logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SPB 400 - brak regulacji prądu mimo sprawnego potencjometru, co sprawdzić?

minderghost 25 Lis 2005 08:37 3607 7
  • #1 2024140
    minderghost
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam problem z SPB 400. Nie ma regulacji prądu. Potencjometr jest w porządku.. Proszę o pomoc.
  • #2 2041261
    lisos
    Poziom 22  
    Ocena: 98
    sprawdż płytke elektroniki najpierw wizualnie, poza tym diody prostownicze, transduktor i połączenia(wszystkie kabelki, złączki)
  • #3 2320737
    Nstan
    Poziom 31  
    Ocena: 157
    minderghost napisał:
    Mam problem z SPB 400. Nie ma regulacji prądu. Potencjometr jest w porządku.. Proszę o pomoc.

1. Brak częściowego zasilania (do transformatora nie dochodzi 1 faza)- sprawdź czy na trafo jest 3x380V
    2.W 3-faz mostku Gretza uszkodzona dioda(250A-duża)
    3. Na radiatorze od dołu są 3 diody (około 10A)-mogą być uszkodzone
    4. Następnie należy sprawdzić tranzystory 2N3055(zastępcze KT-Czeskie)
    5. Obok wentylatora jest wyłącznik termiczny podobny jak przy junkersie, termie gazowej na wylocie do komina(przy braku ciągu)-możesz go zewrzeć(wpiąć przewody pod jeden zacisk)
    6. Nie łączy przełącznik prądowy(z lewej strony-duży)
    7. Sprawdź potencjometr
    8. Sprawdź sterownik Rt23
    9. Brak styku (sprawdź połączenia śrubowe, listwy, zimne luty)
    10. Przełącznik migowy w pozycji zdalne sterowanie
    11.Uszkodzony transformator lub transduktor( najmniej prawdopodobne)

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic375956-30.html#1939827

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic431458.html#2190874#2190874
  • #4 5923846
    kapuch
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam problem ze spawareczką bester SPB 400. Nie znalazłem podobnego opisu więc postanowiłem odgrzebać ten stary temat.

Mianowicie mam problem z regulacją prądu spawania. Z tego co zauważyłem to do tej pory opisywane były przypadki bardzo małego prądu spawania, natomiast w moim przypadku po naprawie RT23 prąd spawania jest bardzo duży i nie daje się regulować żeby go zmniejszyć. Nie daje się nią spawać w ten sposób. Rezystancja na potencjometrze zmienia się więc powinien być moim zdaniem sprawny. Co może być za to odpowiedzialne?
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • #5 5931985
    lord II
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Prawdopodobnie masz uwalone tranzystory sterujące transduktorem 2n3055
  • #6 5935690
    irekub
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    lord II napisał:
    Prawdopodobnie masz uwalone tranzystory sterujące transduktorem 2n3055

Zgadza się co najmniej 2szt. przeszły na zasłużony odpoczynek.
  • #7 5937196
    kapuch
    Poziom 2  
    Tranzystory sprawdzałem już wcześniej i wydają się być sprawne. Diody obok nich też. Co jeszcze może być przyczyną?
  • #8 5941113
    lord II
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Odłącz bazę pierwszego tranzystora, o ile dobrze pamiętam piąta końcówka na płytce sterującej RT-27 i załącz urządzenie, prąd spawania powinie być minimalny, jeżeli nie jest to na pewno siedzi któryś z tranzystorów. Jeżeli tranzystory są ok. pozostaje Ci dokładnie sprawdzić płytkę sterującą, potencjometr oraz okablowanie, sprawdż też bocznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy spawarki SPB 400, w której brak jest regulacji prądu mimo sprawnego potencjometru. Zalecane jest wizualne sprawdzenie płytki elektroniki, diod prostowniczych, transduktora oraz połączeń kablowych i złączek. Należy zweryfikować obecność pełnego zasilania 3-fazowego (3x380V) oraz stan diod w mostku Gretza i na radiatorze (duże diody 250A oraz mniejsze około 10A). Sprawdzenie wymaga także tranzystorów sterujących 2N3055 (lub ich zamienników KT), wyłącznika termicznego przy wentylatorze, przełącznika prądowego oraz sterownika RT23. W przypadku braku regulacji prądu po naprawie sterownika RT23, problemem mogą być uszkodzone tranzystory sterujące transduktorem. Test polega na odłączeniu bazy tranzystora i obserwacji zmiany prądu spawania. Jeśli tranzystory i diody są sprawne, należy dokładnie zbadać płytkę sterującą, potencjometr, okablowanie oraz bocznik. Możliwe są również zimne luty lub uszkodzenia przełączników i transformatora, choć to mniej prawdopodobne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA