logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner Tosca 303 - buczenie w głośnikach po wymianie tranzystorów

bioforge 24 Lis 2005 07:24 1718 8
REKLAMA
  • #1 2020744
    bioforge
    Poziom 12  
    Witam!
    Posiadam amplituner tosca 303.Wymieniłem ostatnio końcowke oraz wszystkie tranzystory w końcówce.Amplituner gra z jednym małym problemem.Mianowicie po włączeniu zasilania słychac buczenie w głośnikach.Buczenie jest na stalym poziome niezależnie od tego czy krece gałkami czy nie.Co może byc tego powodem??Zauważyłem tez że trafo troche buczy, moze to jego wina i trzeba bedzie wymienic?.
    Drugie pytanko: Czy da sie podłączyć w jakiś sposób trzeci głośnik a konkretnie subwoofer do tej Tosci.Jesli tak to w jaki sposób.

Z góry dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2020920
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Zmierz, czy nie masz napięcia stałego (składowej stałej) na wyjściach głośnikowych (przy odłączonych głośnikach i głośności ustawionej na 0). Możesz podłączyć dodatkowy głośnik (subwofer) ale musisz zastosować dodatkowy wzmacniacz (chyba, że będzie to subwofer aktywny). Należy zsumować sygnały obu kanałów z przedwzmacniacza i wyprowadzić na zewnątrz.
  • #3 2021578
    bioforge
    Poziom 12  
    Napiecie na wyjsciu jest na poziomie 70-80mV
  • REKLAMA
  • #4 2021785
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Witam. Jest więc prawidłowe. Zmierz napięcia na dużym kondensatorze filtrującym napięcia zasilające końcówkę mocy, sprawdź diody w mostku prostowniczym oraz elektrolity.
  • REKLAMA
  • #5 2036421
    bioforge
    Poziom 12  
    Wymieniłem elektrolity i ustawiłem prawidłowy prąd spoczynkowy i problem zniknął.Jeszcze kwestia tego 3 głośnika.Mam zamiar zastosować głośnik GDN 20/40/14 jako subwoofer ale przczytałem że nie bardzo się do tego nadaje, ale i tak go podłacze zawsze jakiś bas z niego wydusze.Czy musze zastosować jakiś sumator na wyjściu z przedwzmacniacza?Chce ten głośnik zrobić razem ze wzmacniaczem( mam wzmacniacz jobla j-57 http://www.jabel.pl/j_zest/j_057s.htm dam mu połowe zasilania tak z 24V a nie 40 jak piszą i powinno działać).Czy musze zastosować jakiś filtr w tym głośniku? czy to niema sensu?
    Pozdrawiam i dzięki za pomoc
  • #6 2036576
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Witam. Oczywiście możesz zastosować sumator w przedwzmacniaczu (wystarczą 2 identyczne rezystory po ok. 10÷47kΩ).
  • REKLAMA
  • #7 2037088
    bioforge
    Poziom 12  
    Ok.Ale jak wyglada uklad takiego sumatora?
  • Pomocny post
    #8 2038793
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Witam. Jeśli chcesz, aby wyjście było za regulacją głośności podłącz 1 rezystor do kondensatora C401 a drugi kondensator do C402 (do "-"). Drugie wyprowadzenie rezystorów łączysz razem ze sobą i jest to wyjście zsumowanych kanałów L i P. Jeśli chcesz aby regulacja głośności w Tosce nie wpływała na to wyjście to podłącz rezystory odpowiednio pod ujemne wyprowadzenia kondensatorów C317 i C318.
  • #9 2039633
    bioforge
    Poziom 12  
    OK. Wielkie dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Amplituner Tosca 303 po wymianie tranzystorów końcówki mocy generował buczenie w głośnikach, niezależne od ustawień gałek. Pomiar wykazał obecność napięcia stałego na wyjściach głośnikowych na poziomie 70-80 mV, co jest prawidłowe. Problem rozwiązano poprzez wymianę elektrolitów filtrujących oraz prawidłowe ustawienie prądu spoczynkowego końcówki mocy. Buczenie transformatora może być naturalne, ale nie jest główną przyczyną zakłóceń. W celu podłączenia dodatkowego, trzeciego głośnika – subwoofera (np. GDN 20/40/14) – zaleca się zastosowanie sumatora sygnałów obu kanałów z przedwzmacniacza, realizowanego za pomocą dwóch rezystorów o wartości 10÷47 kΩ. Sumator można podłączyć za regulacją głośności (do kondensatorów C401 i C402) lub przed nią (do kondensatorów C317 i C318), w zależności od potrzeby sterowania głośnością subwoofera. Subwoofer powinien być wzmacniany osobnym wzmacniaczem, np. Jabel J-57 zasilanym napięciem około 24 V zamiast 40 V. Filtr dolnoprzepustowy dla subwoofera nie jest konieczny, choć może poprawić jakość basu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA