logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja dwóch czujników ruchu: unikanie jednoczesnego wyzwalania

blue_17 16 Lip 2023 01:19 225 1
REKLAMA
  • #1 20655772
    blue_17
    Poziom 32  
    Ocena: 472

Witam serdecznie.

Mam klatkę schodową, gdzie miałem dwa włączniki schodowe i jeden krzyżowy. Teraz chciałbym mieć oświetlenie włączone na stałe i sterowane za pomocą czujnika ruchu.

W moim rozwiązaniu zakupiona lampa nie posiada czujnika ruchu, dlatego chciałbym zastosować taki czujnik ruchu i zmierzchu: Link

Chciałbym ostatecznie zastosować dwa czujniki: jeden do wykrywania ruchu, gdy ktoś wychodzi na piętro, a drugi, gdy ktoś schodzi z piętra.

Czy jest jakieś eleganckie rozwiązanie, aby nie dochodziło do wyzwalania dwóch czujek ruchu? Wydaje mi się, że kiedy będą zapięte równolegle, to czujka A zostanie wyzwolona, a potem czujka B i czas świecenia się wydłuży o przejście po schodach, bo na szczycie schodów czujka B będzie aktywowała swoją czasówkę.

Czy dobrze kombinuję, czy też jedna czujka wystarczy na półpiętrze?

Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • #2 20655852
    Marcin89123
    Poziom 6  
    Ocena: 1

Ja zastosowałem jedną na półpiętrze i się sprawdza. Dodatkowo zostawiłem włącznik na dole, aby można było na stałe wyłączyć oświetlenie schodów. Swoją drogą, wyzwalanie czujnika jest czasami zbyt długie. Następnym razem kupiłbym coś droższego - sprawdzonego.
REKLAMA