logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa Zanurzeniowa ZSPW400-A, czy da się przerobić na samosazysającą?

jooe93 29 Maj 2023 19:42 693 7
REKLAMA
  • #1 20599095
    jooe93
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Mam taką pompę
    Pompa Zanurzeniowa ZSPW400-A, czy da się przerobić na samosazysającą? Pompa Zanurzeniowa ZSPW400-A, czy da się przerobić na samosazysającą?

Jestem w trakcie budowania na działce studni tego typu, (ok 4-5m u mnie)

Rura ma średnicę 110mm, a średnica pompy to jakieś 200-220mm, więc na pewno mi się tam nie zmieści. Czy w jakikolwiek sposob da się to przerobić? Na by stała na powierzchni a wężem zasysała wodę z rury? Od spodu brak jakiegokolwiek gwintu ;/ nie wiem, może by zgrzać jakiś nypel 1 cal od spodu i potem podpiąc węza? Ten otwór od spodu ma ok 36mm

Wodę pobiera od spodu i wyrzuca bokiem.

Od spodu nie ma gwintu, by się jakoś podpiąć ;/

Ktoś ma jakieś pomysły? A jeśli nie to ktoś doradzi jakąś małą pompę do tego typu zastosowania? Nie zalezy mi na dużym przepływie, byleby coś leciało.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20599111
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4691
    Nie , tej pompy nie da się przerobić, ona jest samozasysająca, ale musi stać w wodzie. A dodatkowo, wątpię żeby podniosła wodę tak wysoko, bo przecież chciałbyś aby ta woda wydostała się nad powierzchnię ziemi. Jest tam oznaczenie ile m do góry pompa da radę podnieść wodę, ale nie da się czytelnie powiększyć.

Dodano po 16 [minuty]:

Dodam jeszcze, że zabierając się za wykonanie studni, jaka by ona nie była, na początku trzeba było dowiedzieć się, jakie wymiary mają pompy, bo wystarczyło stracić kilka stówek więcej na rurę o średnicy 160, lub 200 mm. i wtedy nie byłoby problemu ze znalezieniem odpowiedniej pompy.
  • #4 20599127
    jooe93
    Poziom 9  
    stanislaw1954 napisał:
    Jest tam oznaczenie ile m do góry pompa da radę podnieść wodę, ale nie da się czytelnie powiększyć.

8m. Dobra to kupie po prostu węższą pompę slużącą do tego typu celów.

Dodano po 1 [minuty]:

stanislaw1954 napisał:
    Nie , tej pompy nie da się przerobić, ona jest samozasysająca, ale musi stać w wodzie. A dodatkowo, wątpię żeby podniosła wodę tak wysoko, bo przecież chciałbyś aby ta woda wydostała się nad powierzchnię ziemi. Jest tam oznaczenie ile m do góry pompa da radę podnieść wodę, ale nie da się czytelnie powiększyć.

Dodano po 16 [minuty]:

Dodam jeszcze, że zabierając się za wykonanie studni, jaka by ona nie była, na początku trzeba było dowiedzieć się, jakie wymiary mają pompy, bo wystarczyło stracić kilka stówek więcej na rurę o średnicy 160, lub 200 mm. i wtedy nie byłoby problemu ze znalezieniem odpowiedniej pompy.

Jeszcze nie wszystko stracone, rure znalazlem na strychu a pompe dal mi wujek bo i tak jej nie używa. ODwiert zrobiony dopiero na 2 metry (już jest woda) cała akacja generalnie spontanicznie wyszla
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20599137
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    W takim razie życzę powodzenia i jednak załóż grubszą rurę(o większej średnicy).
  • #6 20599164
    jooe93
    Poziom 9  
    stanislaw1954 napisał:
    W takim razie życzę powodzenia i jednak załóż grubszą rurę(o większej średnicy).

Dzięki :D tylko w sumie jest mały problem bo swider do gleby mam 14mm szerokosci ;(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20599169
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    No cóż, można kupić większy, lub nawet samemu zrobić, albo wypożyczyć spalinowy.
  • #8 20599188
    jooe93
    Poziom 9  
    stanislaw1954 napisał:
    No cóż, można kupić większy, lub nawet samemu zrobić, albo wypożyczyć spalinowy.

Chcialem tą studnie zrobić "z niczego" akurat mialem gdzies taki stary swider, ale mam pelno zelasta do wykorzystania i coś tam dałoby radę pospawać. Tylko jak taką odwiertnice zrobic?

PS. generalnie o to w tym wszystkim chodzi, zrobic studnie z dostepnych juz dla mnie materialow, moglbym zaplacic oczywiscie kilka tys i za kilka dni miec gotowe, albo zamowic caly zestaw do odwiertow, ale chce zrobic sam od poczatku do konca

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta, czy pompę zanurzeniową ZSPW400-A można przerobić na samosączącą, aby mogła pracować na powierzchni i zasysać wodę z rury o średnicy 110 mm. Odpowiedzi wskazują, że przeróbka nie jest możliwa, ponieważ pompa musi być zanurzona w wodzie, a jej konstrukcja nie pozwala na zasysanie wody z zewnątrz. Użytkownik decyduje się na zakup węższej pompy, a także rozważa wykonanie studni z dostępnych materiałów, mimo problemów z narzędziem do odwiertów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA