logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Elektrolux ESL8320RA wylewa wodę przy drzwiczkach

mashgsm 04 Lip 2023 20:10 477 2
REKLAMA
  • #1 20642047
    mashgsm
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Witam,

Przeczytałem już wiele tematów, ale na moją zmywarkę nie poskutkowały.
    Wylewa wodę przy drzwiczkach, tak jakby za dużo pobierała? Zaczęło się od programu typu "intensive" 70 stopni. Zmywarka wyrzuciła błąd i40. Wykasowałem, wyczyściłem kanał do hydrostatu, wymieniłem też hydrostat, uszczelniłem śmigło górne i dolne. Nadal wylewa, zupełnie nic się nie zmieniło. Uruchamiam program testowy 12 min i przechodzi poprawnie całą procedurę, z tym że woda jest wylana na tacę, a resztę zmywarka wypompowała do kanalizacji. Zdejmowałem dolne śmigło i górne i dalej taka sama ilość wody, która się wylewa. Wszystko pokazałem i omówiłem również na filmie, którego załączam.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20642093
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 881
    Co to znaczy uszczelniłam śmigło?
    Jeśli jest rozklejone dolne to do wymiany !
  • #3 20642323
    mashgsm
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Witam,

Udało się naprawić. Po zdjęciu lewej obudowy strasznie zanieczyszczony był taki płaski element/filtr z którego leci woda do komory (fachowa nazwa: wymiennik ciepła). Było tam mnóstwo klejącego się osadu coś podobnego jak w rurach kanalizacyjnych przy zlewach. Po wyczyszczeniu i przedmuchaniu wszystko wróciło do normy. Nigdzie o tym nie piszą tylko o hydrostacie. Warto wszędzie zaglądać tam gdzie może zbierać się brud. Dodam, że zmywarkę użytkuję intensywnie codziennie od 5 lat. Wymieniłem już kiedyś środkowe śmigło - rozszczelniło się, górne i dolne sklejałem pod temperaturą klejem na gorąco i narazie jest szczelne, ale pewnie kiedyś też trzeba bedzie kupić nowe. Nic wiecznie sprawne nie będzie. Tylko żona nie zadowolona bo już chciała kupować nową zmywarkę.

Pozdrawiam
REKLAMA