logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiana NE4558N na NE5532 w przedwzmacniaczu WS-504 - czy to możliwe?

karollo19 24 Lis 2005 10:11 7111 16
REKLAMA
  • #1 2021074
    karollo19
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witajcie!!

Jest to przedwzmacniacz z wzmacniacza WS-504. Ma on symetryczne zasilanie +/-15V.
    Mam problem ze znalezieniem układu scalonego NE4558N. Według mnie można by było go zastąpić kostką NE5532. Jednak jest to pytanie do was.
    Czy można zamienić kostkę NE4558N na NE5532?
    Kolejna seria pytań: ;-)
    Jaki zakres regulacji ma korektor barwy? +/- Ile dB?
    Co się stanie jak zewrę wejścię i wyjście przedwzmacniacza na chwilę? (pytam z ciekawości ;-))

W załączniku moja propozycja schematu przedwzmacniacza (1 kanał).
    Wtórnik emiterowy na wzmacniaczach operacyjnych z NE5532.
    Jak można zrobić włącznik i wyłącznik korektora?
    Czy wtórnik jest dobrze zaprojektowany?
    Jakie on ma wzmocnienie? Zapomniałem wzorków na obliczanie wzmocnienia ;-)

PS: Można kopiować, dorysowywać, poprawiać. Robić wszystko co może pomóc

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
    Załączniki:
    • Zamiana NE4558N na NE5532 w przedwzmacniaczu WS-504 - czy to możliwe? Preamp_z_WS504_przeróbka.gif (57.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2021492
    Qurak
    Poziom 17  
    Ocena: 145
    Witam

Odpowiem na część Twoich pytań:

1. Kostki możesz zamienić mają ten sam układ wyprowadzeń i podobne napięcia pracy. NE5532 jest o tyle lepszy że jest niskoszumowy i często się go spotyka w sprzęcie audio.
    2. Wydaje mi się że nic się nie stanie jak zewrzesz wejście z wyjściem ale pewny nie jestem :-) - lepiej nie kombinuj
    3. Włącznik i wyłącznik - jeżeli chodzi o to to najprościej wyłączać zasilanie ale jeżeli masz na myśli obejście korektora (bypass) to musisz wykorzystać przełącznik dwustanowy. Wejście sygnału na śrokowe podłączenie włącznika, na jedno ze skrajnych wejście korektora a na drugie wyscie korektora. W tym wypadku będziesz wybierał czy puszczasz sygnał przez korektor czy go omijasz i puszczasz prosto na wzmacniacz.
    4. Ten wtórnik mi nie pasuje :-(
    Zajrzyj na tą stronkę:
    http://ket5.tuniv.szczecin.pl/to/wzmacniacze/u.html
    Tam masz wszystkie układy ze wzmacniaczami operacyjnymi i potrzebne wzory do wszelkich obliczeń

Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 2026037
    karollo19
    Poziom 15  
    Witam!!

A tak może być?

Wzmocnienie jest regulowane.

Co do zwierania wejścia i wyjścia to pytałem z ciekawości ;-)

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Zamiana NE4558N na NE5532 w przedwzmacniaczu WS-504 - czy to możliwe? Poprawka001_ws.gif (28.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2027425
    Qurak
    Poziom 17  
    Witam ponownie

Owszem będzie to działało i na pewno grało.
    Mam tylko jeszcze jedną sugestię:
    Skoro układ korektora posiada konfigurację wzmacniacza odwracającego fazę to może wejściowy układ z regulacją wzmocnienia też zrobisz w konfiguracji odwracającej fazę. Jeżeli fazę odwrócisz dwa razy w tym poprawionym przedwzmacniaczu to na jego wyjściu otrzymasz sygnał w fazie zgodnej z tym co podajesz na wejście.
    Wzmacniacz odwracający masz tu:

http://ket5.tuniv.szczecin.pl/to/wzmacniacze/wzmodwr.html

rezystor R3 możesz pominąć (wejście + wzmacniacza operacyjnego podłącz bezpośrednio do masy) a za R2 możesz wstawić potencjometr. I tak jak to narysowałeś wpuść sygnał przez kondensatory (lepiej by było gdybyś nie stosował elektrolitycznych tylko np MKT 2,2µF)
    Wydaje mi się że tak będzie najlepiej :)

Pozdrawiam
  • #5 2030628
    karollo19
    Poziom 15  
    Witam!!

Zapomniałem, że tamten drugi wzmacniacz operacyjny odwraca fazę. Już poprawiłem. Tylko nie wiem czy dobra wartość rezystorów. Wzmocnienie max z wzorów ok. 2. Nie wiem jakie jest drugiego, ale chyba wynosi 1?
    Kondy wejściowe to mogą być i MKT. W WS-504 na schemacie są elektrolity. Ale w każdym momencie można wymienić.;-)
    Teraz może być?
    Dodałem jeszcze włącznik/wyłącznik korektora. Będzie na przekaźnikach.
    Już zapisałem cała tą stronkę o WO ;-)
    Jestem w trakcie rysowania płytki. A może masz zdjęcie płytki z WS?

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Zamiana NE4558N na NE5532 w przedwzmacniaczu WS-504 - czy to możliwe? Poprawka002_ws.gif (13.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2033892
    Qurak
    Poziom 17  
    Witam

Niestety nie posiadam zdjęcia płytki ww wzmacniacza :(

Jednak jeszcze muszę "przyczepić" się do Twojej propozycji obejścia korektorów.
    Najpierw pytanie: Czy regulacja na Twoim schemacie to jest VOLUME we wzmacniaczu?
    Otóż chodzi o to, że teraz to Ty wcale nie pomijasz korektora tylko wpinasz się gdzieś w środek sprzężenia WO. Tak nie będzie działało :(
    Aby obejść korektor musisz wpiąć się bezpośrednio na wyjście WO ale wtedy twój regulator wzmocnienia spowoduje odwrócenie fazy i nie będzie to najlepsze rozwiązanie. W sumie to są 2 wyjścia:
    1. Jeżeli regulacja na Twoim schemacie to nie jest VOLUME na wzmacniaczu to sygnały na przełącznik musisz wziąć bezpośrednio z wejścia i beżpośrednio z wyjścia. Żeby przy załączeniu sygnał nie przechodził wcale przez wzmacniacze operacyjne tylko płynął prosto z wejścia na wyjście.
    2. Wydaje mi się jednak, że ta Twoja reulacja to VOLUME. W tym momencie to musisz zrobić tak: Sygnał wejściowy jest dobrze podłączony (bierzesz z wyjścia pierwszego wzmacniacza operacyjnego). jeden styk przełącznika podłączasz na wejście korektora a drugi kierujesz na wtórnik napięciowy - bufor (dokładasz jeszcze jeden układ 5532 i zwierasz wejście - z wyjściem odpowiedniego wzmacniacza operacyjnego). Wyjście tego dołożonego wzmacniacza operacyjnego łączysz z wyjście wzmacniacza operacyjnego korektora. Teraz faza sygnalu wejściowego jest wzmacniana i obracana przez pierwszy wzmacniacz operacyjny i ponownie odwracana w buforze o wzmocnieniu 1. W efekcie sygnał z wejścia idzie na wyjście bez zmiany fazy ale ze zmianą amplitudy (wzmocnienia).

Rozwiązanie 2 jest najlepsze ale musisz dodać jeszcze jeną kostkę 5532. Układ się trochę rozbuduje ale warto :)

Sorki ale nie mogę Ci tego narysować bo posty piszę z pracy - tylko tam mam dostęp do internetu :(

P.S. Wydaje mi się, że ten wzmacniacz miał oryginalnie obejście korektora ale mogę się mylić.

Powodzenia i Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2036647
    karollo19
    Poziom 15  
    Witam!!
    Już zrobiłem płytkę. Czekam na opinie. Powiadomienia o błędach mile widziane.

Ta regulacja to może być i Volume. Dla mnie chodziło o regulację wzmocnienia wzmacniacza operacyjnego. Volume jest na samym końcu. Z obejścia korektora juz zrezygnowałem. Nie miałem jak umieścić przekaźników, a sygnał mógłby złapać przydźwięku, przez dodatkową plątaninę kabli.
    WS miał włącznik i wyłącznik korektora. Były one wykonane na elektronicznych przełącznikach (układy scalone). Szło tak: Najpierw selektor wejść, potem chyba wtórnik (taki sam jak dorysowany przezemnie na pierwszym rysunku) i sygnał szedł, albo na korektor, albo od razu do regulacji Volume i balans i do końcówki.
    Po co ten rezystor 10ohmów w szereg z zasilanie?

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Zamiana NE4558N na NE5532 w przedwzmacniaczu WS-504 - czy to możliwe? Poprawka003_ws.gif (12.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PCB_-_Przedwzmzcniacz_z_WS-504.rar (24.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 2036735
    Qurak
    Poziom 17  
    Witam

Jeżeli VOLUME jest za korektorem to możesz śmiało wykonać obejście pierwszym sposobem opisanym przeze mnie w poprzednim poście.
    Jeżeli już zrezygnowałeś z obejścia to może przyda Ci się moja rada na przyszłość do innych sprzętów.

Co do płytki - sprawdziłem wstępnie i nie widzę błędów.

Musisz się jednak liczyć z tym, że nawet jeżeli połączenia są elektrycznie poprawne to po zmontowaniu możesz mieć jakieś zakłócenia sygnału. Na to nic nie poradzisz tylko musisz złożyć tą płytkę podłączyć i sprawdzić. Jeżeli coś się będzie działo to musisz pokombinować z podłączeniem masy !!!!

Jednak widzę, że płytka jest przemyślana i mam nadzieję, że nie będziesz miał niespodzianek :)

Co do rezystora w zasilaniu - spotkałem się z czymś takim kilka razy. Wydaje mi się, że jest to jakiś rodzaj zabezpieczenia przed zbyt wysokim napięciem. W momencie gdy napięcie zasilania nieznacznie przekroczy dozwolone napięcie zasilania układu to na tym rezystorze odłoży się nadwyżka napięcia. Lepsze jest zastosowanie stabilizatorów ale jak wspomniałem tylko wydaje mi się, że te rezystory są w tym celu :)

Życzę powodzenia w uruchamianiu i czekam aż pochwalisz się wynikami swojej pracy.

Pozdrawiam
  • #9 2038626
    karollo19
    Poziom 15  
    Witaj!!

Płytka była wykonana pod wolne miejsce w wzmacniaczu, który za jakiś czas złoże.

Wzmocnienie wyreguluję jak wezmę gotowy układ na generator i oscyloskop

Zacznę składać dopiero za tydzień, bo teraz czekam na części do innego urządzenia. Jak przyjdą to wysyłam zamówienie, trawie płytke, czekam na części, lutuję i.... cieszę się kolejnym urządzeniem audio, które wspaniale gra. ;-)
    Chyba, że ktoś kto ściągnął PCB i wykonał go pochwali się wcześniej.

Jak będę miał jakieś pytania to napiszę.

Narazie dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Karol
  • #10 2656117
    karollo19
    Poziom 15  
    Witam!!!

Dopiero wczoraj złożyłem przedwzmacniacz;-).
    Lepiej późno niż wcale.
    Dorwały mnie nieoczekiwane wydatki i trzeba było opóźnić składanie:-(. Jednak mogę powiedzieć, że przedwzmacniacz wyszedł znakomicie.
    Super regulacja, super dźwięk i wogóle super.

Płytka jest zaprojektowana dobrze. Nie wprowadzałem żadnych poprawek. Niektórych wartości kondensatorów nie mogłem dostać więc łączyłem dwa równolegle.

Przydźwięku prawie brak, a jak jest to wywołany moim eksperymentalnym zasilaniem;-).
    Miałem 2 różne trafa więc połączyłem w pająka mostek, elektrolity i stabilizatory 7815. Potem te 2 zasilacze połączyłem ze sobą i otrzymałem symetryka +/- 15V. Ale napięcie było słabo stabilizowane i różnie było.

Polecam wszystkim, którzy mają problem z doborem przedwzmaka do swojego sprzętu.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #11 6925995
    adriantracz
    Poziom 14  
    Witam karollo19 czy twój przedwzmacniacz da sobie rade z wysterowaniem końcówki al-13 400w jak dobrze pamiętam czułość wzmacniacza to 1.2v
  • #12 6926024
    karollo19
    Poziom 15  
    Spokojnie powinien sobie poradzić z wysterowaniem wzmacniacza :)
  • #13 6926053
    adriantracz
    Poziom 14  
    Witam dziękuje za szybką odpowiedz ostatnio to żadkość :) .Potencjometry jaką spełnjają role w tym układzie pytam dlatego iz pisze z tel a nie mogę powiekszyć obrazków :)
  • #14 6926090
    karollo19
    Poziom 15  
    Hmm... Dziwne pytanie. Skoro to jest przedwzmacniacz to potencjometry służą do regulacji parametrów sygnału akustycznego - wzmocnienia oraz barwy.
  • #15 6926110
    adriantracz
    Poziom 14  
    no tak ale jest jeszcze wolume :) ale masz racje nie przyjrzałem się przepraszam a jak z z jakością dźwięku i szumami :) w jakim zakresie działa regulacja tonów
  • #16 6926127
    karollo19
    Poziom 15  
    Co do jakości i szumów nie mam zastrzeżeń - wszystko w normie. Regulacja tonów nie wiem w jakim jest zakresie. Mi bynajmniej odpowiada :P
  • #17 6926146
    adriantracz
    Poziom 14  
    Oki dzięki jak na razie zdecyduje się na ten przedwzmacniacz ale później pomyśle nad czymś innym miałem gdzieś schemat przedwzmacniacza z sterowaniem z pilota :) ale to już na mikro kontrolerze

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zamiany układu scalonego NE4558N na NE5532 w przedwzmacniaczu z wzmacniacza WS-504 z symetrycznym zasilaniem +/-15V. NE5532 jest kompatybilny pod względem wyprowadzeń i napięć zasilania, a dodatkowo charakteryzuje się niższym poziomem szumów, co czyni go lepszym wyborem do zastosowań audio. Omówiono również kwestie konstrukcji wtórnika emiterowego opartego na wzmacniaczach operacyjnych NE5532, w tym konfigurację wzmacniacza odwracającego fazę oraz regulację wzmocnienia za pomocą potencjometrów. Poruszono temat włącznika/wyłącznika korektora barwy, który w oryginalnym WS-504 realizowany był za pomocą elektronicznych przełączników scalonych, a w proponowanym projekcie miał być wykonany na przekaźnikach. Zwrócono uwagę na prawidłowe obejście korektora sygnału, aby uniknąć problemów z fazą i zakłóceniami. Wskazano na konieczność testów gotowego układu pod kątem zakłóceń i poprawnego uziemienia. Omówiono także rolę rezystora 10 Ω w szeregu zasilania jako zabezpieczenia przed nadnapięciem. Autor projektu wykonał płytkę PCB, zmontował przedwzmacniacz i potwierdził jego poprawne działanie, dobrą jakość dźwięku oraz niskie szumy. Regulacja barwy działała zadowalająco, choć dokładny zakres regulacji w dB nie został określony. W dyskusji pojawiły się pytania o kompatybilność przedwzmacniacza z końcówką mocy AL-13 400W oraz o funkcję potencjometrów w układzie, które służą do regulacji wzmocnienia i barwy sygnału. Wzmacniacz operacyjny NE5532 został polecony jako lepsza alternatywa dla NE4558N w zastosowaniach audio ze względu na niższy poziom szumów i powszechność stosowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA