.
    To jaki jest sens kupować taki sam 250W skoro mam 350W w dużej obudowie i chłodzenie się poprawi.
  • Pomocny post
    #8 20590524
    dt1
    Admin grupy komputery
    GTX1650 to około 75W MAX.
    Esprimo E420 to 4 gen, w zależności od modelu niech będzie coś między 40 a 100W, pesymistycznie załóżmy 100W.

Zasilacz 250W jest dla takiej konfiguracji wystarczający, tym bardziej że to są pesymistyczne wartości przy maksymalnym obciążeniu.

bulaboys22 napisał:
    jaki jest sens kupować taki sam 250W skoro mam 350W w dużej obudowie i chłodzenie się poprawi.

Jest tańszy niż przelotka dla zasilacza ATX, a przelotkę będzie Ci trudno samodzielnie zrobić.
  • #9 20590528
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Więc dlaczego się spalił?
    Klawiatura podświetlana ,mysz podświetlana, podkładka led
    Wszystko potrzebuję napięcie z zasilacza.
    Są zasilacze itx 300W ale nie mają złącza 16 pin.
    Mam 16gb ram ddr3 corsair 1600ghz
    I procesor xeon e3 1240
    Do tego przerabiałem obudowę, dodałem 2 wentylatory z regulatorem obrotów z Aliexpress włączone na full
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 20590538
    dt1
    Admin grupy komputery
    Bo ma 10 lat i mu wolno po takim czasie eksploatacji.
    Urządzenia USB typowo pobierają 2.5W MAX (nawet te z dyskotekowymi bajerami).

Fujitsu ma swój własny standard, więc żaden standardowy zasilacz nie będzie do tego komputera pasował. Chcesz inny - kup przejściówkę, albo zrób jak umiesz i Ci się chce.

Zakładam, że zasilacza swojego nadal nie sprawdziłeś, tylko zakładasz, że on jest uszkodzony.
  • #11 20605286
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Wymieniłem baterię bios na nową.
    Komputer działa!
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Temat do zamknięcia.
  • #12 20611806
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Komputer po jakimś czasie znów po prawidłowym wyłączeniu nie włącza się dnia kolejnego.
    Może płyta główna jest uszkodzona i rozładowuje baterię biosu?
    Czy bateria musi być jakaś specjalna, którą płyta główna ładuje?
    Włożyłem zwykłą Energizer.
    Nie mam obecnie innej baterii żeby sprawdzić czy komputer się uruchomi.
    Co robić?
  • Pomocny post
    #13 20611851
    michalek1988
    Poziom 26  
    Może bateria była zleżana i padła. Może jest sprawna ale problem leży gdzieś indziej, a może coś ją obciąża i pada. Jeżeli nie chcesz gdybać, to zacznij od pomiaru napięcia na baterii, jeśli jest za niskie to wymień ją, zmierz napięcie nowej którą wkładasz (mierz po zamontowaniu), i dokonaj pomiaru np. po 24h by sprawdzić czy trzyma napięcie czy niekoniecznie.
  • #14 20612377
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Kupiłem nową bateryjkę i nic to nie dało.
    Komputer teraz w ogóle się nie włącza.
    Co teraz?
    Nowa płyta główna?

Gdy próbuję włączyć komputer
    Monitor jest podłączony kablem do jednej Listwy z prądem jak i Monitor.
    Jednak reszta kabli jest odłączona.
    W chwili próby włączenia jednostki na monitorze wyłącza się obraz.
    Jakby jakieś przepięcie?
  • #15 20612605
    michalek1988
    Poziom 26  
    Zrobiłeś pomiary, czy będziemy przypuszczać / wróżyć / zgadywać / wymieniać losowe elementy i sprawdzać co się stanie? Jeśli nie umiesz lub nie masz czym, to zgłoś się do serwisu komputerowego, zapłać za sprawdzenie i podejmij decyzję o naprawie.
  • #16 20613389
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Co mi dadzą pomiary czyli płyta jest zepsuta.
    Pomiary się nie będą zgadzać i co wywnioskujecie , #mień pan płytę?
    Koszt naprawy płyty to będzie pewnie cena innej używanej i lepszej
  • #17 20613427
    michalek1988
    Poziom 26  
    Skoro uważasz, wykonanie pomiarów za zbędne, to kup nową lepszą płytę, a jak nie zadziała, to wymienisz coś jeszcze. Pozdrawiam.
  • #18 20708917
    bulaboys22
    Poziom 3  
    Wymiana płyty głównej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał schematu do stworzenia przejściówki zasilającej z 24-pinowego zasilacza ATX na 16-pinowy do płyty głównej Fujitsu Esprimo E420. Znalazł jedynie drogie gotowe rozwiązanie na aukcji. W trakcie dyskusji poruszono kwestie sprawdzenia zasilacza, jego ewentualnej wymiany oraz problemów z płytą główną. Użytkownik wymienił baterię BIOS, co początkowo przywróciło działanie komputera, ale po pewnym czasie problem powrócił. Wskazano na możliwość uszkodzenia płyty głównej oraz konieczność wykonania pomiarów napięcia, co mogłoby pomóc w diagnostyce. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na wymianę płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA