logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuning / Przeróbka przedwzmacniacza we wzmacniaczu WS 504

stefcio 19 Lip 2006 17:33 3119 9
REKLAMA
  • #1 2834258
    stefcio
    Poziom 21  
    Ocena: 27
    Witam

Projektuje od podstaw cały przedwzmacniacz do mojego WS 504 z selektorem na przekaźnikach i chciałbym dodać filtr subsoniczny. Filtr będzie załączany przyciskiem „MON./EQ” tak jak korektor za pomocą przycisku „DEFEAT” czyli będzie możliwość słuchania z filtrem i bez filtra. Zapewne będzie używany tylko przy głośniejszym słuchaniu muzyki.
    I mam dylemat, w którym miejscu go wpiąć czy zaraz za układem IC103 czy przed potencjometrem?
    Czyli przed? czy za? korektorem barwy tonu. A może za potencjometrem głośności tuż przed końcówką mocy? Zależy mi na jak najmniejszych zniekształceniach.
    Załączniki:
    • Tuning / Przeróbka przedwzmacniacza we wzmacniaczu WS 504 wzmacniacz_ws-504.JPG (194.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2834314
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 2834568
    stefcio
    Poziom 21  
    Dziękuje za wyczerpującą odpowiedz.

Zastanawiam się jeszcze nad wyborem wzmacniaczy operacyjnych na razie chcę zastosować w miarę dobre NE5532, ale chętnie wezmę pod uwagę wszelkie propozycje.
  • #4 2834854
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    W większości fabrycznych wzmacniaczy filtr subsonic jest przed samą końcówką mocy i najczęściej nie omija go nawet tryb pracy DIRECT. Sprawdziłem jak miałem z tym problem i faktycznie tak jest. Tylko w 90% jest to filtr pasywny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2835037
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    NE 5532 to fajne układy, z dostępnych i tanich przyzwoite są też TL072 albo różne JRC ( mniej dostępne). jeżeli kasa nie odgrywa dużej roli to proponuję OPA 604/2604 albo OPA 134/2134 Burr Browna. trochę kosztują, ale naprawdę dobre - szybkie i nie szumią. można jeszcze wybierać z LT lub AD, ale osobiście nie sprawdzałem, chociaż też powiny być bardzo dobre.
  • REKLAMA
  • #6 2836206
    djlj24
    Spec od car audio
    Ja polecam LM833 - prawdę mówiąc dużo lepiej grają niż osławione OPA2604 (na tych się zawiodłem - ponieważ mają wejścia FET to przez to mają duże prądy polaryzujące). Wybór wzmacniacza zależy od układu - niektóre wzmacniacze mają mniejsze szumy napięciowe a inne mniejsze szumy prądowe.
  • #7 2836323
    twazny
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    djlj24 napisał:
    OPA2604 (na tych się zawiodłem - ponieważ mają wejścia FET to przez to mają duże prądy polaryzujące).

- myśle że to niezamierzona pomyłka, nie powiedziałbym że prądy polaryzacji fetów są duże.
  • #8 2836531
    djlj24
    Spec od car audio
    Nie chodzi o prądy wpływające do bramki a wypływające z niej. Niestety OPA mają je spore o czym przykro się przekonałem podłączając do różnicowych niebuforowanych wyjść przetwornika C/A - przetwornik był zatykany. Dlatego też nie zawsze ten układ jest najlepszy i pomyłki tu nie ma.
  • #9 2836607
    stefcio
    Poziom 21  
    Na razie zastosuję NE 5532 gdyż już zakupiłem kilka sztuk, ale zamontuje w podstawkach i w miarę możliwości finansowych będę eksperymentował z OPA i LM833. Na razie mam schemat blokowo ideowy, części i pozostaje tylko zaprojektować płytkę a z tym będzie już troszku nie łatwo:) ale.. Dziękuję wszystkim za trafne i wyczerpujące wypowiedzi, będę informował w najbliższym czasie o postępach.
  • #10 2836672
    alnus
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    nie twierdzę , że OPA604 są idealne w każdej sytuacji, ale zdziwiło mnie, że nie polubiły się z wyjściem DAC'a. sam wstawiałem je w miejsce różnych JRC w CD'kach właśnie do buforowania DAC'ów i zawsze się sprawdzały. zresztą w całej masie orginalnych konstrukcji są stosowane własnie w tym miejscu. no ale różne rzeczy się zdarzają. djlj24 - napisz co to był za przetwornik, żeby uważać na przyszłość. nie zaszkodziłby też schemat aplikacji opampa. ale to chyba zupełnie inny temat.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono projektowanie przedwzmacniacza do wzmacniacza WS 504 z dodaniem filtru subsonicznego, który ma być załączany przyciskiem „MON./EQ” umożliwiając odsłuch z filtrem lub bez. Zalecane jest umieszczenie filtru w szeregu pomiędzy wyjściem przedwzmacniacza a wejściem korektora barwy tonu, co minimalizuje zniekształcenia, ponieważ korektor nie wzmacnia sygnału w ograniczonym pasmie. W praktyce w wielu wzmacniaczach filtr subsoniczny znajduje się przed końcówką mocy i jest często filtrem pasywnym. W kwestii wyboru wzmacniaczy operacyjnych do układu, polecano NE5532 jako dobry i dostępny model, a także TL072 i układy JRC. Dla wyższej jakości sugerowano OPA604/2604 oraz OPA134/2134 firmy Burr Brown, które cechują się niskim szumem i szybkością działania, choć są droższe. Alternatywnie rekomendowano LM833, który według niektórych lepiej gra niż OPA2604, choć dyskutowano o wpływie prądów polaryzacji wejść FET w OPA na kompatybilność z przetwornikami C/A. Autor planuje rozpocząć od NE5532 z możliwością późniejszej wymiany na inne układy w podstawkach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA