logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zegarek bezinwazyjny do pomiaru glukozy - czy to możliwe? Opinie i alternatywy.

bubu1769 23 Cze 2023 12:40 10701 9
REKLAMA
  • #1 20628172
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2375
    Teściowa ma cukrzycę i też kilka innych schorzeń, szukając jakiegoś sposobu na codzienny pomiar glukozy bez konieczności ciągłego kłucia się natrafiłem na takie cudo:
    https://bl.ptairee.com/index/detail.html?sno=...2ABsxAwbbjK3lHlwpS7ceEv6znBRXC-KI1mJSta88zxd&
    Co o tym sądzicie, bo mi to śmierdzi SCAM-em z daleka.
    Pomijam komentarze przetłumaczone na pałę przez Google Translator i wystawione wszystkie w ciągu czterech dni, ale czy fizycznie jest możliwy bezinwazyjny pomiaru glukozy, te żeby jeszcze wyniki były jakoś wiarygodne?
  • REKLAMA
  • #2 20628211
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1750
    Scam jakich dużo w sieci.

Nie ma pomiaru glukozy bez próbki krwi, czyli bezinwazyjnie. Jakoś krew trzeba wydostać spod skóry, żeby wykonać badanie, a tego na "odległość" się nie zrobi. Jeszcze takiej "technologii" nie wymyślono - trzeba robić nakłucia (lub nacięcia, jak kto woli).
  • #3 20628214
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3924
    Na pierwszy rzut oka wygląda na lipę. Proponuję zacząć od wysłania zapytania o to, w jaki sposób (technicznie) jest realizowany odczyt cukru. Moim zdaniem cudów nie ma, ale... Za to na pewno głównym i wymiernym efektem posiadania tego "zegarka" będzie udostępnienie bardzo wielu istotnych i dość wrażliwych danych jego użytkownika ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 20628263
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1131
    Mobali napisał:
    Moim zdaniem cudów nie ma, ale...
    Pomiar glukozy także w klasycznym gleukometrze z paskami jest pośredni - mierzysz zmiany właściwości elektrycznych wywołane reakcją z glukozą zawartą we krwi.
    W zasadzie to definicyjny pomiar to jest laboratoryjne oddzielenie glukozy od próbki krwi i określenie jej masy w stosunku do masy czy objętości krwi.
    Pomiary bez nakłuwania oparte są o naświetlanie i sprawdzanie odbicia, rozproszenia czy innych właściwości. Problem jak przy tym uzyskać eliminacje wpływu skóry?
    Podobno są takie technologie:
    https://www.hellozdrowie.pl/glukometr-bez-nak...dzaje-cena-jak-wybrac-najbardziej-odpowiedni/
    Ale wstępnie nie widziałem oceny dokładności i pewności tego wskazania.
  • REKLAMA
  • #5 20628589
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3924
    stachu_l napisał:
    Podobno są takie technologie...
    Owszem są. I nawet są powszechnie dostępne. Jeden z dalszych znajomych stosuje glukometr bezinwazyjny, ale koszt zakupu tego urządzenia to było około 5 tys zł. Dlatego szczerze wątpię, żeby w relatywnie tanim zegarku zaimplementowano nowoczesną technologię gwarantującą rzetelny, powtarzalny i miarodajny pomiar. Sądzę, że tego typu urządzenie należy traktować wyłącznie jako kolejny gadżet, gdzie ta funkcja może określać bardzo ogólne i zupełnie orientacyjne wartości. Na pewno jednak nie traktowałbym wskazanego zegarka jako sprzętu dla osoby rzeczywiście chorej ze wskazaniem na regularne pomiary poziomu cukru. W tym wypadku wystarczy chyba dokładnie dopytać o rzeczywiste parametry (na stronie ich nie ujawniono!) i sprawdzić, czy zegarek jest zarejestrowanym wyrobem medycznym. W tym wypadku mogę się założyć, że nie jest. Wskazana strona zawiera typowy marketingowy "bełkot", natomiast bardzo trudno znaleźć tam jakiekolwiek konkrety. A to powinno już dać do sporo myślenia, szczególnie jeśli zegarek ma być przeznaczony dla osoby przewlekle chorej, gdzie błędny wynik pomiarów może skutkować bardzo poważnymi konsekwencjami. Zalecam więc ostrożność i konsultację ze specjalistą przed ewentualnym zakupem. Na pewno warto także sprawdzić, jakie bezinwazyjne urządzenia do pomiaru cukru są objęte rozszerzoną refundacją NFZ.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20660315
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20660396
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2375
    O tych implantach kiedyś już czytałem, odczyt jest na aplikacji w telefonie, 5 tyś zł może nie kosztują ale coś około 3-3.5 tyś zł za zestaw.
  • REKLAMA
  • #8 20712093
    tomasz4474
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Smartwatch mierzący poziom cukru we krwi zostanie zaprezentowany przez francuską firmę PKvitality podczas XV konferencji ATTD w Barcelonie, wydarzenia skupiającego się w szczególności na najnowocześniejszych metodach leczenia cukrzycy.
    Zegarek nosi nazwę K'Watch Glucose i jest pierwszym na świecie, który może stale monitorować poziom glukozy we krwi.
  • #9 20712110
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat bezinwazyjnego pomiaru glukozy za pomocą zegarka, co budzi wątpliwości co do jego wiarygodności. Użytkownicy wskazują, że obecnie nie ma technologii umożliwiającej pomiar glukozy bez próbki krwi, a proponowane urządzenia mogą być oszustwem. Wskazano na istnienie droższych, bezinwazyjnych glukometrów, takich jak Eversense, które wymagają implantacji i są refundowane przez NFZ. Zwrócono uwagę na nowy smartwatch K'Watch Glucose od firmy PKvitality, który ma monitorować poziom glukozy, jednak opinie na jego temat są mieszane, sugerując, że dokładne pomiary mogą być jeszcze dalekie od rzeczywistości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA