logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomiar prądu w obu kierunkach z wzmacniaczem operacyjnym bez zasilania symetrycznego

szwagros 22 Maj 2023 11:46 351 4
  • #1 20590071
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 271
    Temat wydaje się prosty, wzmacniacz różnicowy i podłączenie wejść + i - do bocznika.
    Zależy mi jednak na pomiarze prądu, który może płynąć przez bocznik w obu kierunkach. Nie mam możliwości zasilenia wzmacniacza napięciem symetrycznym. Jak zrealizować taki pomiar? Czy jedyna opcja to drugi wzmacniacz z podłączonymi odwrotnie wejściami?
  • #2 20590100
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    Ocena: 266
    szwagros napisał:
    Nie mam możliwości zasilenia wzmacniacza napięciem symetrycznym.

Co to znaczy "nie mam możliwości"?
    Pomiar prądu w obu kierunkach z wzmacniaczem operacyjnym bez zasilania symetrycznego
    Tego typu przetworniczka i masz napięcie symetryczne.

A jeżeli serio nie masz, to proszę bardzo piękny schemat:
    Tylko musisz użyć wzmacniaczy z bardzo niskim dryftem, chociaż jako że to do celów pomiarowych to i tak pewnie takie planowałeś.
  • #3 20590291
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6074
    szwagros napisał:
    Temat wydaje się prosty, wzmacniacz różnicowy i podłączenie wejść + i - do bocznika.
    Wzmacniacz różnicowy podłączony do bocznika, to nie jest prosty temat, szczególnie kiedy napięcie na boczniku jest małe i występuje napięcie wspólne, oraz zależny nam na dobrym CMRR (zazwyczaj taki jest sens stosowania wzmacniacza różnicowego).
    Fabryka koryguje rezystory wewnątrz scalonych instrumentation amplifiers z dokładnością do PPM, do DIY nadają się inne rozwiązania konstrukcyjne, ale to akurat nie.
    Czasami zakres napięcia wspólnego może nie być banalnym tematem.
    Myślę że pytania o wzmacniacz różnicowy, 95% użytkowników forum rozłożą na łopatki.

Są gotowe wzmacniacze do pomiaru prądów.

Jeśli miał bym odpowiedzieć ściśle na zadane pytanie to robi się to wprowadzając offset, (REF na V/2)
  • #4 20590523
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 283
    szwagros napisał:
    Zależy mi jednak na pomiarze prądu, który może płynąć przez bocznik w obu kierunkach. Nie mam możliwości zasilenia wzmacniacza napięciem symetrycznym. Jak zrealizować taki pomiar? Czy jedyna opcja to drugi wzmacniacz z podłączonymi odwrotnie wejściami?

Uzyj dedykowanego ukladu np AD8210 czy LT1999. Pomiar dwukierunkowy prze zasilaniu pojedynczym.
  • #5 20590563
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1645
    waltersalata napisał:
    Uzyj dedykowanego ukladu np AD8210 czy LT1999. Pomiar dwukierunkowy prze zasilaniu pojedynczym.

Albo zobacz jak są zrobione w środku i się zainspiruj :)
REKLAMA