logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Silnik Briggs&Stratton Powerbuilt 4155 500ccm w traktorku MTD: niestabilna praca pod obciążeniem

gusiek11 07 Cze 2023 21:39 2445 2
REKLAMA
  • #1 20609052
    gusiek11
    Poziom 11  
    Ocena: 43
    Witam wszystkich.
    Po przeczesaniu forum postanowiłem załozyc nowy temat, gdyż nie znalazłem dostatecznych informacji odnośnie mojego problemu.
    Sprawa dotyczy silnika Briggs & Stratton Powerbuilt 4155 o pojemności 500ccm. zamontowanym w traktorku koszącym MTD.
    Silnik pracuje wzorowo, odpala bez żadnego problemu, reakcja na gaz idealna, wszystko chodzi idealnie do momentu w którym opuszczam kosisko i zaczynają pracować noże. Mam wrażenie że silnik chce wyskoczyć z ramy, pojawia się lekkie dymienie na czarno, nie wchodzi na obroty, strzela w gażnik jak i z wydechu. Jak tylko podniosę kosisko, wszystko wraca do normy. Silnik pracuje równo, nie szarpie, po prostu idealnie. Do tej pory wymieniłem świecę, sprawdziłem luz zaworowy, gaznik rozebrany czyszczony dwa razy, klin na wale na swoim miejscu.
    Nie mam wiecej pomysłów i nerwów. Może ktoś z Was naprowadzi minie na trop co może być przyczyną takiego zachowania silnika? Silnik Briggs&Stratton Powerbuilt 4155 500ccm w traktorku MTD: niestabilna praca pod obciążeniem Silnik Briggs&Stratton Powerbuilt 4155 500ccm w traktorku MTD: niestabilna praca pod obciążeniem Silnik Briggs&Stratton Powerbuilt 4155 500ccm w traktorku MTD: niestabilna praca pod obciążeniem
  • REKLAMA
  • #2 20724321
    Zipi12
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam. Mam bardzo podobny problem. Czy udało Ci się go rozwiązać? Pozdrawiam
  • #3 20827735
    gusiek11
    Poziom 11  
    Ocena: 43
    Problemem okazał się.... kosz na trawę a właściwie czujnik zamknięcia kosza. Na wolny obrotach nie były przenoszone wibrację na traktorek, po zwiększeniu obrotów, kosz zaczynał lekko drgać i poprzez lekkie drgania włączał i wyłączał czujnik zamknięcia kosza co powodowało chwilowy zanik iskry. Wystarczyło lekko podgiąć blaszkę, która dokładnie zamykała czujnik.
REKLAMA