logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fabia 1 1.2 htp 2003 - Szalejąca deska rozdzielcza

marcin_xyz 04 Cze 2023 18:17 903 9
REKLAMA
  • #1 20605695
    marcin_xyz
    Poziom 6  
    Ocena: 28
    Dzień dobry, od dłuższego czasu mam problem z pojawiająca się choinka na desce rozdzielczej, zarówno kiedy silnik nie pracuje ale kluczyk przekręcony jest na zapłon, jak i w trakcie jazdy, dodatkowo wariują wskazówki. Zaczęło się tak dziać zima a teraz problem się nasilił, czasem po przekręceniu kluczyka na zapłon, nie ma żadnej reakcji na zegarach, rozrusznik kreci ale nie odpala, dopiero za chwilę zaczynają migać kontrolki i wtedy można odpalić źle często po tym pojawia się kontrolka wspomagania i samo wspomaganie działa słabiej, świeci się też kontrolka poduszki powietrznej.

Zrobione do tej pory:
    Wymienione świece
    Podmienione cewki zapłonowe
    Wymieniona taśma poduszki powietrznej
    Wymieniona kostka stacyjki
    Wymieniony alternator
    Przeczyszczone bezpieczniki, bo miały brązowawy nalot.

Nagranie
    https://youtube.com/shorts/UbPnIOzfKa8?feature=share

Ostatnio podłączyłem się pod złącze diagnostyczne i odczytałem taki błąd

18058 missing message from instrument cluster
    Czy w takim razie powonienem szukać przyczyny w samych zegarach (zimne luty)
    a może w wiązce łączącej zegary że sterownikiem, czy może w samym sterowniku?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20605732
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 928
    Przedstawiony problem ewidentnie dotyczy problemu zasilania pojazdu z akumulatora.
    Może być tak jak napisano powyżej.

Dla mnie ewentualnie słabo naładowany akumulator.
    Ale niestety niepokoi mnie to stwierdzenie:
    marcin_xyz napisał:
    rozrusznik kreci ale nie odpala

Bo skoro rozrusznik kręci to należało by wykluczyć problemy z elektryką.

Lecz z drugiej strony nie widać, nie słychać na załączonym linku, aby rozrusznik kręcił, nie słychać nawet odgłosu cyknięcia załączania samego rozrusznika.
    Wiecie chyba o co chodzi.
  • REKLAMA
  • #4 20605743
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6508
    marcin_xyz napisał:
    Zrobione do tej pory:
    Wymienione świece
    Podmienione cewki zapłonowe
    Wymieniona taśma poduszki powietrznej
    Wymieniona kostka stacyjki
    Wymieniony alternator

Co to miało wspólnego z "choinką" na desce rozdzielczej? Absolutnie nic.
  • #5 20605762
    marcin_xyz
    Poziom 6  
    Alternator albo padł przy okazji albo miał z tym jakiś związek. Resztę wymiebialem pod wpływem informacji jakie znalazłem w różnych miejscach w internecie. Na nagraniu nie słuchać rozrusznika ponieważ go nie uruchamiałem, problem z odpaleniem jest tylko wtedy gdy przekrece kluczyk na zapłon a na desce nie ma reakcji, w chwili takiej jak na nagraniu mógłbym uruchomić samochód.
  • #6 20605767
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6508
    marcin_xyz napisał:
    Resztę wymiebialem pod wpływem informacji jakie znalazłem w różnych miejscach w internecie.

Czytaj dalej i wymieniaj aż zostanie oryginalne podwozie i nadwozie.
  • #7 20605913
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 20606262
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3544
    Zapewne dzieje się to samo co w octavii I, pękają luty koło stabilizatora napięcia, warto też polutować kostki połączeniowe zastawu wskaźników
  • #9 20606877
    TomsonB
    Poziom 1  
    Sprawdz kolego wiązkę elektryczną w komorze silnika nad lewą podlużnicą idącą pod sterownik silnika. Czy nie sa izolacje przewodów popuchnięte. Może być ta wiązka silidnie zaizolowana taką ja by gumą.
  • #10 20659189
    marcin_xyz
    Poziom 6  
    Problemem okazał się akumulator. Wymiana załatwiła sprawę

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z deska rozdzielczą w Skodzie Fabia 1 1.2 HTP z 2003 roku, gdzie pojawia się "choinka" kontrolnych światełek oraz wariują wskazówki. Problemy zaczęły się zimą i nasiliły, z objawami braku reakcji na zegarach oraz trudnościami w uruchomieniu silnika. Wymieniono kilka komponentów, w tym świece, cewki zapłonowe, taśmę poduszki powietrznej, kostkę stacyjki oraz alternator. Po podłączeniu do złącza diagnostycznego odczytano błąd 18058 - brak komunikacji z licznikiem. Użytkownicy sugerują sprawdzenie masy, zasilania, wiązki elektrycznej oraz lutów w okolicy stabilizatora napięcia. Ostatecznie problem okazał się związany z akumulatorem, którego wymiana rozwiązała sytuację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA