logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaktualizować oprogramowanie NEC e616v z wersji 17 do 24?

grzyb26 24 Lis 2005 14:59 6080 11
REKLAMA
  • #1 2021858
    grzyb26
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    Witam!
    chciałem zmienić sobie soft na nowszy(bez pl) mam 17 i chciałem zmienic na 24. soft juz pobrałem z http://fafa99.no-ip.org/nec/616v/
    wczoraj przerobiłem sobie kabelek na serwisowy i chyba jest ok bo po podłączeniu do usb laduje sie bateria i działa również przesylanie plików. bez bateri na małym wyświetlaczu jest:
    A:
    C:
    wiec mysle że przeróbka poszła dobrze:))
    teraz chciałbym prosić was o instrukcje krok po kroku jak mam sie do tego zabrać by nieczego nie zepsuć.
    dodam że pracuje na XP z sp1

z góry dziekuje za wszystkie porady

pozdro
    Grzyb26
  • REKLAMA
  • #2 2030035
    kleeju
    Poziom 14  
    Ocena: 27
    Proszę bardzo wszystko masz w załączniku
    Załączniki:
    • nec opis flashowania i drivery.rar (1.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 3458088
    grzyb26
    Poziom 21  
    Ocena: 19
    taki opis jest w tym poscie:

Flashowanie telefonów NEC
    najlepiej flashować na win2000 lub winXP

1. Podłączamy telefon BEZ BATERII do kabla USB (przy pierwszym podłączeniu należy zainstalować sterowniki znajdujące się na płycie)
    2. Jeżeli wszystko jest OK, to na wyświetlaczu LCD tło będzie niebieskie (E228, 313), w modelach 616, 616v dioda LED zapail się na niebiesko)
    3. Wciskamy start w programie i czekamy około 30 minut do zakończenia flashowania
    4. Odłaczamy telefon.

w prezencie od
    http://dreamgsm.home.pl/pub/nec/NEC%20PL%20Flasher/

Uniwersalne kody licencji NA KAŻDY KOMPUTER:

E228 E313 E616 E616V

66ynjptsum7v2j5u9h3eb13

E338

zwzej9gkkjvvgh3ujhuk4u2

natomiast kabel to prosto łączysz piny 8-9-10 i łączysz pin 4 z 5 i to wszystko. Foto dostępne tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic337529.html#1707199

wszystko jest na elce odnosnie flashowania

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3771420
    Czitos1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    hymmmm wykonałem własnie flashowanie mojego neca e616. Program zaczerpnąłem z linku powyzej. Wszysto wyglądało na to ze przebiegło ok jednak po tej operacji telefon nie chce się włączyc! pomóżcie....
    aaa telefon po podłączeniu do kabla servisowego zapala niebieską lampkę...

w załączniku jest screen po flashowaniu. wystąpiły 4 błędy. ponizej wszystko było ok.
    Załączniki:
    • Jak zaktualizować oprogramowanie NEC e616v z wersji 17 do 24? bez tytułu.JPG (77.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 3772042
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    Na moje oko to nie są żądne błędy. To pokazuje, że na danym porcie com nie było połączenia z telefonem. Przecież pasek postępu flashowania doszedł do końca - 100%. Ja próbowałbym wgrać org flasha i zobaczyć jak tel się będzie zachowywał.
    Nie pamiętam, czy akurat w tym necu, ale pomagało również zwarcie bateryjki podtrzymującej.
    Pozdrawiam.
  • #6 3772130
    Czitos1
    Poziom 11  
    habrozaurus napisał:
    Na moje oko to nie są żądne błędy. To pokazuje, że na danym porcie com nie było połączenia z telefonem. Przecież pasek postępu flashowania doszedł do końca - 100%. Ja próbowałbym wgrać org flasha i zobaczyć jak tel się będzie zachowywał.
    Nie pamiętam, czy akurat w tym necu, ale pomagało również zwarcie bateryjki podtrzymującej.
    Pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedz. Wgrywałem softa pierwszy raz i nie jestem w tym temacie obyty, tak więc jesli mzoesz powiedz jak zrobic zwarcie tej bateryjki? po tym zabiegu telefon bedzie chodził?
    A własnie nie wie mczy tak powinno byc ale po "ukończonym" flashowaniu telefon zaczął piszczeć.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3772384
    gsm-tech
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Z tego co widze na screnie to nie bylo poprawnej komunikacji z telefonem
    TimeOut. Napisz jakie komuniaty pojawialy ci sie na malym wyświetlaczu telefonu.Proponuje jeszcze raz zresetować komputer , zainstalować drivery do NEC i spróbowac przeflashować telefon . Jesli program nawiaże poprawnie komunikacje z telfonem zaznaczy to zielonym kuleczkiem przy danym porcie ;)
  • #8 3772466
    Czitos1
    Poziom 11  
    na początku po podłą czeniu do klaba jest:
    A: Ver.02.01
    C:

poźniej wyskakują w róznej kolejnosci komunikaty:
    RAM Clear
    RAM Clear OK
    RAM Check
    RAM Check OK
    FROM Erase ALL
    FROM Erase ALL OK

a następnie i swieci się długo ( cały czas nielicząc pierwszych 2-3 minut)
    A: Write ALL
    C: RAM Check OK

na zkończenie telefon piszczy.

w załączniku screen programu przed rozpoczęciem flasha, a po podłączeniu telefonu.
    Załączniki:
    • Jak zaktualizować oprogramowanie NEC e616v z wersji 17 do 24? przezflashem.JPG (62.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 4476937
    DJF1
    Poziom 22  
    Ocena: 105
    Ja też chcę przefleszować ten sam telefon bo na to wygląda że soft padł ale mam problem.Zainstalowało mi wszystkie sterowniki,dioda zapala się na niebiesko odpalam program i wszystko idzie ale po jakiejś chwili pokazuje że nawiązuje połączenie i trwa to jakieś 2 minuty a następnie znika i komputer się restartuje.Co to może być bo nie wiem.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy aktualizacji oprogramowania telefonu NEC e616v z wersji 17 do 24. Użytkownik przygotował kabel serwisowy do połączenia USB i pobrał nowy soft, jednak potrzebuje szczegółowej instrukcji flashowania, aby uniknąć uszkodzenia urządzenia. Zalecane jest użycie systemu Windows 2000 lub XP oraz instalacja sterowników NEC. Procedura obejmuje podłączenie telefonu bez baterii, potwierdzenie niebieskiego podświetlenia diody lub ekranu, uruchomienie programu do flashowania i oczekiwanie około 30 minut. W trakcie dyskusji pojawiły się problemy z komunikacją między komputerem a telefonem, błędy podczas flashowania oraz brak uruchomienia telefonu po operacji. Sugerowano ponowną instalację sterowników, reset komputera, sprawdzenie komunikatów na wyświetlaczu telefonu oraz ewentualne zwarcie baterii podtrzymującej. Użytkownicy zgłaszali również problemy z zawieszaniem się komputera podczas próby flashowania oraz pytali o alternatywne metody połączenia, np. przez kabel COM. Wskazano dostępność programów i licencji do flashowania na stronach internetowych oraz schemat przeróbki kabla serwisowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA