logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór anteny zewnętrznej i routera AP do domu na wsi

misiacco 08 Sty 2025 23:38 942 18
REKLAMA
  • #1 21384262
    misiacco
    Poziom 2  
    cześć,

mój pierwszy post tutaj - miło mi!

buduję dom na wsi i nie ma u mnie światłowodu, zatem potrzebuję internetu bezprzewodowego.
    chodziłem wczoraj po salonach głównych vendorów (Orange, Plus, T-Mobile, Play) i wszyscy mają słabe oferty - drogie, małe pakiety i sprzęt, który chyba nie pasuje do mojej sytuacji.
    dom jest w miejscowości Łuszczów-Kolonia pod Łęczną, do najbliższych BTS-ów mam ok. 5 km.
    T-Mobile mówi, że nie dostarczą internetu pod mój adres, bo okoliczne BTS-y są przeciążone i być może wybudują nowy po 25 stycznia.
    Plus ma BTS-y trochę dalej i nie ma 5G.
    Zatem zostaje Orange i Play, ale nie podobają mi się ich ceny oraz sprzęt, po przeczytaniu tu nieco wątków widzę, że sam mogę kupić i zamontować sprzęt, będę miał szybszy internet za mniejszą kasę.

I tu jest moja prośba - czy jesteście w stanie doradzić mi proszę antenę zewnętrzną i router/AP do środka, który się sprawdzi w mojej sytuacji?
    Załączam screena z lokalizacją oraz ID najbliższych BTS-ów:

Mapa z zaznaczoną lokalizacją Łuszczów-Kolonia oraz najbliższymi stacjami BTS operatorów Orange i Play.

pozdrawiam,
    misiek
    AI: Jakie są Twoje konkretne wymagania dotyczące prędkości internetu i sposobu jego użytkowania (np. streaming, praca zdalna, gry online)?
    streaming, praca zdalna, gry online.
    AI: Jaki masz budżet na zakup anteny zewnętrznej i routera/AP?
    najlepiej do 2 tys. PLN, mogę wydać więcej, jeśli będzie miało to sens.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21384482
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    misiacco napisał:
    cześć,

mój pierwszy post tutaj - miło mi!

buduję dom na wsi i nie ma u mnie światłowodu, zatem potrzebuję internetu bezprzewodowego.
    chodziłem wczoraj po salonach głównych vendorów (Orange, Plus, T-Mobile, Play) i wszyscy mają słabe oferty - drogie, małe pakiety i sprzęt, który chyba nie pasuje do mojej sytuacji.
    dom jest w miejscowości Łuszczów-Kolonia pod Łęczną, do najbliższych BTS-ów mam ok. 5 km.
    T-Mobile mówi, że nie dostarczą internetu pod mój adres, bo okoliczne BTS-y są przeciążone i być może wybudują nowy po 25 stycznia.
    Plus ma BTS-y trochę dalej i nie ma 5G.
    Zatem zostaje Orange i Play, ale nie podobają mi się ich ceny oraz sprzęt, po przeczytaniu tu nieco wątków widzę, że sam mogę kupić i zamontować sprzęt, będę miał szybszy internet za mniejszą kasę.

I tu jest moja prośba - czy jesteście w stanie doradzić mi proszę antenę zewnętrzną i router/AP do środka, który się sprawdzi w mojej sytuacji?
    Załączam screena z lokalizacją oraz ID najbliższych BTS-ów:

Mapa z zaznaczoną lokalizacją Łuszczów-Kolonia oraz najbliższymi stacjami BTS operatorów Orange i Play.

pozdrawiam,
    misiek
    AI: Jakie są Twoje konkretne wymagania dotyczące prędkości internetu i sposobu jego użytkowania (np. streaming, praca zdalna, gry online)?
    streaming, praca zdalna, gry online.
    AI: Jaki masz budżet na zakup anteny zewnętrznej i routera/AP?
    najlepiej do 2 tys. PLN, mogę wydać więcej, jeśli będzie miało to sens.

Witaj,

Miejscowość jest objęta dofinansowaniem do budowy śwaitłowodu. Zerknij na internet.gov.pl, tam jest napisane ze światłowód 12.2025. To tak w kwestii wywalania duzych pieniedzy na router LTE/5G.
    Łuszczów ma 5G na 3500Mhz, wiec te "prawdziwe" 5G. Przy tych odległościach to raczej potrzebujesz urzadzenia z solidną anteną, najlepiej CPE, czyli urzadzenie zewnetrzne z antena (odpadaja straty na kalach antenowych).
    Powinieneś kupić startery Play i ORange i przestestować poziom sygnału i prędkości na telefonie, apką która jest tu opisywana wielokieotnie, łatwo znajdziesz. Powinieneś przestetować w obu kierunkach stojac jak najwyżej, balkon, lub choćby otwarte okno. Prędkości testuj w środku dnia oraz wieczorem, gdy wzrasta obciążenie. Jak chcesz iść w 5G (Tobie zostawiam decyzje czy warto ze zwględu na ndachodzący śwaitłowód) to dobrze by to było zrobić na telefonie z 5G rzecz jasna.

Jak masz poziom sygnału i testy prędkości to możesz podjąć decyzję który operator, oraz w jaką stronę iść ze sprzętem w kwestii anten, rodzaju urzadzenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21384504
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5764
    A co ci się nie podoba w ofercie Orange, internet bez limitu danych do domu oraz karta głosowa z 300GB /m-c jest za 105 zł a do tego najnowszy sprzęt w ratach kosztuje 769 zł, rata 32 zł na m-c.
    Na wolnym rynku taki sprzet to za około 1500 zł, inna sprawa to infrastruktura Orange okolicy, korzysta z NetWorks jak T-mobile i to moze stanowić problem.
    BTS NetWorks Łuszczów Pierwszy na maszcie Play ma sektor 1 na Stawek a 2 na Łuszczów Drugi, Kolonia jest pomiędzy nimi, na nim LTE2600+2100+1800+800
    . Zasięg słaby w Kolonii zapewne z BTS-a NetWorks na pozwoleniu T-mobile ŁĘCZNA-Pasternik, 3 sektor na azymut 270, około 6 km i to moze stanowić problem bo BTS jest na wypasie z 5G78 N78 , 5G N1 w DSS z LTE B1 na 2100MHz i LTE2600+1800+800/900 i to jest prawdziwa przyczyna odmowy T-mobile.
    Oferta T-mobile jest dużo gorsza niz Orange więc i tak mała strata.
    Ogólnie oczywiście żaden z tych operatorów i tak nie wchodzi w grę bo u ciebie korzysta się tylko z jednego operatora czyli Play, oferta standardowa czyli no limit za 105 zł/m-c, wybór sprzetu jest OK ale jest on za drogi, w ratach koszt 1699 zł dlatego kupuje się go samemu.
    Przy optymalnym wyborze koszt około 1200 zł, za światłowodem nie ma co płakać bo spokojnie osiagniesz w Play podobne rezultaty na poziomie 500Mb/s
    Mozna na poczatek zrobić testy na pre-paid czyli starter Virgin Mobikle za 5 zł, doładowanie za 10 zł i uruchomisz na nim 930GB/m-c za darmo. Karta do telefonu Android z 5G i gtestujesz na zewnatrz, pokazujesz screena z https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US i ze speedtestu.
    BTS Play Łuszczów-Pierwszy ma 54 m maszt i na nim 2 sektor na azymut120 wzdłuż DK82 , na nim N78 czyli prawdziwe 5G3500, N1 czyli 5G na 2100MHz w DSS z LTE2100 oraz LTE2600+2100+1800+800.
    A co do planów na światłowód to życzę powodzenia, ja też jestem w planach i to z ostatniego rozdania POPC, termin 2020/2021 mamy 2025 i nadal w planach TOYA.
    Jak to KPO lub FERC to typowo na papierze, termin praktycznie niewykonalny, wystarczy poczytać https://www.gov.pl/web/cyfryzacja/wsparcie-dl...pierwsze-wyniki-oceny-w-ramach-inwestycji-kpo , ŁUSZCZCZÓW-Kolonia jest w wykazie https://app.powerbi.com/view?r=eyJrIjoiNWQ1OG...lZjctNDkxOS04MWRjLTViZDIwMjY0MThhNSIsImMiOjl9 sprawdź swoją lokalizację ale znajac realia termin na koniec roku jest raczej niewykonalny. Obym się mylił.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21384620
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 863
    matek451 napisał:
    A co ci się nie podoba w ofercie Orange(...).

Mały off topic - czytałem gdzieś, że za migrację do Orange mozna otrzymać 1000 GB na rok, więc chyba dobra cena. Starter za ok 5zł i poczekać troszkę trzeba :)
  • #5 21385652
    misiacco
    Poziom 2  
    hej,

dziękuję Wam za odpowiedzi!
    @matek451 przetestowałem Orange'a i Virgin (Play), ogólnie wyniki bardzo nierówne, raz Play był lepszy a raz Orange, zależnie gdzie na działce wykonywałem pomiar, moje ogólne wnioski: Orange był szybszy i korzystał tylko z LTE, Play był wolniejszy i korzystał z 5G. Poniżej wklejam zdjęcia z miejsca gdzie będzie wisieć antena (tyle tylko, że z parteru, natomiast antena będzie umieszczona ok. 4-5m nad ziemią).

Orange:

Wyniki testu prędkości internetu z aplikacji na smartfonie z połączeniem LTE Orange.

Zrzut ekranu z aplikacji pokazującej parametry połączenia Orange 4G LTE 800

Play:

Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości internetu.

Zrzut ekranu z aplikacją pokazującą parametry sieci komórkowej Play.

Pomiary wykonywałem Samsungiem S21 Ultra 5G (zdjąłem obudowę do pomiarów) - każdy pomiar wykonałem po 3 razy i mniej więcej się zgadzały.

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, BTS Play (26006) ID: LUB4425 ma wpisane pozwolenia od UKE (m.in. na nadawanie 5G) do końca Czerwca tego roku:

Tabela z powiązanymi pozwoleniami UKE dla stacji LUB4425.

Czy to znaczy, że od Lipca zasięg Play w mojej okolicy może się pogorszyć?

pozdrawiam,
    misiek
  • #6 21387028
    misiacco
    Poziom 2  
    Czy taka antena ma sens w moim przypadku?

https://www.signalboosters.com/the-long-range...high-gain-parabolic-antenna-bolton-technical/

obsługuje pasma 600-6500 MHz czyli wszystkie, które pokazał NetMonster, ma wysoki gain 28db tylko bardzo wąską wiązkę - 10 stopni, mam plan skierować ją na Łęczną, tam są 3 BTSy Play'a i do takiego planu to chyba za mało? To jest plan zapasowy gdyby ten BTS z pozwoleniami do Lipca je stracił (byłem dziś w salonie Play'a i wątpią aby ich nie przedłużono - czyli nie wiedzą, a ja wolę dmuchać na zimne).

Ew. ta antena:
    https://www.dipol.com.pl/antena_trans-data_5g...698-960_1710-2700_3300-3800_mhz_A741027_5.htm
  • Pomocny post
    #7 21387079
    matek451
    Poziom 43  
    Dziwny jest brak LUB4425 w NetMonster, rozwiń zakładkę LIVE do końca, trzeba by zrobić też test blizej tego BTS-a na twoim kierunku, np. przy DK82. Nie patrz na pozwolenia UKE, stacja została zmodernizowana w lutym 2024 do najnowszego standardu, jest po swapie na sprzęt Nokii z Huawei i bedzie działała lata, przedłuzenie pozwolenia/ zgłoszenie w UKE to formalnośc.
    Antena oczywiście się nie nadaje. Te drugie też .
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21387300
    Pawrzes
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Pozwolenia na nadawanie są ważne 10 lat i przedłużane o kolejne 10 lub w rejestrze co roku.

matek451, nie Nokia a Ericsson od kilku lat tam jest a w lutym to został uruchomiony C-Band.
  • REKLAMA
  • #9 21387306
    matek451
    Poziom 43  
    Literówka, oczywiście Ericsson bo Nokia to nie w Play.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 21388308
    misiacco
    Poziom 2  
    BTS LUB4425:

Wieża z antenami telekomunikacyjnymi na tle nieba.

Play pod BTSem LUB4425:

Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry sieci komórkowej Play dla BTS LUB4425.

Ekran smartfona pokazujący szczegóły połączenia z BTS-em LUB4425 z sieci Play, w tym dane sygnału i częstotliwości.

Ekran testu prędkości internetu pokazujący pobieranie 461 Mbps i wysyłanie 114 Mbps.

Orange pod BTSem LUB4425:

Zrzut ekranu aplikacji pokazujący parametry połączenia sieci LTE 2600 dla operatora Orange.

Wynik testu prędkości internetu z pomiarem prędkości pobierania i wysyłania.

Play na DK82, jak się skręca na Kolonię:

Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący parametry sygnału sieci komórkowej Play w technologii LTE i 5G w okolicy BTS LUB4425.

Wyniki testu prędkości internetu mobilnego pokazujące niski download i upload.

Orange na DK82, jak się skręca na Kolonię:

Zrzut ekranu z aplikacji pokazującej parametry sygnału sieci Orange dla BTS Kijany.

Zrzut ekranu z aplikacji pokazującej informacje o stacjach bazowych sieci komórkowej w okolicach Kijan i Łęcznej.

Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości Internetu LTE, pokazujący prędkość pobierania 18.9 Mb/s i wysyłania 10.5 Mb/s.

Play pod domem:

Zrzut ekranu z aplikacji do analizy sygnału sieci komórkowej dla Play 4G LTE 800.

Zrzut ekranu z aplikacji Network Cell Info Lite pokazujący szczegóły sieci LTE 800 dla operatora Play, w tym parametry sygnału oraz informacje o lokalizacji BTS.

Zrzut ekranu z aplikacji ukazujący szczegóły sygnału LTE dla różnych nadajników BTS w okolicy Ludwin-Kolonia.

Zrzut ekranu aplikacji pokazujący parametry sygnału sieci 4G dla operatora Play na paśmie LTE 800.

Zrzut ekranu z aplikacji diagnostycznej sieci komórkowej pokazujący różne parametry sygnału i lokalizacje BTS.

Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości internetu mobilnego.

Orange pod domem:

Zrzut ekranu z aplikacji diagnostycznej sieci komórkowej pokazujący parametry sygnału Orange dla LTE i 5G z BTS na ulicy Pasternik 8 w Łęcznej.

Zdjęcie ekranu pokazujące szczegóły sygnałów sieci komórkowej z różnych lokalizacji BTS.

Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący szczegóły połączeń sieciowych, w tym parametry sygnału stacji bazowych BTS.

Zrzut ekranu z testu prędkości internetu LTE z sieci Orange, z wynikami prędkości pobierania i wysyłania oraz wartością ping i jitter.

@matek451 czemu te anteny, które podałem się nie nadają? chciałbym zrozumieć sposób dobierania sprzętu, założyłem, że ma spełniać te warunki:
    - antena ma być kierunkowa (i przy okazji ma mieć w miarę wąską wiązkę)
    - ma obsługiwać pasma oferowane przez najbliższe BTSy
    - ma posiadać na tyle wysoki gain, aby odebrać sygnał z BTSa

źle rozumuję?

pozdrawiam,
    misiek
  • #11 21391553
    misiacco
    Poziom 2  
    Uprzejmie proszę o pomoc 🙏
  • #12 21391568
    matek451
    Poziom 43  
    Stacja Play pokazała pazur ale wiadomo 5G N78 ma potencjał, martwi trochę zasieg u ciebie, zobacz jeszcze Play ale gdzies wyzej , najlepiej w miejscu montazu potencjalnego zew. CPE 5G.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21391863
    frebyte
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    >>21384262 Cześć! Jeśli masz do BTS-ów około 5 km, z pewnością przyda się antena zewnętrzna i router z agregacją pasm (lub 5G, jeśli operator ma w planach uruchomienie 5G w Twojej okolicy).
    1. Antena zewnętrzna

Panelowa lub kierunkowa MIMO 2×2 w paśmie LTE (np. 800–2600 MHz) – np. popularne anteny Cybertech, Telkob, Sorensen.
    Jeśli chcesz przygotować się na 5G (od 2100 MHz wzwyż lub n78 3,4–3,8 GHz), poszukaj anten dedykowanych do 5G, ale wszystko zależy od tego, czy w Twojej lokalizacji będzie 5G.
    Upewnij się, że masz odpowiednią długość kabla (lepiej krótszy i jakościowy, niż długi, który „zje” sygnał).

2. Router/AP

W budżecie do 2000 zł śmiało kupisz:
    Huawei B818 (dobry do LTE, 4G z agregacją wielu pasm),
    ewentualnie Huawei 5G CPE Pro (np. H112), jeśli zakładasz 5G w niedalekiej przyszłości.
    ZTE, np. MC801A (5G) też jest często polecany, ale sprawdź, czy obsłuży pasma operatorów w Twojej okolicy.
    Jeśli zależy Ci na mocniejszym Wi-Fi w domu, możesz postawić sam router LTE (jak wyżej) i ewentualnie podpiąć do niego zewnętrzny router Wi-Fi/mesh (ale to dodatkowe koszty).

3. Operator

Koniecznie zrób testy kart różnych operatorów (jeśli to możliwe) – w terenie 5 km od BTS-a liczy się nie tylko siła sygnału, ale i obciążenie stacji.
    T-Mobile może być najlepsze za 2 miesiące (gdy odciążą lub rozbudują BTS), ale dziś np. Orange czy Play mogą działać lepiej – to bardzo indywidualne.

Podsumowanie:

Kup kierunkową antenę MIMO 2×2 na pasma LTE (albo 5G, jeśli to wchodzi w grę), zamontuj ją wysoko, skieruj na najmniej obciążony BTS.
    Do tego router stacjonarny z agregacją pasm (B818) lub 5G (H112 / MC801A), w zależności od dostępności 5G.
    Przetestuj karty operatorów – wybierz tego, kto da najlepszą prędkość i stabilność.

Powodzenia!
  • #14 21392015
    matek451
    Poziom 43  
    Ad3. Autor zrobił juz testy, doskonale zna infrastrukturę Play, Networks bo dostał ode mnie pełną informację. Zrobił testy Play/Orange i wie że Play z N78 nie ma konkurencji.
    Pod domem ma tylko słaby sygnał na LTE800 u obydwu, kluczowa jest poprawa sygnału na N78 dla PLAY u niego stąd prosba o test gdzieś wyzej bo jest o co walczyć.
    Ad2. W jego wypadku zakup zabytkowego B818 to strata kasy, tak samo jak H112 czy innego routera wew. nawet ze złączami anten zew.
    Ad1. Nie kupuje się anten do routerów 5G wewnetrznych, wiele z nich nie posiada złacz anten zew. a jak ma to częśc z nich tylko do C-Band. Dodatkowo to NSA, routery 5G mają z reguły kilka anten wew. w tym 4 sztuki kierunkowych do C-band oraz anteny dookólne do nizszych pasm w tym LTE do kotwicy w NSA.
    Anteny szerokopasmowe mają z reguły niski zysk na pasmach wysokich i szerokie katy promieniowania. Koszt routera wew. plus anteny zew. do niego jest wyzszy niz zakup zew. CPE 5G/LTE a skutecznośc działania wątpliwa lub żadna, szczególnie w NSA gdzie operator moze stosować połaczenie na 5G N78 z inną stacją bazową niż kotwica na LTE.
    Najgorsze co mozna zrobić to kupić któryś z wymienionych routerów i do tego na slepo jakieś anteny zewnętrzne. Gwarantowana mega porażka za kupę kasy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21392788
    misiacco
    Poziom 2  
    Wynik speedtestu stojąc na drabinie, ok. 5 m nad ziemią, w miejscu gdzie ma być antena:

Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości internetu pokazujący niskie prędkości pobierania i wysyłania, wysokie wartości ping i dużą stratę pakietów.

No więc tragedia, ale wystarczyło, że odszedłem od domu ok. 20 m (stojąc na ziemi) i wynik był taki:

Wynik testu prędkości internetu pokazujący pobieranie 18.0 Mbps i wysyłanie 2.64 Mbps.

Moje wnioski:
    zignorować 5G i wziąć antenę pionową zewnętrzną z wysokim zyskiem LTE (pasma 800 - 2600), wniosek nasunął się po przeczytaniu Twojego postu @matek451 stąd: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4057890.html#21106675

I do tego router z Wi-Fi, który wspiera agregację pasm w tych częstotliwościach.

ma to sens?

pozdrawiam,
    misiek
  • #16 21392819
    matek451
    Poziom 43  
    Ja anten szerokopasmowych do PLAY nie polecam, brak screena z NetMonster podczas testu a to podstawa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 21392836
    misiacco
    Poziom 2  
    Z drabiny (słaba prędkość):

Zrzut ekranu z aplikacji do analizy sygnału sieci komórkowej.
    Zrzut ekranu z aplikacji ukazującej szczegóły sieci mobilnej LTE 1800 dla Play z różnymi parametrami sygnału i lokalizacjami.
    Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący informacje o nadajnikach sieci komórkowej Play 4G LTE 1800.
    Zrzut ekranu z aplikacji mierzącej parametry sieci komórkowej.
    Zrzut ekranu z aplikacji monitorującej parametry sieci 4G LTE na telefonie.
    Zrzut ekranu z aplikacji Network Cell Info przedstawiający dane o sieci 4G i 5G.

Z ziemi, kawałek od domu (lepsza prędkość):

Zrzut ekranu aplikacji diagnostycznej sieci komórkowej pokazujący szczegóły połączenia 4G i 5G.
    Zrzut ekranu aplikacji pokazującej parametry sygnału sieci komórkowej Play 4G LTE 800.
    Zrzut ekranu aplikacji z informacjami o sieci komórkowej, pokazujący szczegóły połączenia 4G LTE 800 i dostępnych nadajników.
    Ekraan aplikacji pokazujący parametry sygnału sieci LTE w miejscowości Łęczna.
    Zrzut ekranu aplikacji do analizy sygnału sieci komórkowej pokazujący szczegóły dotyczące LTE i 5G.
    Zrzut ekranu aplikacji pokazującej szczegóły połączenia sieciowego LTE i lokalizacje masztów.

Może zaryzykować i kupić cybertecha CT15 + router z agregacją pasm 1800 i 2100?
    ale wtedy nawet nie sprawdzę czy jest u mnie szansa na 5G z anteną zewnętrzną..
  • #18 21392945
    matek451
    Poziom 43  
    To wszystko jest Polna lub JP II z ŁĘCZNEJ i to jest największy problem, pojawia się też Łudwin -Kolonia , ogólnie Polna i JP II obsługują po pól miasta, sektory2 z którymi się łaczysz na obydwu świecą na Ciechanki , stad fatalny SINR.
    Coś jest nie tak, jaka jest twoja loklizacja bo 3 sektor na nich też nie jest na Łuszczów Kolonię, na dodatek Ludwin-Kolonia tez 2 sektor a on świeci na 185 czyli na Podzamcze.
    Problemem moze być ten lasek przed tobą na kierunek BTS-a Play w Łuszczowie Pierwszym.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21393184
    misiacco
    Poziom 2  
    Też pomyślałem o tym lasku, to może jednak skupić się na LTE?
    Czy próbować sił z 5G i kierować antenę na tego BTS-a w Łuszczowie Pierwszym?
    Ew. może zabezpieczyć się na jedno i drugie, tzn. kupić antenę szerokopasmową i spróbować kierować w różne strony, ale nie polecasz takich anten do Play'a - czemu?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania dla dostępu do internetu bezprzewodowego w nowym domu na wsi, gdzie brak jest światłowodu. Po analizie ofert operatorów (Orange, Plus, T-Mobile, Play) oraz testach sygnału, użytkownik rozważa zakup zewnętrznej anteny i routera/AP. Wskazano na potrzebę solidnej anteny CPE z wysokim zyskiem, najlepiej obsługującej pasma LTE i 5G, oraz routera z agregacją pasm. Użytkownik testował sygnał z różnych operatorów, zauważając, że Orange oferuje lepsze prędkości w porównaniu do Play. W dyskusji podano konkretne modele anten i routerów, a także omówiono kwestie związane z lokalizacją BTS-ów oraz ich obciążeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA