logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łączenie przewodów fazowego i neutralnego dla sterowania inteligentną lampą przez WiFi

Falkv 03 Lip 2023 13:30 663 3
REKLAMA
  • #1 20640199
    Falkv
    Poziom 1  
    Mam w pokoju oświetlenie z inteligentnej lampy, którą kontroluję pilotem lub apką, więc w teorii nie jest mi potrzebny klasyczny włącznik. W jego miejscu chcę po prostu przykleić pokrętło, które działa na baterie i laczy przez wifi z lampą, żeby móc sobie po prostu wchodząc przekręcić i włączyć światło, a szczegóły już ogarniać w apce.

Jedyny problem jest taki, że żeby to działało to muszę połączyć przewód fazowy z neutralnym. Wiem, że nie mogę tego połączyć ze sobą zwykłą złączką, pytanie brzmi czy mogę to jakoś inaczej prosto zrobić, żeby te kable schowac we wnęce i zakleić pokrętłem? Łączenie przewodów fazowego i neutralnego dla sterowania inteligentną lampą przez WiFi Łączenie przewodów fazowego i neutralnego dla sterowania inteligentną lampą przez WiFi
  • REKLAMA
  • #2 20640215
    patryk117pat
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Jeden przewód to faza drugi idzie do lamy i tam dopiero przez odbiornik jest położony do neutralnego. Tak powinno być więc śmiało możesz to złączyć normalnym wago. Tylko pamiętaj wszystko wykonuj beż napięcia a najlepiej zatrudnij fachowca.
  • REKLAMA
  • #3 20640217
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6612
    Falkv napisał:
    żeby to działało to muszę połączyć przewód fazowy z neutralnym.

Toś pojechał po bandzie.
  • #4 20640219
    marcin94531
    Poziom 22  
    Ocena: 114
    To jest przewód fazowy doprowadzający napięcie do lampy. Nie masz przewodu neutralnego w tej puszce. Jeśli masz zabezpieczony ten obwód w rozdzielni to moim zdaniem możesz założyć zwykłą złączkę Wago. Będzie działać jakby łącznik był załączony.

Dodano po 1 [minuty]:

Tak jak kolega wyżej napisał - pamiętaj wyłączyć napięcie na czas prac !
REKLAMA