logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektroniczny zapłon motorower Romet (chart) POMOCY

gregor_3 24 Lis 2005 22:52 7191 13
REKLAMA
  • #1 2023615
    gregor_3
    Poziom 11  
    Witam posiadam Rometa z elektronicznym zapłonem (brak przerywacza) mam problem z zapłonem (moduł "telpod gl133"). Ten motorower niema iskry impulsator działa cewki w magnecie tez dają prąd a cewkę wysokiego napięcia podłączyłem od ogara i tez nie było iskry, więc stawiam na moduł proszę o pomoc mam już schemat modułu tylko nie mam wartości elemętów. Kupiłem i wymnieniłem już nawet tyrystor w tym module, ale to nic niepomogło. Proszę o pomoc!!!

oto fotki tego modulu i motoroweru
    Załączniki:
    • zdiecia romet.rar (4.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2032994
    kmx4
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    punkty za ściągnięcie zdjęć rometa i zapłonu? to chyba jakaś kpina? chcesz żeby ktoś ci pomugł a chcesz za to punkty.... godne pożałowania.....
  • #3 2035853
    gregor_3
    Poziom 11  
    wielkie sory niewiedziałem ze to za punkty bo jestem tutaj pierwszy raz ale sprubuje jakos zeby zdiecia mozna było sciągac bez punktów
    Załączniki:
  • REKLAMA
  • #4 2035862
    gregor_3
    Poziom 11  
    jak sie robi zeby zdiecia mozna pobrac za free??? jestem nowy

Dodano po 10 [minuty]:

oto fotki,chyba doszedłem
    Załączniki:
  • #5 2035955
    kmx4
    Poziom 15  
    tak to ustaw
    Załączniki:
    • Elektroniczny zapłon motorower Romet (chart) POMOCY dodawanie załącznika.JPG (149.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2036089
    gregor_3
    Poziom 11  
    to są fotki rometa oraz zapłonu
    Załączniki:
  • REKLAMA
  • #7 2036102
    kmx4
    Poziom 15  
    juz czaje czemu są punkty, teraz dopiero zauwazylem.
    to dlatego ze plik jest taki duzy i serwer automatycznie ustawia punkty za wielkość pliku

P.S. muglbys mi wyslac te zdjecia na priwa
  • #8 2036241
    gregor_3
    Poziom 11  
    ok zmniejszyłem rozmiar tych zdiec
    Załączniki:
    • zdiecia romet.rar (746.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2036245
    gregor_3
    Poziom 11  
    ok zmniejszyłem rozmiar zdiec
    Załączniki:
    • zdiecia romet.rar (746.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2036252
    gregor_3
    Poziom 11  
    moze bedzie prosciej kiedy podasz mi swój e-mail a ja wysle tobie zdięcia na e-mail ok???
  • #11 3800489
    smyko
    Poziom 13  
    Ocena: 45
    Witam ja w swoim charcie też nie mam iskry, jak sprawdziłeś te cewki od iskrownika i czy masz schemat tego modułu, a wogule to zrobiłeś już iskre w swoim??
  • REKLAMA
  • #12 4050641
    ziempiotr
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    wymień Kondensatory ja założyłem 2 od malucha wywaliłem ja na wierzch i chodzi
  • #13 4286517
    magdamichał
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    a mozesz podac jakis schemat tego modulu co masz??
    bo tez mam rometa i che zrobic elektroniczny zaplon bo denerwuje mnie jak kondensator pada jak muchy.a ten modul dzala z aku czy bez??
  • #14 10541769
    mietek1020
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    W tym module jest płytka z elektroniką i kondensator 1mikro.Kondensator jest ładowany napięciem z cewki zasilającej prawie 100v i rozładowanie jego następuje na cewkę wysokiego napięcia (uzwojenie pierwotne) i wtedy jest iskra na świecy. Cykl ten jest w czasie jednego obrotu wału korbowego.bardzo często kondensator dostaje przebicia i iskry brak. trzeba wymienić kondensator na większy 2do 3mikro 380 volt iskra jest wtedy dorodna.pierwszą próbę robiłem na kondensatorze od świetlówki. w sklepie elektrycznym kupiłem za 5 zł.taki kondensator i zamontowałem na zewnątrz układu.wszystko sprawne już kilka lat,a nie raz nowy moduł sezonu nie wytrzymał, kondensator padł. powodzenia w naprawie

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku iskry w motorowerze Romet wyposażonym w elektroniczny zapłon bez przerywacza, z modułem "telpod gl133". Sprawdzono impulsator oraz cewki w magnecie, które generują prąd, a także podłączono cewkę wysokiego napięcia z innego modelu (Ogar) bez efektu iskry, co wskazuje na uszkodzenie modułu zapłonowego. Wymiana tyrystora w module nie przyniosła poprawy. W dyskusji zasugerowano wymianę kondensatorów na większe pojemności (2-3 µF, 380 V), gdyż kondensator 1 µF często ulega przebiciu, co powoduje brak iskry. Kondensatory od malucha lub świetlówki sprawdzają się jako zamienniki. Schemat modułu jest dostępny, ale brak wartości elementów utrudnia naprawę. Moduł działa bez akumulatora, zasilany napięciem z cewki zasilającej (ok. 100 V). Kondensator ładuje się i rozładowuje na cewkę pierwotną wysokiego napięcia, generując iskrę podczas jednego obrotu wału korbowego. Wymiana kondensatora na większy i montaż go na zewnątrz modułu poprawia trwałość i skuteczność zapłonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA