logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Romet Chart - brak wysokich obrotów, podejrzenie modułu zapłonowego

__maciej__ 10 Lip 2007 16:19 67124 90
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego Romet Chart nie wkręca się na wysokie obroty i czy winny jest moduł zapłonowy?

Brak wysokich obrotów nie musi oznaczać uszkodzonego modułu; w wątku jako pierwsze do sprawdzenia wskazano gaźnik i dyszę główną [#4081337] Przy budowie zapłonu GL133 trzeba trzymać się poprawnego schematu: rezystor 100 Ω ma być między anodą diody a masą, a przy braku iskry podejrzane są też dioda D3 albo zwarty/uszkodzony tyrystor [#4112013 #4113296]. Po wymianie tyrystora i D3 pojawiła się mocna iskra i silnik odpalał od pierwszego kopnięcia [#4113896] Do tego układu nie należy stosować kondensatora elektrolitycznego; sugerowano KSF/MKSE/MKT, a zbyt duża lub źle dobrana pojemność oraz niedopasowanie cewki mogą powodować przerywanie na wyższych obrotach [#4099630 #5427012 #4115586]. Do testów na stole proponowano zasilanie ok. 24–30 V AC z transformatora i krótki impuls wyzwalający, zamiast 6 V z akumulatora [#4103630 #4113025].
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 4068521
    __maciej__
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Witam

Posiadam od niedawna Rometa Charta. Nie chce wchodzić na wysokie obroty. Zapala za pierwszego kopa, chodzi baaardzo równo na najniższych obrotach ale wejdzie do średnich obrotów i dalej nie chce iść tylko przerywa. Vmax na trzecim biegu to 40km/h. Wymieniałem wszystkie uszczelki z simmeringami, nie bierze oleju ze skrzyni, zapłon jest dobrze ustawiony. Używam oleju Orlen 2T Semisynthetic i leje go 1:40

Podejrzewam, że to jednak coś z zapłonem. Cewkę zapłonową sprawdziłem w innym motorze i działa. Więc myślę, że to może być moduł zapłonowy. Nie mam u kogo sprawdzić go. Więc chciałem złożyć sobie własny i założyć go i sprawdzić jak sie spisuje. Jeżeli moduł będzie dobry to winowajcą będzie iskrownik.
    Znalazłem schemat swojego modułu:
    Po złożeniu go nie ma iskry. Tyrystor dobrze założyłem(odpowiednio katode, anode i bramke wlutowałem). Kondensator mam 4.7µF bo 5µF nie mieli. To może ten schemat jest zły? Czekam za odpowiedziami.
  • REKLAMA
  • #2 4081337
    mactronic
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    A gaźnik sprawdzałeś? Dysza główna może być zatkana i objaw będzie podobny.
  • #3 4081410
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4082072
    __maciej__
    Poziom 18  
    Gaźnik jest dobry, oczyszczony, moduł dobrze złożony i nie działa! Kondensator trzyma napięcie. Sprawdzałem i było z ok 3v
  • #5 4082076
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4083138
    __maciej__
    Poziom 18  
    Przed diodą(wejście A) jest dużo więcej. Ponieważ popsuł mi sie miernik cyfrowy mam wskazówkowy. Gdy dodają gazu to się powiększa prąd. Mówie o skali w dzisiątkach ;)
  • REKLAMA
  • #7 4083259
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4083926
    __maciej__
    Poziom 18  
    Tyrystor dobrze podłączony, diody też. Kondensator mam elektrolityczny(taki mały,czarny z białym paskiem), ten drugi kondensator jest ceramiczny.
  • #9 4099630
    xdave
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    z tego co widze zastosowales konda elektrolitycznego :) to musi byc bipolar jakis od pralki czy jakis MKT ale nie elektrolit ..... kondek jezeli chodzi o pojemnosc mozesz dac jakis kolwiek aby wiekszy lub równy od 4,7 uF i aby nie elektrolit, ten maly kondensatorek to napewno nie jest na 400V ten go wymien.... a jak jest to ma pojemnosc ze 100pF a nie 100nF

mam podobny problem z piaggio free i buduje zaplon od zera https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4099614#4099614 zapraszam Cie do dyskusji

U mnie okazalo sie ze padla elektronika lub cewka, nowy modul zaplonowy (zalana elektrnika z cewka) kosztuje od 99 zl wzwyz wiec robie swoj wg Twojego schematu :) zaplon w moim motorze dziala identycznie jak w Twoim :)

daje troche mocniejsze elementy mocniejsze diody i tyrystor mocniejszy bo nie wiem ile mocy to bedzie ciagnac, co do tyrystora to wypadalo by u ciebie dac jednak radiator, moduły zaplonowe zwykle sie grzeja .....
  • #10 4102449
    __maciej__
    Poziom 18  
    Założyłem MKSE od głośnika(6,8uF) i nie ma iskry. Jak kondensator ceramiczny może być na 400v czy 40V? W sklepie jak kupuje kondensatory ceramiczne to nie pyta się o napięcie, zresztą na schemacie też tego nie pisze. Czy mam złe informacje? ;)
    Radiator na tyrystor założę jak będzie mi ten moduł działać :D

Mam coraz większe wrażenie, że ten moduł ze schematu nigdy mi nie zadziała :(

A jeszcze takie pytanko: W jaki sposób elektryk sprawdza takie moduły zapłonowe? Czy jestem w stanie sprawdzić go sam(miernikiem, zasilaczem itp?), bo nie znam nikogo w okolicy co ma Charta
  • #11 4103630
    mactronic
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    Elektrit już sugerował: napięcie zasilania to przemienne 30V na stole to uzyskasz z odpowiedniego transformatora, na wyzwalanie możesz dawać impuls na krótko z zasilacza i wszystko podłączone z cewką (jakiś prowizoryczny iskiernik do sprawdzenia czy jest iskra) jak na schemacie i powinno grać.
  • #12 4110832
    xdave
    Poziom 13  
    nie, u mnie dziala ten uklad .... z schematu

sprawdzilem nie mozna dac wiekszego niz 5 uF i mniejszego tez nie, kondek musi byc zestrojony z cewka

magneto daje jakies 200 V AC wiec musisz miec kondek na jakies 250 V

nie mozna zadnego trafa podlaczac tu ani nic bo to uklad zsynchronizowany, jak podlaczysz trafo i zalaczy sie impulsator to spalisz tyrystor, uklad jest zsynchronizowany z impulsatorem i ukladem cewki magneta tak aby w odpowiednim momencie dawac napiecie i aby w odpowiednim go nie bylo .... podlaczenie jakiegos tam zasilanai na stale nic nie da .... tylko spali tyrystor po za tym tam masz ok 200 V. Wiem bo sam tam rozwalilem modul podlaczajac go do 220V z gzniazdka potem kolega super elektronik mi wytlumaczyl jak to dziala i gdzie byl moj blad.
  • #13 4110973
    __maciej__
    Poziom 18  
    Wymieniłem te kondensatory: 4,7uF/250V KSF i 100nF 400V KSF i nadal nie ma nawet iskry :/ I na kondensatorze nadal jest 3V
  • REKLAMA
  • #14 4111390
    xdave
    Poziom 13  
    musialees cos zle zlozyc albo cos masz spalone
  • #15 4112013
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Witam .
    :arrow: __maciej__
    Powiadasz że nie masz iskry . Na Twoim schemacie między punktami "B , C" oraz masę (punkt "D") jest wstawiony rezystor 100 Ω . Ten rezystor powinien być wstawiony między anodę diody i masę (punkt "D") .
    Załączniki:
    • Protel Schematic - 2.pdf (12.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 4112925
    __maciej__
    Poziom 18  
    Zrobiłem jak kazałeś i nadal nie ma iskry :cry::cry::|
  • #17 4113025
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Specjalnie ten układzik zmontowałem (na "pajączka") i przy zasilaniu 24 Volt z transformatora bezpieczeństwa nie sprawia problemów .
    No to jedźmy kolejno .
    1) jakie masz napięcie w punkcie "A" czyli przed diodą D1
    2) jakie masz napięcie za diodą D1
    3 Jakie masz napięcie w punkcie "B , C"
    4) jakie masz napięcie na bramce tyrystora .
  • #18 4113073
    __maciej__
    Poziom 18  
    Napięcia dam w przybliżeniu bo mam miernik wskazówkowy:
    1) Tutaj jest dużo. Zależy jak mocno kopnę na starter to więcej pokazuje: 50-150V
    2) 3V
    3) 3-4V
    4) 1-2V
  • #19 4113136
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    1) Odepnij anodę tyrystora i katodę D3 od D1 i C2 .
    2) pomiar napięcia na katodzie D1

Ps. Zerknij na plik w poprzednim poście i tak podepnij .
  • #20 4113179
    __maciej__
    Poziom 18  
    Jak z całej siły kopnę na starter to na katodzie D1 dochodzi do 500V i powoli schodzi do zera
  • REKLAMA
  • #21 4113210
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    OK .
    Podepnij tak jak było i odepnij katodę D2 od bramki tyrystor .
    Układ docelowy w pliku j/w . I ponownie pomiar napięcia w miejscu gdzie łączy się katoda D1 z anodą tyrystora i katodą D3 .
  • #22 4113259
    __maciej__
    Poziom 18  
    Odpiąłem katodę od bramki tyrystora i i na katodzie D1 jest 2V
  • #23 4113296
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    No to możliwości mamy następujące :
    1) uszkodzona (zwarta) dioda D3
    2) D3 odwrotnie wstawiona
    3) uszkodzony (zwarty) tyrystor
  • #24 4113859
    __maciej__
    Poziom 18  
    Wymieniłem tyrystor i D3. Nadal nie ma iskry. Tak podłączałem tyrystor:
  • Pomocny post
    #25 4113896
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    No to chyba dotarliśmy do celu .
    Załączniki:
    • KT206_m.gif (5.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 4113991
    __maciej__
    Poziom 18  
    Wielkie dziękiii! Iskra jest aż rażąca! A silnik odpalił za pierwszym kopem. Ale pojawił się drugi problem: Silnik chodzi tylko na niskich obrotach(1000rpm), wogóle nie chce wejść na wyższe. Nie reaguje na gaz. Zapłon jest ustawiony prawidłowo wg instrukcji.

Złożyłem również wg. pierwszego schematu i nic nie pomaga
  • #27 4114096
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Spróbuj zmniejszyć C2 do np. 1µ . Ale to już chyba raczej nie będzie wina modułu .
  • #28 4114223
    __maciej__
    Poziom 18  
    Zmieniłem do 2,2uF MKSE od głośnika. trochę lepiej chodzi ale jak podłącze pod stary moduł to chodzi bardzo dobrze. na postoju wchodzi na max obroty stabilnie chodzi a podczas jazdy nie chce wejść na wysokie i przerywa. Vmax na postoju(mam licznik podłączony pod tylnie koło) to 70km/h a podczas jazdy 40km/h :/
  • #29 4115060
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    __maciej__ napisał:
    ...ale jak podłącze pod stary moduł to chodzi bardzo dobrze....
    Nic nie rozumiem . Jak co podłączysz pod stary moduł ?
    W załączniku masz schemat zapłonu od Simsona . Jest troszkę inny . Ale tylko troszkę . Przerysowałem żeby pasował do twoich oznaczeń końcówek .
    Załączniki:
    • Protel Schematic-Simson.pdf (12.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #30 4115586
    xdave
    Poziom 13  
    masz to samo co u mnie, tez dzialalo na niskich obr na wyzszych przerywalo ..... itd powodem bylo niezestrojenie cewki z kondem, po dobraniu kondensatora zaczelo dzialac wmiare ok, ale okazal osie ze cewka z MZ jest za duza potrzebuje za duzo energii, po podlaczeniu konda 4,7uF i cewki z TV oraz dobraniu 2 zwojów na uzwojeniu pierwotnym silnik chodzil jak zegarek w calym zakresie obrotów. Tylko nei chcial odpalac z kluczyka za mała energia byla od krecenia rozrusznikiem....

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz Rometa Charta zgłasza problem z brakiem możliwości osiągnięcia wysokich obrotów silnika – motor odpala i pracuje równo na niskich obrotach, ale przy średnich i wyższych obrotach silnik przerywa i nie rozwija prędkości powyżej około 40 km/h. Wymieniono uszczelki, simmeringi, zastosowano olej Orlen 2T Semisynthetic w proporcji 1:40, a zapłon jest prawidłowo ustawiony. Podejrzenie padło na moduł zapłonowy, gdyż cewka zapłonowa sprawdzona w innym motorze działa poprawnie. Autor próbował samodzielnie złożyć moduł według schematu, jednak nie uzyskał iskry. Dyskusja skupiała się na poprawności montażu tyrystora i diod, doborze kondensatora (zalecane kondensatory MKSE lub KSF o pojemności około 4,7–5 µF i napięciu co najmniej 250 V), oraz na napięciach w układzie (impulsy do 200–500 V z cewki magneto). Wskazano, że kondensator elektrolityczny nie jest odpowiedni, a moduł musi być zsynchronizowany z cewką wyzwalającą. Po wymianie tyrystora i diody D3 oraz poprawnym podłączeniu tyrystora uzyskano silną iskrę, ale problem z niskimi obrotami pozostał. Dyskutowano o dopasowaniu cewki i kondensatora, gdzie zbyt duża pojemność lub nieodpowiednia cewka mogą powodować problemy z osiąganiem wysokich obrotów. Pojawiły się sugestie użycia modułu zapłonowego od Simsona lub innych motocykli, a także przeróbki na zapłon bateryjny 6 V lub 12 V, jednak podłączenie modułu zapłonowego bezpośrednio do akumulatora 6 V bez odpowiedniego transformatora skutkowało uszkodzeniem elementów. Wskazano, że oryginalne moduły GL133 mają różne wartości elementów i są zalewane silikonem dla chłodzenia tyrystora. Dyskusja poruszała także kwestie kompatybilności modułów i cewek z instalacją 6 V i 12 V oraz konieczności stosowania oryginalnych lub odpowiednio dopasowanych cewek wyzwalających o wysokim napięciu (60–300 V). Wiele osób podkreślało, że poprawne działanie modułu zapłonowego wymaga odpowiedniego doboru elementów, synchronizacji z cewką i prawidłowego montażu, a także że samodzielne budowanie modułu jest trudne i często lepszym rozwiązaniem jest zakup oryginalnego lub sprawdzonego modułu. Wskazano również, że problemy z modułem mogą wynikać z uszkodzenia cewek lub niewłaściwego doboru kondensatora i tyrystora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA