logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa zasilacza laboratoryjnego oraz generatora funkcyjnego

maciejwojcik06 24 Maj 2023 23:06 717 11
REKLAMA
  • #1 20593473
    maciejwojcik06
    Poziom 3  
    Witam, Przystąpiłem do projektowania nowego urządzenia, lecz schematów jest tak wiele że sam nie wiem który wybrać. I jakie części dobrać.
    Jestem w posiadaniu działającego transformatora unitry AS400/1 z danych z internetu dowiedziałem się że ma moc albo 300VA albo 400. Niestety jedno źródło podaje tak, a drugie inaczej. Ma on wiele odczepów, udało mi się uzyskać dwa fajne napięcia łącząc je. 60V oraz 40V z tego co dobrze pamiętam. Chciałbym wykonać na tym trafo jednocześnie generator funkcyjny (podstawowy, nie zaawansowany) oraz zasilacz laboratoryjny. Zasilacz 0-50V i 0-3.5A i generator z ustawianą częstotliwością do 20kHz TTL i CMOS. Takie podstawowe do zabawy z układami. Fajnie by też było gdyby miał również dowolną regulacje napięcia od 0 do 5/6V. Wiem że problemy mogą być z trafo bo jest on ,,prawdopodobnie,, auto transformatorem. Przez co odizolowanie galwaniczne tego może być kłopotliwe. Ale zastanawiałem się nad użyciem transoptorów, ewentualnie separujących. Mógłby ktoś wskazać kierunek? Jakich części użyć? Zasilacz najfajniej jakby nie miał za dużych szumów na wyjściu ale myślę że to też nie będzie wielki kłopot, będzie używany do amatorskich zastosowań.
  • REKLAMA
  • #2 20593604
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2004
    Witam,
    Na wstepie rozwaz kilka potencjalnych problemow:
    1) zasilacz:
    - impulsowy, masz mniejsze straty mocy, zwlaszcza jak chceszuzyskac duze prady przy malych napieciach wyjsciowych, ale zle zaprojektowany bedzie "siac" czy generowac "szpilki" co nie kazdy uklad elektroniczny "lubi".. Dodatkowym argumentem jest latwosc dostepnosci gotowych modulow.
    - tradycyjny linjowy, nadal nie zastapiony do pewnych zastosowan, niestety bedzie sie "grzac" i to powaznie przy takich pradach/napieciach. Kiedys wykonalem zasilacz oparty/wzorowany na SN1533 (jest na elektrodzie) i dziala bardzo dobrze do dzis.
    - znalazlem nieco sprzeczne informacje o tym transformatorze, jezeli to jest naprawde autotransformator to przemysl jego uzycie bo nie bedziesz mial galwanicznej izolacji od sieci a to jest nie dopuszczalne przy planowanych zastosowaniach. Rozwaz przewiniecie?
    2) nie do konca rozumiem czego oczekujesz od generatora funkcyjnego bo ma byc funkcyjny a zaraz wspominasz o TTL/CMOS,nie wiem czy to blad w pisowni czy tak ma byc.
    - jezeli do 20kHz TTL/CMOS to nie jest to skomplikowane, nawet uklad 555 (tu mozesz dodac zmiane wypelnienia) sobie poradzi
    - jezeli funkcyjny z dodatkowymi wyjsciami o poziomach TTL/CMOS to rozwaz ICL8038 i pochodne, stary uklad ale nadal dajacy sie uzywac. Prosty w aplikacji. TTL/CMOS to poprostu na wyjsciu dodaj bramki schmitta odpowiednio TTL i CMOS.
    - na wyjsciu mozesz dodac wzmacniacz operacyjny z tlumikiem abys mogl redulowac poziom napiec wyjsciowych (oczywiscie po za TTL/CMOS) oraz nakladac skladowa stala.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 20593642
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6018
    Czyli nie masz transformatora, znalazłem takie dane ja poniżej, widzisz gdzieś prąd >2A? bo ja nie. Autotransformatora oczywiście nie możesz użyć do niczego przy czym będziesz grzebał. Braku izolacji galwanicznej nie da się łatwo "naprawić".

Cytat:
    Zasilacz najfajniej jakby nie miał za dużych szumów na wyjściu ale myślę że to też nie będzie wielki kłopot, będzie używany do amatorskich zastosowań
    To może lepiej od razu dwa - małej mocy liniowy i większy impulsowy. Mam kilka dużych zasilaczy i na co dzień ich nie używam, bo mniejsze są ok do małych urządzeń.
  • REKLAMA
  • #4 20593759
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3448
    maciejwojcik06 napisał:
    Zasilacz 0-50V i 0-3.5A
    Masz narzędzia żeby to zrobić ?
    Pomoc "chmurki " nie wystarczy.
    Posiadając fabryczny zasilacz 30V DC możesz robić własną konstrukcję.
  • REKLAMA
  • #5 20594372
    maciejwojcik06
    Poziom 3  
    Narzędzia mam, o to się nie bój. Wykonam parę testów trafo i zobaczę ile będę w praktyce osiągnąć Amper. Ewentualnie podpiąć się pod dwa odczepy, dokupić dwa transformatory i uzyskać więcej Amper kosztem napięcia? Skoro według tych danych mam na którymś odczepie 260V i 1,5A to kolejne trafo mogło by mi zapewnić odpowiedni prąd i jednocześnie separację?
    Tak nawiasem, widziałem tą notę katalogową, odczepów w rzeczywistości jest 7 a nie 3 nie licząc pierwotnego

Dodano po 1 [minuty]:

Choć mogę się mylić, bo nie jestem pewien czy tam są oznaczone uzwojenia czy odczepy
  • #6 20594499
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    maciejwojcik06 napisał:
    Wykonam parę testów trafo i zobaczę ile będę w praktyce osiągnąć Amper
    Kolejny ekspert który nie słyszał o tym że transformatory nie mają wbudowanego ogranicznika prądu, z uzwojenia o dopuszczalnej obciążalności 2A możesz pociągnąć i 6A, jak poczujesz smród i natychmiast wyłączysz, to i tak izolacja już uległa przynajmniej częściowej degradacji, jak nie wyłączysz to spali się do końca.

maciejwojcik06 napisał:
    Skoro według tych danych mam na którymś odczepie 260V i 1,5A to kolejne trafo mogło by mi zapewnić odpowiedni prąd i jednocześnie separację?
    Po co ci ten autotransformator skoro i tak musisz użyć normalnego transformatora?
    Rozumiem kiedy ktoś pyta, bo nie wie ale kiedy pyta, dostaje odpowiedź i później upiera się że zrobi po swojemu - tego nie rozumiem
  • #7 20594594
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3448
    maciejwojcik06 napisał:
    Narzędzia mam, o to się nie bój. Wykonam parę testów trafo
    To nie pomoże przy uruchamianiu zmontowanej elektroniki na płytce PCB.
    jarek_lnx napisał:
    .........Czyli nie masz transformatora
    Masz racje.
  • #8 20594815
    maciejwojcik06
    Poziom 3  
    Macie rację, wybaczcie. Wczoraj już zaspany to pisałem. Prędzej faktycznie Spale to trafo niż pobiore tyle prądu ile będę chciał. Więc raczej zaopatrze się w nowe trafo. W takim razie jakieś schematy i pomoc przy samym generatorze i zasilaczu? Zostaję przy tych samych danych co wcześniej pisałem
  • #9 20594852
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ze względu na te 50V odpadają wszystkie popularne konstrukcje amatorskie. A te które znajdziesz wymagają dostosowania. A więc będziesz musiał działać na polu wymagającym samodzielności.

Najpopularniejsze rozwiązanie takich zasilaczy, to wzmacniacze operacyjne zasilane pomocniczym "pływającym" napięciem, z masą na plusie wyjścia
    Przykład, o innych parametrach ale łatwo rozszerzalny"
    Choć pewnie bardziej atrakcyjna będzie wersja z bardziej rozbudowanym przełączaniem uzwojeń:
    Łatwo przerabialny na wyższe napięcia jest amatorski projekt SN1533 ale równoległe łączenie MOSFETów stwarza problemy.
    Ewentualnie konstrukcje tranzystorowe które również omijają problem "nie ma scalaków na 50V"
    (tu ujemne zasilanie LM337 jest podejrzane że przekroczy 37V ale to można poprawić)

Są jeszcze gotowe moduły zasilaczy impulsowych
    https://www.gotronik.pl/dps5005-przetwornica-napiecia-0-50v-5a-250w-p-4323.html
    Tyle że z zasilacz wytrzymujący do 55V na wejściu musiał byś zasilić zasilaczem impulsowym, żeby wykorzystać pełny zakres, zasilony z transformatora sieciowego z prostownikiem pozwoli uzyskać 0-30V
  • #10 20595223
    maciejwojcik06
    Poziom 3  
    Hmm w takim razie jakieś prostsze rozwiązanie do 30 V by się znalazło? Bez gotowców. A generator funkcyjny?

Dodano po 4 [godziny] 32 [minuty]:

Okej, chyba wykonam jako zasilacz ostatni schemat który wysłałeś z wykorzystaniem lm337. Co by wypadało tam poprawić w takim razie?
    Zostaję jedynie generator funkcyjny. Przy okazji przypomniałem sobie że niektóre cmosy mogą pracować nawet przy 12V więc zastanawiam się czy nie dodać tam widełek 4-12V dla CMOS i 0-5 dla ttla

Dodano po 4 [minuty]:

Wydaje mi się że tamten zasilacz jako zasilacz dla amatorskiego wykorzystania będzie wystarczający. Zapewnie mu dobre chłodzenie i zasilanie.
  • #11 20613118
    maciejwojcik06
    Poziom 3  
    Rzuci ktoś dobrym schematem do generatora?
  • #12 20613404
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 750
    http://vwlowen.co.uk/arduino/xr2206/XR2206-function-generator.htm
    Zrobiłem go i jestem zadowolony
    Tu masz filmik z nim (przy okazji reklama mojego kanału :) )
    https://youtu.be/_3YM7NxajtQ

Tu miernik częstotliwości.
    https://simple-circuit.com/arduino-frequency-counter-project/
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik projektuje zasilacz laboratoryjny oraz generator funkcyjny, korzystając z transformatora Unitry AS400/1. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wyboru odpowiedniego schematu oraz komponentów, w tym różnice między zasilaczami impulsowymi a liniowymi. Zwrócono uwagę na problem braku galwanicznej izolacji w przypadku autotransformatora oraz na konieczność użycia transformatora z odpowiednią mocą. Użytkownik rozważał różne rozwiązania, w tym zastosowanie wzmacniaczy operacyjnych oraz konstrukcji tranzystorowych. W końcu zdecydował się na wykorzystanie schematu z LM337 do zasilacza oraz poszukiwał prostszego rozwiązania dla generatora funkcyjnego, który mógłby pracować w zakresie 4-12V dla CMOS i 0-5V dla TTL.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA