logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki dostawca internetu, router, antena na 2 miesiące w roku - kamper.

PRL 24 Maj 2023 01:30 1368 10
REKLAMA
  • #1 20592300
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 905
    Witajcie.

Proszę o poradę w rozwiązaniu takiego zadania: chodzi o internet w kamperze tylko na okres wakacji. Żeby nie płacić rocznego abonamentu. Jaki do tego router i antena.
    Dzięki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #2 20592485
    panzewsi
    Poziom 24  
    Ocena: 165
    A nie możesz udostępnić sobie internetu z telefonu (hotspot - tethering) ewentualnie mozna udostępnić internet z telefonu po kablu USB.
  • REKLAMA
  • #4 20592524
    panzewsi
    Poziom 24  
    Acha.. Rozumiem. To zerknij może na allegro na ZTE wf830 - można to kupić za 300, kilka razy stosowałem go na wsi i nawet się sprawdza.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 20593945
    panzewsi
    Poziom 24  
    Tego pierwszego routera osobiście nie znam. Pewnie jest lepszy bo nowsza konstrukcja, ale jak na obecne czasy też bez rewelacji bo lte kat. 6, antena powinna być dobra, bo kierunkowa, ale też jej nie ma znam.
    Natomiast tego ZTE montowałem kilka razy i np. u jednego kolesia na wsi miał transfer ok 5-7 mbit/s, jak mu go zainstalowałem zrobiło się 50 mbit/s. - czyli nie można narzekać. Z tym zestawem jest jeszcze taka ciekawostka, że kartę sim montujesz w tej części, która jest na górze, obie części routera łączysz zwykłą skrętką z wtyczkami komputerowymi, ta górna jest zasilana przez dolną i nie ma straty sygnału, bo dane idą cyfrowo między anteną a routerem. Acha ten router ma zasilacz, który daje na wyjściu 24V, może to ma znaczenie przy kamerze.
  • #7 20593974
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Zysk 21 dBi z patyczka i MR600, naprawdę świetny zestaw o wartości jakiś 100 zł. Dwa elektrośmiecie.

Lokalizacja i testy operatorów na miejscu, a potem wybór routera i anteny. No i na pewno nie dookólny patyczek, skoro praktycznie brak zasięgu.
  • #8 20594017
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 905
    Cytat:
    Lokalizacja i testy operatorów na miejscu, a potem wybór

Czytałeś tytuł? Chodzi o kampera...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20594032
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Czytałem też, że wiesz, że to będzie w lesie, nad jeziorem i daleko od BTSa, więc uznaję że wiesz gdzie. Jak nie to były tu już tematy o kamerach i łódkach. W każdym miejscu zadziała lub nie co innego. Ale byle jaki telefon nowej generacji będzie lepszy od zestawu mr600 z patyczkiem.
  • #10 20595118
    panzewsi
    Poziom 24  
    Kolego PRL odnośnie anten, z tego co ja mogę polecić to zerknij sobie na tej stronie:
    https://telkob.pl/pl/c/Kierunkowe/18
    Jak potrzebowałem anteny do pewnej trudnej lokalizacji to specjalnie wybrałem się do nich osobiście, pogadałem i jestem zmuszony stwierdzić, że znają się na swojej robocie i wiedzą co sprzedają.
    Np. taką antenę https://telkob.pl/pl/p/Antena-ATK-8900-Pasmo-790-960-MHz./83 zainstalowałem na zapadłej wsi w lesie, w połączeniu z routerem ZTE MF286 na maszcie na kalenicy i daje mi ten zestaw stabilne prędkości ok 20 Mbit/s. Z tym że to jest antena na pasmo 790 - 960 MHz, ale tam BTS nadaje tylko na tej częstotliwości, ale zdało mi to egzamin.
    Natomiast ta z aukcji, którą podesłałeś, nie wiem, coś na pewno da, kiedyś podłączyłem podobną w budce w lesie i pomogła, ale ta po prostu nie wiem, opinie co do niej są podzielone.
    Jeszcze odnośnie routera MR600 to osobiście jak bym miał za niego tyle zapłacić, co tam chcą, to bym wolał kupić używanego ZTE mf286, Huawei B525, B535 itp. - parametry podobne, a cena sporo niższa.
    Aczkolwiek ja bym chyba osobiście reflektował na tego ZTE WF830 - dosyć uniwersalny zestaw w dobrej cenie i można jednostkę zewnętrzną podłączyć skrętką kilkadziesiąt metrów dalej w dogodnym miejscu, chociaż z dobrą anteną kierunkową na innych może będą lepsze rezultaty, ale bez sprawdzenia w miejscu docelowym ciężko to będzie stwierdzić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania na dostęp do internetu w kamperze na okres wakacji, unikając rocznego abonamentu. W odpowiedziach zasugerowano kilka opcji, w tym korzystanie z hotspotu z telefonu, co może być problematyczne w odległych lokalizacjach. Rekomendowane urządzenia to router ZTE WF830 oraz TP-Link Archer MR600, z uwagą na ich wydajność w trudnych warunkach. Użytkownicy podkreślają znaczenie lokalizacji i testowania operatorów przed wyborem sprzętu. Wskazano również na kierunkowe anteny, które mogą poprawić sygnał w miejscach o słabym zasięgu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA