logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dostępu do BIOSu na MSI B450 A Pro Max po instalacji dysku M.2 i klonowaniu

kamil18092002 10 Lip 2023 18:27 579 1
REKLAMA
  • #1 20649132
    kamil18092002
    Poziom 5  
    Nie działa mi BIOS, gdy klikam przycisk Del przy starcie komputera. Przycisk jest czarny, ekran jest pusty i na monitorze pokazuje się brak sygnału. Gdy włączam komputer normalnie, na monitorze pokazuje się DP (DisplayPort) i wchodzi do systemu Windows. Dodam, że dodałem dysk M.2 i sklonowałem dysk, ale teraz zniknął mi dysk HDD. Chciałbym sprawdzić, czy BIOS go wykrywa, oraz czy system uruchamia się z M.2, a nie ze starego SSD.

Specyfikacja:
    - Procesor: Ryzen 5 5600
    - Karta graficzna: 1080ti 11GB
    - Płyta główna: MSI B450 A Pro Max
    - Zasilacz: Corsair 550W
    - RAM: 2x8GB 3733MHz (nie pamiętam firmy)

Dodano po 45 [sekundy]:

yyy "przycisk jest czarny" chodzi o monitor źle napisałem
  • REKLAMA
  • #2 20649685
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8316
    Witaj.
    Jeśli ustawiłeś fast boot, to może nie być możliwości wejścia do BIOSu naciskając przycisk DEL.
    Spróbuj po załadowaniu systemu trzymając wciśnięty na klawiaturze przycisk SHIFT wybrać w menu start -> zasilanie -> uruchom ponownie. Powinno się pojawić wtedy menu, gdzie w rozwiązywaniu problemów będzie wejście do UEFI.

Jeśli nadal nie będzie działać, możesz zresetować BIOS do ustawień domyślnych, zwykle wtedy fast boot jest wyłączony fabrycznie z oczywistych względów.
REKLAMA