logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kalkulator Casio fx-cg50 programowanie python, problem

prefu_u 05 Lip 2023 09:18 444 3
REKLAMA
  • #1 20642504
    prefu_u
    Poziom 2  
    Witam, mam pytanie odnośnie programowania w języku python na kalkulator podany w temacie, musze napisać kilka programów i chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa importowania bibliotek, napisałem jeden program no komputer gdzie zaimportowałem bibliotekę "import math" gdy odpaliłem program na kalkulatorze do pewnej linijki program wykonał lecz dalej wyskoczył
    AttributeError: 'module' object has no attribute 'radians' , a linijka wyglądała tak T_poc_stopnie = math.radians(T_poc),
    Czy na kalkulator muszę importować w ogóle tą bibliotekę ? Jeżeli tak to czy zrobiłem to dobrze?
    Jakie biblioteki jeszcze obsługuję ten kalkulator? Bo nie mogę tego nigdzie znaleźć nigdzie w necie.
  • REKLAMA
  • #2 20642945
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1461
    prefu_u napisał:
    Jeżeli tak to czy zrobiłem to dobrze?

Zobaczymy pełny kod ?
    W szczególności zaskakuje mnie słowo "module" w komunikacie bez słowa "math"
    Oczekiwałbym (duży Python)
    AttributeError: module 'math' has no attribute 'dupa'

Dodano po 3 [minuty]:

prefu_u napisał:
    Jakie biblioteki jeszcze obsługuję ten kalkulator? Bo nie mogę tego nigdzie znaleźć nigdzie w necie.

Casio nie mam, nie dotykałem.
    Rzeczywiście biedne zasoby w necie sugerują jednak, że to może być nie "duży" Python a MicroPython
    GDYBY tak było - bo ja niczego nie powiedziałem na pewno - to tym by sie trzeba kierować.
  • REKLAMA
  • #3 20642955
    prefu_u
    Poziom 2  
    Nie mogę niestety udostępnić kodu ale problem rozwiązałem okazało się że "micropython version 1.9.4" który jest na kalkulatorze obsługuję bibliotekę "math" ale nie w całej swojej możliwości(jak to jest na innych platformach, jak podaje miropython.org), dużo funkcji jest okrojonych i zamianę stopni na radiany trzeba było przeprowadzić ręcznie, działaniem matematycznym reszta kodu działała poprawnie.
  • #4 20642962
    prefu_u
    Poziom 2  
    Biblioteka micropython version 1.9.4 znajdująca się na kalkulatorze jest uboższa od normalnej wersji, obsługuje bibliotekę 'math' lecz bez funkcji 'radians', zamienić stopnie na radiany należało ręcznie
REKLAMA