logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Da się z pompy odpływowej od pralki zrobić pompę do wody?

diodaled123 05 Paź 2010 13:19 54623 46
REKLAMA
  • #1 8585821
    diodaled123
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Witam.Mam nową pompę od pralki,lecz jest ona nie potrzebna,więc chciałbym ją użyć do wypompowywania niewielkich ilości niezbyt brudnej wody.Wie ktoś jak taką podłączyć i czy jest ona w stanie zassać wodę?Pompa jest na 100% sprawna,jej zasilanie to 230/250V.Nie ma przy niej kabla są tylko dwa styki.Może to do nich podłączyć przewód i włożyć do prądu?Nie wywalę sobie bezpieczników?Proszę o prawdziwe i mądre odpowiedzi.Pompa jest mi potrzebna więc chcę sam taką wykonać jak najmniejszym kosztem.Za mądrą i pomocną odpowiedz nie żałuję Pomógł.Zdjęcia dodam później teraz jestem w szkole.Przepraszam że zamieszczam post tutaj ale naprawdę nie wiem gdzie go zamieścić.Proszę więc o przeniesienie do właściwego działu,ale nie do kosza!Czekam na odp.
    Pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #2 8586030
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 782
    Ta pompa nie ssa tylko tłoczy musi być "zalana", może ssać z niższego poziomu ale sama z siebie tego nie zrobi, musisz zrobić zawór na wlocie i ręcznie zalać pompę z butelki od strony wylotu, resztę wymyśl sam.
    Te dwa styki to właśnie do podłączenia 230V , pierwsze podłączenie radzę zrobić szeregowo z żarówką 100W, jak będzie chodzić to z żarówki rezygnujemy (tam nie ma co nie chodzić.. no ale)

Koszty - zawór i wtyczka z przewodem + wsuwki = zero zł ?

Masz w sigu samochody ciężarowe a pytasz o pompę wirową, może jednak jaja sobie robisz ? :D
  • #3 8586083
    diodaled123
    Poziom 16  
    Nie chcę zamawiać szambowozów do wypompowania 20/30l wody! Jaj sobie nie robię naprawdę chcę to uruchomić.Pompa jest nowa i nie chcę aby się zmarniła.Z zalaniem pompy problemu nie ma ale jest problem czy jak pociągnie tą wodę to czy potem zassa wodę z dziury o głębokości 0,5m?Proszę o odp.Daję Pomógł
  • #4 8586107
    bestboy21
    Poziom 40  
    Jak pcha do góry o jakiś metr (w pralce) to i zassa z 0,5m , jej to bez różnicy czy pcha czy ciągnie, wydajność odpowiednio spada , to pompa do pchania a nie pompowania niestety i nie possasz sobie z kilku metrów ale tutaj spokojnie.
    Zobacz do instrukcji pralki jaka może być maksymalna wysokość odpływu i dodaj sobie z 30% , tyle na pewno da radę.

Cytat:
    Daję Pomógł
    A to jakiś targ czy handel wymienny.
  • #5 8586128
    cirrostrato
    Poziom 39  
    Ocena: 960
    Ta pompa służy do wypompowania kilku litrów stosunkowo czystej wody z pralki, dłuższe( kilkanaście minut) kręcenie tą pompką w szambie na pewno ją zabije, na początek błyskawicznie siądzie zimering na wale pompki. Kiedyś zrobiłem z pompki od pralki pompkę do mini fontanny, silniki po kilkudziesięciu minutach paliły się, nie nadają się do dłuższej pracy. Ale skoro masz i chce ci się bawić to rób, efekt będzie marny nawet jak w szambie nie pływają zbyt duże ,,kawałki''.
  • REKLAMA
  • #6 8586138
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    bestboy21 napisał:
    Jak pcha do góry o jakiś metr (w pralce) to i zassa z 0,5m ...

Próbowałem kiedyś zastosować taką pompkę , jej zdolność zasysania jest zerowa :cry: Jeśli jest zalana wodą to pociągnie z kilkunastu centrymetrów , pół metra to już dla niej za dużo .
  • #7 8586150
    bestboy21
    Poziom 40  
    cirrostrato napisał:
    Ta pompa służy do wypompowania kilku litrów stosunkowo czystej wody z pralki, dłuższe( kilkanaście minut) kręcenie tą pompką w szambie na pewno ją zabije, na początek błyskawicznie siądzie zimering na wale pompki. Kiedyś zrobiłem z pompki od pralki pompkę do mini fontanny, silniki po kilkudziesięciu minutach paliły się, nie nadają się do dłuższej pracy. Ale skoro masz i chce ci się bawić to rób, efekt będzie marny nawet jak w szambie nie pływają zbyt duże ,,kawałki''.

Widziałeś kiedyś szambo 30L ? ;)
    Chyba miałeś pechowe pompy, ludzie to stosują do instalacji solarnych i innych i nic się nie pali. Może przechodzone i już dawno miały przebicia a to je tylko dobiło ? Zresztą konstrukcję są różne, niech sprawdzi w domu w wannie i tyle.
  • #8 8586157
    diodaled123
    Poziom 16  
    Ja nie chcę wyciagać szamba u mnie szambo wywozi beczkowóz.Chcę wyciagać wodę z deszczu z niewielkich głębokości.. Do tego w pralce mieści się średnio 20/30l wody więc pompka chodzi około 15min żeby wypompować.Jest to pompka z filtrem podobna do tej http://allegro.pl/pompa-do-pralki-bosch-max-siemens-i1249026936.html tylko ładniejsza i w podobnym stanie.Więc wciągnie ta pompka wodę?

Dodano po 4 [minuty]:

W ogóle ta pompa nie spali mi instalacji elektrycznej zaraz po włączeniu?Ona może chwilkę pochodzić bez wody i nic się jej nie stanie?
  • #9 8586173
    bestboy21
    Poziom 40  
    Hucul napisał:
    bestboy21 napisał:
    Jak pcha do góry o jakiś metr (w pralce) to i zassa z 0,5m ...

Próbowałem kiedyś zastosować taką pompkę , jej zdolność zasysania jest zerowa :cry: Jeśli jest zalana wodą to pociągnie z kilkunastu centrymetrów , pół metra to już dla niej za dużo .
    Pic jest taki żeby zrobić jak największe podciśnienie na wlocie - zwęrzyć go , albo dać cienkie węże , wydajność spadnie ale da radę.

Cytat:

W ogóle ta pompa nie spali mi instalacji elektrycznej zaraz po włączeniu?Ona może chwilkę pochodzić bez wody i nic się jej nie stanie?

No jak nie potrafisz podłączyć 2 przewodów to może się nie zabieraj....
    Może chwilę bez wody.
    Sprawdź w warunkach domowych ile ma mocy, to czy się uda zależy od tego jakie masz węże i ile lekcji fizyki przespałeś.
  • #10 8586193
    diodaled123
    Poziom 16  
    Dobra sprawdziłem jaką wydajność ma taka pompa
    Włączyłem pralkę i ustawiłem na 5 (spuszcza wodę na 6) wziąłem taboret i węża pod sam sufit..Efekt mokry sufit i głowa więc ta pompa chyba jakoś tam ciągnie...

Dodano po 51 [sekundy]:

Zaraz dodam zdjęcia tej pompy

Dodano po 8 [minuty]:

Oto zdjęcia:
    Da się z pompy odpływowej od pralki zrobić pompę do wody? Da się z pompy odpływowej od pralki zrobić pompę do wody? Da się z pompy odpływowej od pralki zrobić pompę do wody?

Sorki za jakość ale robione telefonem.Więc ta pompka pociągnie to czy nie?

Dodano po 3 [minuty]:

Jeszcze jedno się zapytam...Jak ta pompka po sprawdzeniu miernikiem wskazówkowym przejścia między stykami ma 100% przejścia to jest uszkodzona?Wskazówka idzie na max.Proszę o odp
  • REKLAMA
  • #11 8586239
    bestboy21
    Poziom 40  
    Z takim wlotem to na pewno nie ;)
    Dużo mniejszy musi być ten wlot, gdzieś taki jak odpływ, albo jeszcze mniejszy.
    Identyczną budowę mają pompki akwariowe, i gwarantuję że pompka 3W przy odpowiednich średnicach zasysa z 1m. (po zalaniu).
    Podstawowa zasada - wąż wylotowy nie może być krótszy od wlotowego , ale tutaj raczej tak nie będzie. Przejście ma bo musi, pytanie jaką ma rezystancję, pewnie ok 20-30ohm, dla byle jakiego miernika to prawie zwarcie.
  • #12 8586246
    diodaled123
    Poziom 16  
    To nie jest wlot,tu jest zakrętka z filtrem,ja ją tylko odkręciłem aby zrobić zdjęcie środka.Wloty to te dwa po bokach.Jest jeszcze 3 wlot ale ma średnicę 0,5cm wiec nie wiem do czego on służy

Dodano po 1 [minuty]:

A miernik to chiński wskazówkowy miernik ustawiony na tester zwarć i wskazówka bije.Ale jak mówisz że tak miernik sygnalizuje to idę szukać wsuwek.Jak mnie zabije i wywali prąd to napiszę
  • #13 8586256
    bestboy21
    Poziom 40  
    diodaled123 napisał:
    To nie jest wlot,tu jest zakrętka z filtrem,ja ją tylko odkręciłem aby zrobić zdjęcie środka.Wloty to te dwa po bokach.Jest jeszcze 3 wlot ale ma średnicę 0,5cm wiec nie wiem do czego on służy
    Fakt, żle popatrzałem, wlot i tak troszkę możesz zmniejszyć, to malutkie to może być od presostatu i z pompowaniem nic wspólnego nie ma , zatkaj i tyle.
  • #14 8586257
    diodaled123
    Poziom 16  
    Dobra zatkam to.A jak pomniejszyć ten wlot i po co?

Dodano po 30 [sekundy]:

A w ogóle to który to wlot a który wylot? :D

Dodano po 2 [minuty]:

Dobra idę po wsuwki ale mam obawę że te wsuwki się stykną ze sobą więc muszę je oizolować i jak przełamę strach i obawę o wywalenie prądu w całej okolicy to sprawdzę

Dodano po 3 [minuty]:

Wlot to jest ten cieńszy koniec?
  • #15 8586281
    bestboy21
    Poziom 40  
    Zwiększy się podciśnienie, a jak to zrobić to już się mnie nie pytaj , słodowego poczytaj , stara pralka, trochę rurek, opasek i zrobisz :P
    Szukaj strzałek na rurkach albo strzałki pokazującej kierunek obrotów wirnika po podłączeniu i tak zobaczysz w którą stronę chodzi więc samo się wyjaśni.
  • #16 8586287
    diodaled123
    Poziom 16  
    Tu nie ma silnika,jest cewka i wirnik który cewka obraca.Nie ma strzałek.Później to podłączę a starej pralki nie mam,pompę dała mi starsza pani bo wymieniła w pralce pompy,hydrostaty a i tak po miesiącu padła elektronika w pralce,wziąłem tylko pompy,przedni panel i jeden cienki wężyk
  • #17 8586353
    bestboy21
    Poziom 40  
    diodaled123 napisał:
    Tu nie ma silnika,jest cewka i wirnik który cewka obraca.Nie ma strzałek.Później to podłączę a starej pralki nie mam,pompę dała mi starsza pani bo wymieniła w pralce pompy,hydrostaty a i tak po miesiącu padła elektronika w pralce,wziąłem tylko pompy,przedni panel i jeden cienki wężyk

To jest nic innego jak silnik klatkowy. Tylko wirnik wygląda trochę niestandardowo jak na silnik. Mniejsza o to, kombinuj jak to poskładać .
  • REKLAMA
  • #18 8586485
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Nie jestem hydraulikiem, ale pamiętam z dzieciństwa ogrzewanie elektryczne zrobione przez wujka. Grzejniki z demontażu, własnoręcznie pospawany zbiorniczek z wkręconą grzałką 2kW do tego bimetal założony na rurze powrotowej, no i pompa właśnie od pralki.
  • #19 8586541
    diodaled123
    Poziom 16  
    LuckyDj napisał:
    Nie jestem hydraulikiem, ale pamiętam z dzieciństwa ogrzewanie elektryczne zrobione przez wujka. Grzejniki z demontażu, własnoręcznie pospawany zbiorniczek z wkręconą grzałką 2kW do tego bimetal założony na rurze powrotowej, no i pompa właśnie od pralki.

I jak się ta pompa spisywała?Ciągnęło to jakoś?Pompa musiała być zalana?

Wziąłem przedłużacz,naciąłem kabel i przeciąłem niebieski kabel i dowiązałem kable od lampki nocnej.Teraz gdy włączę to do prądu a do gniazdka włożę jakąś zworę żarówka się zapala,a jak wepnę np.radio żarówka nie świeci..Ale mam taki problem że żarówka ma 25W a pompa 34W więc czasem ta żarówka chodź pompa będzie działać nie będzie świecić??
  • #20 8586553
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Działało normalnie, było tylko słychać szum wody.
    Tak była zalana. Znajdowała się na najniższym poziomie całej instalacji.
  • #21 8586562
    diodaled123
    Poziom 16  
    A chociaż duże ona wytworzyła ciśnienie??I tak jak napisałem wystarczy taka żarówka?

Dodano po 3 [minuty]:

Czy może zaopatrzyć się w żarówkę 100W?

Dodano po 13 [minuty]:

???
  • #22 8586629
    bestboy21
    Poziom 40  
    Wystarczy te 24W , pompa nie osiągnie pełnej mocy ale żeby sprawdzić czy "nie wybuchnie" wystarczy i tak to docelowo ma pracować bez żarówki.
    Ciśnienie widziałeś na swoim suficie.
  • #23 8586635
    diodaled123
    Poziom 16  
    Dobra dzięki,narazie szukam wsuwek dam znac czy dziala
  • #24 8587516
    Duduś74
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    Ocena: 225
    bestboy21 napisał:

Podstawowa zasada - wąż wylotowy nie może być krótszy od wlotowego

A niby dlaczego?

bestboy21 napisał:

To jest nic innego jak silnik klatkowy. Tylko wirnik wygląda trochę niestandardowo jak na silnik.

Tak niestandardowo wyglądają wirniki w silnikach synchronicznych.
  • #25 8587654
    bestboy21
    Poziom 40  
    Duduś74 napisał:
    bestboy21 napisał:

Podstawowa zasada - wąż wylotowy nie może być krótszy od wlotowego

A niby dlaczego?

bestboy21 napisał:

To jest nic innego jak silnik klatkowy. Tylko wirnik wygląda trochę niestandardowo jak na silnik.

Tak niestandardowo wyglądają wirniki w silnikach synchronicznych.

Jeśli mówimy o ssaniu słupa wody do góry i z powrotem w "dól" to sam pomyśl dlaczego. (chociaż z tym powrotem to nie tak do końca , zależy co-gdzie-jak)
    Mi nie mów co jak wygląda.... ale pompa w takim wykonaniu może wprowadzić niejednego w błąd, sam widziałeś jak napisał - nie ma silnika ;) Wirnik w pompie dodatkowo wygląda jeszcze ciut (albo i nie ciut) inaczej jak w normalnym silniku - prawda ? ... daj takiemu pierwszemu człowiekowi który niby wie jak wygląda wirnik, przez chwilę może zbaranieć jak pompek nie miał w ręku .
  • #26 8587931
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 785
    Ta pompa odśrodkowa musi być zalana podczas pracy, dlatego jej wykorzystanie będzie uciążlwe. Sama pompa nie wybuchnie i nie zrobi spustoszenia, przy sprawnej instalacji co najwyżej w razie jakiejś awarii zadziała zabezpieczenie. Jest ew. szansa na pożar uzwojenia przy jego zwarciu lub zalaniu. Jest natomiast poważniejszy problem, jak w prowizorce zacznie coś przeciekać i lać do okoła wodą, masz duże szanse na śmierć w wyniku porażenia prądem, jeżeli nie zadziała RCD. Dlatego lepiej kupić pompę mocowaną na wiertarkę, kosztuje 15zł, też jest odśrodkowa, ale zasysa gdyż ma elastyczne łopatki. Dodatkowo taka pompka ma gotowe złacza na wąż ogrodowy. Ew jeżeli dziura jest duża i często zalewana można kupić pompę zanurzeniową.
  • #27 8588005
    diodaled123
    Poziom 16  
    Pompa będzie jak się uda zrobić w szczelniutkiej obudowie uszczelnianej sylikonem z gumowym wężem przypiętym opaską.A ta pompa sama nie pociągnie wody?A jak się ją zaleje to wtedy pociągnie?Sorki za głupie pytanie ale nie znam sie na tym,pompe włączyłem i kręci dość szybko wirnik więc jest sprawna
    Pozdrawiam i życzę dobrej nocy :)

Dodano po 1 [minuty]:

Do tego gdzie można kupić taką pompę na wiertarkę?

Dodano po 10 [minuty]:

o And widzę że jesteśmy z tego samego województwa,ale dobra mniejsza z tym...Wiem że tej pompy nie wolno zamoczyć i nie zrobię tego,ale czy ona może pracować 15min bez przerwy?
  • #29 8589683
    diodaled123
    Poziom 16  
    Nie właśnie nie chcę kupywać,chcę chociaż raz zrobić coś samemu więc pytam na forum :D
  • #30 8590520
    bestboy21
    Poziom 40  
    diodaled123 napisał:
    Nie właśnie nie chcę kupywać,chcę chociaż raz zrobić coś samemu więc pytam na forum :D
    Zamiast powtarzać te same pytania jak katarynka idź na szrot albo skład szrotu rtv/agd i zaopatrz się w części do zabawy, wyjdziesz z reklamówką węży , opasek i innych tajli a zapłacisz grosze bo to nie chodliwy towar na co komu stare sparciałe węże i opaski ;) , dokupisz tubkę sylikonu do uszczelnień i do dzieła.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta, czy można wykorzystać pompę odpływową z pralki do wypompowywania wody. Odpowiedzi wskazują, że pompa ta nie ma zdolności ssania, więc musi być zalana przed użyciem. Użytkownicy sugerują, aby podłączyć pompę do zasilania 230V przez żarówkę jako zabezpieczenie. Wskazują również na konieczność zastosowania zaworu na wlocie oraz odpowiednich węży, aby zwiększyć podciśnienie. Pompa może działać przez krótki czas, ale nie nadaje się do długotrwałej pracy, zwłaszcza w brudnej wodzie. Użytkownik planuje samodzielnie wykonać instalację, ale ma obawy dotyczące bezpieczeństwa elektrycznego i wydajności pompy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA