logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Działanie pieca elektrycznego Viessmann z grzałką Delfin - ogrzewanie wodę w wakacje

Iskiel 12 Lip 2023 21:30 435 8
REKLAMA
  • #1 20652119
    Iskiel
    Poziom 3  
    Witam, być może mam dość proste pytanie, ale dla mnie nie jest to do końca jasne. Niedawno wprowadziłem się do domu, gdzie jest ogrzewanie na piec Viessmann wraz z grzałką elektryczną Delfin, oba urządzenia są podłączone do prądu. Na piecu w wakacje mam załączone około 40-50 stopni oraz włączam grzałkę, żeby podgrzać wodę. Czy w takim wypadku, piec musi chodzić czy wystarczy tylko grzałka? Z góry dziękuję!
    Załączniki:
    • Działanie pieca elektrycznego Viessmann z grzałką Delfin - ogrzewanie wodę w wakacje unnamed.jpeg (1.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Działanie pieca elektrycznego Viessmann z grzałką Delfin - ogrzewanie wodę w wakacje unnamed1.jpeg (1.34 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Działanie pieca elektrycznego Viessmann z grzałką Delfin - ogrzewanie wodę w wakacje unnamed3.jpeg (1.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Działanie pieca elektrycznego Viessmann z grzałką Delfin - ogrzewanie wodę w wakacje unnamed4.jpeg (1.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Działanie pieca elektrycznego Viessmann z grzałką Delfin - ogrzewanie wodę w wakacje unnamed2.jpeg (1.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20655120
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2116
    To jest wymiennik CWU z wężownicą ogrzewaną kotłem gazowym.
    Grzałka elektryczna jest tu dodatkowym źródłem awaryjnym. Bez sensu włączać grzałkę jak masz gaz ( czy to ziemny, czy propan) który jest 3x lub 2x tańszy od energii elektrycznej. Chyba, że masz zbiornik na propan "za 1zł" i gaz po 5 zł/litr.
  • #3 20660416
    Iskiel
    Poziom 3  
    Cześć, to wiele wyjaśnia, ale na piecu nie mogę znaleźć ikonki ''kranu'', a bez włączenia grzałki, nie ma ciepłej wody.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20668494
    vojtas1985
    Poziom 18  
    Ocena: 73
    Cześć , poniżej jak ustawić/włączyć ciepłą wodę
    Działanie pieca elektrycznego Viessmann z grzałką Delfin - ogrzewanie wodę w wakacje

tylko nie widzę czy do bojlera wpięty jest czujnik ciepłej wody użytkowej ?!

Jak możesz to pstryknij zdjęcie tabliczki znamionowej ( jest na górze kotła)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 20668535
    Iskiel
    Poziom 3  
    Cześć, tak to wygląda, próbowałem już włączyć ten ''kranik'', ale nie podświetla się.
    Działanie pieca elektrycznego Viessmann z grzałką Delfin - ogrzewanie wodę w wakacje Działanie pieca elektrycznego Viessmann z grzałką Delfin - ogrzewanie wodę w wakacje Działanie pieca elektrycznego Viessmann z grzałką Delfin - ogrzewanie wodę w wakacje Działanie pieca elektrycznego Viessmann z grzałką Delfin - ogrzewanie wodę w wakacje
  • #6 20669738
    vojtas1985
    Poziom 18  
    Cześć

Wygląda na to , że nie ma podłączonego czujnika między kotłem a zbiornikiem .
    Dlatego nie można uruchomić na kotle ciepłej wody.
  • REKLAMA
  • #7 20669741
    Iskiel
    Poziom 3  
    Cześć, czyli w takim wypadku, zostawić piec włączony wraz z grzałka? Czy po prostu w okres letni wyłączyć piec i zostawić grzałkę? Jeśli piec zostawić włączony, to temperaturę zostawić Ok 50 czy wyżej?
  • #8 20669886
    vojtas1985
    Poziom 18  

Masz w domu zamontowany jakiś termostat/regulator temperatury pomieszczenia? Czujnik temperatury zewnętrznej?
    Bo też nie widzę żadnych kabli.

Jeżeli nie grzejesz wody kotłem (bo się nie da z powodu braku czujnika c.w.u), to kocioł może być wyłączony - bo centralnego latem raczej nie grzejesz ;)
  • #9 20669889
    Iskiel
    Poziom 3  
    Nie, nie ma nic właśnie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy działania pieca elektrycznego Viessmann z grzałką Delfin w kontekście podgrzewania wody latem. Użytkownik pyta, czy piec musi być włączony, gdy grzałka jest aktywna, ponieważ nie może znaleźć opcji włączenia ciepłej wody na piecu. Odpowiedzi wskazują, że grzałka elektryczna jest dodatkowym źródłem ciepła, a piec nie musi być włączony, jeśli nie jest podłączony czujnik ciepłej wody użytkowej. Użytkownik nie ma termostatu ani czujnika, co sugeruje, że piec może być wyłączony latem, a grzałka może być używana do podgrzewania wody.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA